Varinaiset kohderyhmät:
Välilliset kohderyhmät:
Kieku-hankkeen toimenpiteet jakautuvat viiteen eri työpakettiin.
TP 1 KIELI- JA KULTTUURITIETOINEN OHJAUS TYÖPAIKOILLA
Esedun työpaikkaohjaajakoulutukseen luodaan yhdessä työpaikkojen kanssa uusi osuus Kieli ja kulttuuritietoinen ohjaus työpaikoilla, ja sille erilaisia työelämälähtöisiä toteuttamistapoja. Valmennusta pilotoidaan ensimmäisen toimintavuoden aikana kahdeksan aiesopimuksen tehneen työpaikan kanssa. Valmennusta tarjotaan myös muille työpaikoille, joissa oppilaitoksen vieraskieliset opiskelijat ovat työelämäjaksoilla. Saavutettuja ammattipätevyyksiä todennataan hankkeessa luotavien osaamismerkkien avulla. Valmennuksessa käytetyt materiaalit sijoitetaan Esedun verkkosivuille, josta ne ovat työyhteisöjen saatavissa.
TP 2 ORIENTAATIO TYÖELÄMÄJAKSOLLE -CHATBOT JA TEKOÄLYAVUSTEINEN KIELENTUKI OPISKELIJOILLE
Esedun vieraskielisille opiskelijoille rakennetaan monikielinen, TEO-jaksolle valmentava orientaatiomateriaali. Sisällöt kootaan palvelumuotoilun keinoin ja toteutus tehdään chatbotilla. Sisältöjen kokoamiseen ja chatbotin testaamiseen osallistetaan opiskelijoita, opettajia ja työpaikkaohjaajia.
TP 3 MONIKIELINEN TYÖPAIKAN PEREHDYTYS -CHATBOT -PILOTTI
Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan tila- ja tukipalvelujen kanssa rakennetaan ja pilotoidaan perehdytys-chatbotti. Botti tukee 24/7 vieraskielisen opiskelijan ja työntekijän perehtymistä työpaikkaan ja sen käytäntöihin. Tuloksista kirjoitetaan hyvän käytännön kuvaus.
TP 4 KIELI- JA KULTTUURITIETOINEN KOULUTUS OPETTAJILLE JA OHJAAJILLE
Työelämäyhteistyöstä vastaaville opettajille ja ohjaajille järjestetään Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus ja ohjaus -koulutus. Koulutuksessa kehitetään osaamista vieraskielisten oppijoiden kohtaamisessa, osaamisen kehittämisen ohjaamisessa, työpaikkojen kanssa tehtävässä yhteistyössä sekä tekoälyavusteisten työkalujen ja käännösohjelmien käyttämisessä ohjauksen tukena ja ymmärtämisen varmistajana. Osallistujat suunnittelevat myös toteutustapoja ja sisältöjä kieli- ja kulttuuritietoisen valmennuksen järjestämiseen.
TP 5 VERKOSTOITUMINEN JA VIESTINTÄ
Kieku verkostoituu ja tekee yhteistyötä maakunnan muiden maahan muuttaneiden työllistymistä ja työyhteisöjen monimuotoistumista edistävien hankkeiden kanssa aluekehittämisen edistämiseksi. Yhteistyötä toteutetaan myös TalentBoost-hankkeiden ja Etelä-Savon ELY:n kanssa.
Työpakettien toteuttamisesta ja tuloksista viestitään läpi hankkeen mm. Esedun viestintäkanavissa. Työpakettien tuloksista järjestetään webinaarit.
Etelä-Savon Koulutus Oy
334 082€
Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR+)
Minna Kröpi, projektipäällikkö
minna.kropi@esedu.fi
puh. 044 711 5640