Skip to content
EtusivuHakijalleYleiset kielitutkinnot

Yleiset kielitutkinnot

Esedulla on järjestämisoikeus yleisten kielitutkintojen suomen kielen keskitason tutkintoon sekä englannin kielen keskitason tutkintoon.

Yleisten kielitutkintojen suomen kielen keskitason tutkintoja voi suorittaa oppilaitoksessamme neljä kertaa vuodessa, englannin kielen keskitason tutkinnon kerran vuodessa, keväällä. Tutkinto koostuu neljästä osakokeesta: tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen.

Yleinen kielitutkinto on aikuisille tarkoitettu virallinen kielitaitotutkinto. Tutkinnossa arvioidaan kielen osaamista sellaisissa käytännön tilanteissa, joissa aikuinen joutuu puhumaan, kuuntelemaan, kirjoittamaan tai lukemaan suomen kieltä. Tutkinto antaa luotettavan arvion kielitaidostasi riippumatta siitä, missä osaaminen on hankittu. Jos haet Suomen kansalaisuutta, voit todistaa kielitaitosi hyväksytyllä suomen kielen keskitason tutkinnolla.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua kielitutkintoon vain sähköisesti Opintopolussa.  Sinun pitää ilmoittautua itse ja sinulla pitää olla sähköpostiosoite.

Valitse kieli, taso ja paikkakunta ja jatka ilmoittautumaan tutkintoon. Kun ilmoittaudut yleiseen kielitutkintoon, sinun pitää tunnistautua joko:

 • Suomi.fi-tunnistautuminen omilla pankkitunnuksilla (kun sinulla on suomalaisen pankin pankkitunnukset) tai esimerkiksi puhelimen mobiilivarmenteella.
 • tai sähköpostiin tulevan tunnistautumislinkin kautta.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova, eli sitä ei voi perua ilmoittautumisen jälkeen.

Tutkintopäivää koskevat ohjeet

Saat viimeistään kaksi viikkoa ennen tutkintopäivää kirjeen, jossa on tarkka alkamisaika ja -paikka.

Seuraavat tutkintoajankohdat

 • lauantaina 28.1.2023
  suomi, keskitaso

  Ilmoittautuminen 2.-13.1.2023
  https://yki.opintopolku.fi/yki/ilmoittautuminen

Tutkintomaksu

Tutkintomaksu on 140 euroa (maksuun voi tulla muutos v. 2023). Kun olet ilmoittautunut, saat sähköpostiin vahvistuksen ilmoittautumisesta ja maksulinkin. Klikkaa linkkiä ja maksa netin kautta. Et saa laskua postissa. Maksuaikaa on 8 päivää tai enintään ilmoittautumisajan loppuun saakka. Jos et maksa tutkintomaksua eräpäivään mennessä, et pääse tutkintoon.

Yleiset kieliopinnot ja Suomen kansalaisuuden hakeminen

Suomen kansalaisuuden hakemiseen vaaditaan yleisen kielitutkinnon suomen tai ruotsin kielen keskitason kokeen suorittaminen vähintään taitotasolla 3 vähintään kahdessa osakokeessa.

 • puhuminen ja kirjoittaminen tai
 • puheen ymmärtäminen ja kirjoittaminen tai
 • tekstin ymmärtäminen ja puhuminen.

Voit osoittaa hyväksyttävät yhdistelmät myös useammalla tutkintotodistuksella. Jos sinulla on taitotaso 3 kahdessa osakokeessa, mutta osakokeet ovat jotkin muut kuin yllä mainitut yhdistelmät, todistuksesi ei kelpaa kielitaidon osoittamiseen, jos haet Suomen kansalaisuutta. Huomaathan kuitenkin, että sinun on suoritettava koko tutkinto ja osallistuttava kaikkiin osakokeisiin. Muuten et saa tutkintotodistusta. Tutkinto on suoritettava kokonaan saman päivän aikana.

Lisätietoja

Vinkki: Ennen kuin ilmoittaudut kielitutkintoon, käy tutustumassa tutkintojen tasoon ja rakenteeseen Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla.

Erityisjärjestelyt

Jos tarvitset erityisjärjestelyjä tutkinnossa esimerkiksi dysleksian, näkö- tai kuulovaikeuksien takia, sinun täytyy tuoda lausunto esim. lääkäriltä, psykologilta tai erityisopettajalta sekä tutkinnon suorittajan anomus erityisjärjestelyiksi samalla kuin ilmoittaudut tutkintoon. Erityisjärjestelyjä voivat olla esimerkiksi lisäaika tai isompi teksti.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021