Skip to content
EtusivuHakijalleYleiset kielitutkinnot

Yleiset kielitutkinnot

Esedulla on järjestämisoikeus yleisten kielitutkintojen suomen kielen keskitason tutkintoon sekä englannin kielen keskitason tutkintoon.

Yleisten kielitutkintojen suomen kielen keskitason tutkintoja voi suorittaa oppilaitoksessamme neljä kertaa vuodessa, englannin kielen keskitason tutkinnon kerran vuodessa, keväällä. Tutkinto koostuu neljästä osakokeesta: tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen.

Yleinen kielitutkinto on aikuisille tarkoitettu virallinen kielitaitotutkinto. Tutkinnossa arvioidaan kielen osaamista sellaisissa käytännön tilanteissa, joissa aikuinen joutuu puhumaan, kuuntelemaan, kirjoittamaan tai lukemaan suomen kieltä. Tutkinto antaa luotettavan arvion kielitaidostasi riippumatta siitä, missä osaaminen on hankittu. Jos haet Suomen kansalaisuutta, voit todistaa kielitaitosi hyväksytyllä suomen kielen keskitason tutkinnolla.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua kielitutkintoon vain sähköisesti Opintopolussa.  Sinun pitää ilmoittautua itse ja sinulla pitää olla sähköpostiosoite.

 • mene YKI-ilmoittautumissivulle.
 • etsi testi, johon haluat ilmoittautua.
 • klikkaa painiketta, jossa lukee ”ILMOITTAUDU”.
 • tunnistaudu palveluun suomi.fi-tunnuksilla tai sähköpostilla.
 • täytä tietosi ilmoittautumissivulle. Tarkista, että kaikki tiedot ovat oikein.
 • saat sähköpostiisi viestin, jossa on maksulinkki. Viesti tulee osoitteesta noreply(a)opintopolku.fi.
 • viestissä on myös tutkintomaksun viimeinen maksupäivä. Maksa maksu ajoissa, jotta voit osallistua YKI-testiin. Jos et maksa tutkintomaksua eräpäivään mennessä, et pääse tutkintoon.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova.

Ilmoittautumisen siirto

Voit anoa ilmoittautumisen siirtoa seuraavaan samassa tutkintopaikassa järjestettävään tutkintoon, jos esim. sairastut. Voit anoa siirtoa vain yhden kerran. Siirtoa on pyydettävä ennen tutkintotilaisuuden alkamista. Pyydä siirtoa sähköpostitse jenni.kolmisoppi@esedu.fi

Jos sairastut, etkä voi osallistua seuraavaan samassa tutkintopaikassa järjestettävään tutkintoon, voit anoa tutkintomaksun palautusta. Ilmoita sairastumisesta ennen tutkintotilaisuuden alkamista sähköpostitse jenni.kolmisoppi@esedu.fi ja toimita lääkärintodistus osoitteeseen kielitutkinnot@oph.fi. Opetushallistus tekee päätöksen maksun palautuksesta.

Seuraavat tutkintoajankohdat

Suomi, keskitaso

 • 31.8.2024, Ilmoittautuminen päättynyt
 • 9.11.2024, ilmoittautumisaika 2. – 30.9.2024

Ilmoittautuminen: yki.opintopolku.fi

Vinkki: Ennen kuin ilmoittaudut kielitutkintoon, käy tutustumassa tutkintojen tasoon ja rakenteeseen Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla.

Tutkintomaksu

Tutkintomaksu on 155 euroa.

Tutkintomaksua ei palauteta, jos esteestä, esim. sairastumisesta, ei ole ilmoitettu tutkinnon järjestäjälle ennen tutkintotilaisuutta tai jos lääkärintodistusta ei ole toimitettu Opetushallitukseen. Tutkintomaksun palautuspyyntö tehdään Opetushallitukselle (kielitutkinnot@oph.fi).

Tutkintopäivää koskevat ohjeet

Saat viimeistään kaksi viikkoa ennen tutkintopäivää sähköpostiviestin, jossa on tarkka alkamisaika ja -paikka.

Tutustu OPH:n ohjeisiin: Ennen YKI-testiä | Opetushallitus (oph.fi)

Vilpillinen menettely ja sen seuraus

Tutkintosuoritus katsotaan hylätyksi, mikäli suorittaja syyllistyy järjestyksen rikkomiseen tai vilpilliseen menettelyyn. Vilppiin syyllistynyt henkilö menettää myös oikeutensa osallistua kyseisen kielen tutkintoon 6 tai 12 kuukauden ajaksi tutkintopäivästä. Päätöksen asiasta tekee Opetushallitus. 

Yleiset kieliopinnot ja Suomen kansalaisuuden hakeminen

Suomen kansalaisuuden hakemiseen vaaditaan yleisen kielitutkinnon suomen tai ruotsin kielen keskitason kokeen suorittaminen vähintään taitotasolla 3 vähintään kahdessa osakokeessa.

 • puhuminen ja kirjoittaminen tai
 • puheen ymmärtäminen ja kirjoittaminen tai
 • tekstin ymmärtäminen ja puhuminen.

Voit osoittaa hyväksyttävät yhdistelmät myös useammalla tutkintotodistuksella. Jos sinulla on taitotaso 3 kahdessa osakokeessa, mutta osakokeet ovat jotkin muut kuin yllä mainitut yhdistelmät, todistuksesi ei kelpaa kielitaidon osoittamiseen, jos haet Suomen kansalaisuutta. Huomaathan kuitenkin, että sinun on suoritettava koko tutkinto ja osallistuttava kaikkiin osakokeisiin. Muuten et saa tutkintotodistusta. Tutkinto on suoritettava kokonaan saman päivän aikana.

Lisätietoja

 

Erityisjärjestelyt

Jos tarvitset erityisjärjestelyjä tutkinnossa esimerkiksi dysleksian, näkö- tai kuulovaikeuksien takia, sinun täytyy tuoda lausunto esim. lääkäriltä, psykologilta tai erityisopettajalta sekä tutkinnon suorittajan anomus erityisjärjestelyiksi samalla kuin ilmoittaudut tutkintoon. Erityisjärjestelyjä voivat olla esimerkiksi lisäaika tai isompi teksti.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021