Skip to content

Työnhaku

Työnhaku on prosessi, jossa sinun täytyy itse etsiä kiinnostavat työpaikat ja ottaa yhteyttä työnantajiin. Aktiivinen ja oma-aloitteinen työnhakija antaa työnantajalle hyvän vaikutelman itsestään ja motivaatiostaan tehdä työtä.

Miten töitä haetaan?

Työpaikan etsiminen voi olla pitkä, mutta palkitseva prosessi. Parhaiten edesautat omaa työnhakuasi ja mahdollisuuksiasi työelämässä valmistautumalla hyvin töiden hakemiseen ja pitämällä tärkeät dokumentit ajan tasalla. Olemme kasanneet sinulle vinkit työhakemuksen ja ansioluettelon tekoon sekä työhaastatteluun valmistautumiseen Miten töitä haetaan -sivulle.

Miten töitä haetaan?

Opiskelija Supermarketissa lukee paperinippua, joka on hänen kädessään

Mistä löydän työpaikan?

Tietoa työelämästä ja ammateista on saatavilla paljon eri lähteistä. Tällä sivulla on kootusti tietoa siitä, mistä voit etsiä ja löytää itsellesi työpaikan. 

Työpaikkoja kannattaa etsiä monen eri kanavan kautta: 

  • työnhakusivustot
  • rekrytointitapahtumat ja –messut (esim. RekryOn-tapahtuma Mikkelissä ja RekryIn-tapahtuma Pieksämäellä)
  • työ- ja elinkeinotoimisto
  • omat verkostot ja suhteet, esimerkiksi työssäoppimispaikat, sukulaiset ja tuttavat

Kaikilla aloilla on ns. piilotyöpaikkoja. Ne ovat työpaikkoja, jotka eivät tule julkiseen hakuun, joten oma aktiivisuutesi on työnhaussa erittäin tärkeää. Ota itse yhteyttä kiinnostavaan työnantajaan esimerkiksi lähettämällä vapaamuotoinen, avoin hakemus tai täytä sähköinen hakulomake organisaation nettisivuilla. Hakemuksen lähettämisen tai täyttämisen jälkeen voit soittaa yritykseen ja varmistaa hakemuksesi perillemenon. Avoimen työhakemuksen malleja löytyy monesta eri paikasta, esimerkiksi  Ansioluettelon-sivuilta.

Avoimen työhakemuksen malli

Muista jo olemassa olevat työelämäkontaktit 

Työelämässä suoritetut opinnot ovat erinomaisia mahdollisuuksia työllistyä ja luoda kontakteja työnantajiin. Työnantajan kannalta tällaisen työntekijän perehdyttäminen on nopeaa ja vaivatonta. Työntekijä tietää työpaikan tavat ja on jo entuudestaan tuttu työpaikan työntekijöille. 

Kun etsit työtä, ole yhteydessä niihin työpaikkoihin, joissa olet opiskellut. Lisäksi sukulaisten, tuttavien tai harrastusten kautta voit löytää tulevan työpaikkasi tai työnantajasi. 

Itsensä työllistäminen yrittäjänä 

Omaa ammattia voi harjoittaa myös yrittäjänä. Yritystoiminnan voi aloittaa perustamalla uuden yrityksen, ostamalla jo olemassa olevan yrityksen tai tekemällä sopimuksen franchise-yrittäjyydestä. Yrittäjäksi aikovan kannattaa aluksi tutustua yrittäjyyden tieto- ja neuvontapalveluihin sekä osallistua yrittäjyyskoulutuksiin. 

Esedun opiskelija seisoo Otavankadun toimipisteen pihalla

Valmistumisen hetkellä ilman työ- tai opiskelupaikkaa?

Työpaikan saaminen ei ole aina nopeaa eikä helppoa, vaikka hakisi töitä monestakin eri paikkaa. Työnhakemusten kirjoittamisen ja mahdollisten jatko-opintojen suunnittelemisen ohella on tärkeää muistaa hoitaa työttömyysajan asiat kuntoon, jotta voit saada esimerkiksi työttömyysturvaa, eli rahaa elämiseen.

Jos jäät ilman työ- tai opiskelupaikkaa

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021