Pedagoginen ohjelma ohjaa Esedun pedagogista toimintaa ja toiminnan kehittämistä, siinä määritellään toimintamme keskeiset periaatteet ja se toimii tiedon lähteenä opiskelijoille, huoltajille, henkilöstölle ja työelämälle. Pedagoginen ohjelma on yksi kolmesta toimintaamme ohjaavasta asiakirjasta ja ohjelmaa päivitetään vuosittain. Muut ohjelmat ovat Henkilöstöohjelma ja Aluekehitysohjelma
Etelä-Savon Koulutus Oy:n hallitus on hyväksynyt Pedagogisen ohjelman 11.12.2024.
Esedun perustehtävänä on kohottaa ja ylläpitää Etelä-Savon väestön ammatillista osaamista, tukea alueen työ- ja elinkeinoelämän uudistamista ja vastata sen osaamistarpeisiin, edistää työllisyyttä, antaa valmiuksia yrittäjyyteen ja työ- ja toimintakyvyn jatkuvaan ylläpitoon. Tehtävänämme on tukea jatkuvaa oppimista ja ammatillista kasvua sekä opiskelijoiden itsensä kehittämisen valmiuksia. Tarjoamme myös mahdollisuuden hakeutua jatko-opintoihin.
Tarjoamme opiskelijoille turvallisen ja kestävää kehitystä edistävän oppimisympäristön sekä pedagogisia menetelmiä, joilla vastaamme työelämän ja opiskelijoiden muuttuviin osaamistarpeisiin joustavasti, vaikuttavasti ja tehokkaasti. Toimimme vastuullisesti, vahvistamme osallisuutta ja luomme perustaa merkitykselliselle elämälle.
Esedun pedagoginen ohjelma rakentuu Etelä- Savon Koulutus Oy:n hallituksen strategisten linjausten varaan. Pedagogisessa ohjelmassa huomioidaan Menestyksen avaimet. Pedagogisen ohjelman tavoitteena on toimia opetushenkilöstön toimintaa ohjaavana asiakirjana, jonka avulla pedagogisen kehittämisen suunta varmistetaan. Vuoden 2025 pedagogisen ohjelman työstäminen jatkuu rullaavasti yhdessä opiskelijoiden, opettajien, osaamispäälliköiden ja johdon kanssa. Tavoitteena on laatia keskeisistä pedagogisista tavoitteista tammikuun 2025 aikana posteri/juliste, joka muistuttaa arjen valinnoista osaamisen lisäämisen näkökulmasta. Julisteen pohjana käytetään timanttia.
Laajennettu oppivelvollisuus ja jatkuva oppiminen tuovat omat erityispiirteensä ammatillisen koulutuksen toteuttamiseen. Kokonaisten ammatillisten tutkintojen suorittamisen tarve vähenee ja opiskelijat kehittävät ja päivittävät omaa osaamistaan yhä enemmän suorittamalla tutkinnon osia ja pienempiä kokonaisuuksia, joita on mahdollista opiskella osittain ajasta ja paikasta riippumattomasti. Kehitämmekin jatkuvasti oppimisympäristöjä sekä opetuksen ja ohjauksen menetelmiä, jotka lisäävät koulutuksen saavutettavuutta ja mahdollistavat sen, että opiskelijamme voivat kehittää omaa osaamistaan paikkariippumattomasti ja työelämässä oppien. Jatkuvan haun tarjontaa joudutaan rajaamaan ja muokkaamaan rahoitusmuutosten johdosta.
Omaa osaamistaan kehittävät opettajat, taitovalmentajat, opinto-ohjaajat ja työpaikkaohjaajat varmistavat opiskelijoidemme osaamisen kehittymisen henkilökohtaisten tavoitteiden mukaisesti. Esedun henkilöstöohjelmassa linjataan ja määritellään henkilöstön osaamisen kehittämisen strategiset painopisteet.