Skip to content
EtusivuOpiskelijalleValmistuva opiskelijaTyönhakuMitä tehdä, jos olen ilman työpaikkaa valmistumisen hetkellä?

Mitä tehdä, jos olen ilman työpaikkaa valmistumisen hetkellä?

Valmistuminen edessä mutta olet ilman työpaikkaa? Töiden saaminen välittömästi tutkinnon suorittamisen jälkeen ei ole aina helppoa, vaikka hakisit moniin eri paikkoihin. Työ- ja elinkeino- eli TE-palveluiden sivuilta löydät tietoa nuoren työttömyyteen liittyen.

Jos sinulla ei ole työpaikkaa tiedossa valmistumisesi jälkeen, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa tai oman kuntasi kuntakokeilussa. Kun haet kokoaikatyötä ja olet valmis ottamaan mahdollisen työpaikan myös vastaan, sinulla on oikeus saada työttömyysturvaa eli rahaa elämiseen.

te-palvelut.fi

Ilmoittautuminen työnhakijaksi

Voit ilmoittautua työnhakijaksi joko verkossa verkkopankkitunnuksia käyttämällä tai käymällä paikan päällä TE-toimistolla.

Verkossa

 • Verkkopankkitunnukset
 • Koulu- ja työtodistukset.
 • Mene osoitteeseen te-palvelut.fi
 • Avaa ”Oma asiointi” –sivu ja kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla.
 • Avaa ”Oma työnhaku” ja seuraa sivun ohjeita.
 • Lopuksi saat vastaanotto-ilmoituksen joka tarkoittaa, että olet ilmoittautunut työnhakijaksi. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Lähetettyäsi ilmoittautumisen, saat vastaanottoilmoituksen, josta näet lähettämäsi tiedot, työnhakusi voimassaolon ja toimintaohjeita. Lue tämä tarkkaan.
  • Näet Oma asioinnin vastaanottoilmoituksesta, siirretäänkö sinut työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi. Jos sinut siirretään kuntakokeiluun, sinulle ei tule tehtäväksi palvelutarvearviota tai työllistymissuunnitelmaa työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä. Työnhakusi on voimassa toistaiseksi, kun olet saanut vastaanottoilmoituksen. Kotikuntasi ottaa sinuun yhteyttä ja tekee sinulle palvelutarvearvion ja työllistymissuunnitelman.
  • Olet TE-toimiston asiakas, jos saamassasi vastaanottoilmoituksessa ei ilmoiteta, että sinut siirretään kuntakokeilun asiakkaaksi. Jos olet TE-toimiston asiakas, vastaanottoilmoituksessa voidaan pyytää sinua tekemään palvelutarvearvio ja työllistymissuunnitelma. Tee ne annettujen määräaikojen sisällä, jotta työnhakusi ei katkea.
 • Jos olet TE-toimiston asiakas, palaa ”Oma asiointi” –palveluun ja vastaa vielä palvelutarvearviointia koskeviin kysymyksiin. Tähän on aikaa vain 2 päivää, tee se siis saman tien.
 • Seuraavaksi sinun pitää tehdä työllistymissuunnitelma. Avaa ”Oma asiointi” –sivulla oleva työllistymissuunnitelman pohja, täytä se ja lähetä TE-toimistoon hyväksyttäväksi. Tämä pitää tehdä 7 päivän sisällä, tee sekin saman tien. Vasta tämän jälkeen olet varmistanut, että työnhakusi ei katkea.
 • Sinun ei tarvitse lähettää liitteitä. Liitteet, kuten tutkinto- ja työtodistukset, toimitetaan pyydettäessä.

Lisätietoa löydät TE-palveluiden sivuilla

Paikan päällä

 • Henkilöllisyystodistuksen (passi, poliisin myöntämä henkilökortti tai ajokortti)
 • Koulutus- ja työtodistukset

Tarkista TE-toimiston aukioloajat paikallisen toimiston sivuilta ja varmista, että voitko mennä paikan päälle vai tuleeko sinun varata aika. Sinun alueesi on Etelä-Savo, Etelä-Savon TE-toimisto. Toimipaikat löytyvät Mikkelistä, Pieksämäeltä ja Savonlinnasta.

Etelä-Savon TE-toimiston yhteystiedot

Ilmoittautuessasi paikan päällä saat henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta työnhakijaksi ilmoittautumisessa.

Neuvontaa ja ohjausta Ohjaamo-palveluista

Jos tuntuu ettet oikein tiedä, mistä pitäisi edes aloittaa, voit asioida Mikkelissä nuorten ohjaus- ja neuvontapiste Olkkarissa ja Pieksämäellä Nuorisoasema Pientareessa. Voit olla työntekijöihin yhteydessä myös sähköpostitse.

Mikkelin Olkkari

Nuorisoasema Pientare, Pieksämäki

Kuntien nettisivuilta löytyvät etsivien nuorisotyöntekijöiden yhteystiedot ja apua voit kysyä myös EseduPisteestä.

Työttömyysturva

Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen voit hakea työttömyysturvaa (työmarkkinatuki tai peruspäiväraha) Kelasta. Voit saada työttömyysturvaa tai ansiopäivärahaa työttömyyskassasta aikaisintaan työnhakusi aloituspäivästä alkaen, joten ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä.

Löydät ohjeet Kelan tai työttömyyskassojen yhteisjärjestön www-sivuilta, siitä kuinka haet työttömyysturvaa. 

Työttömän pikaopas, Kela

Työttömyyskassojen yhteisjärjestö

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021