Skip to content
EtusivuOpiskelijalleValmistuva opiskelija

Valmistuva opiskelija

Valmistuva opiskelija on uuden äärellä. Täältä löydät tietoa työelämään ja jatko-opintoihin liittyvistä asioista: vinkkejä työnhakuun ja tietoa työelämästä, työsuhteista, jatko-opinnoista sekä työttömyyteen liittyvistä asioista.

Pintakäsittelyn opiskelija ja työelämän ohjaaja

Urasuunnittelu

Olet valmistumassa ammattiin. Nyt on aika pysähtyä ja keskittyä pohtimaan omaa osaamistasi, mahdollisuuksiasi, kiinnostuksen kohteitasi ja yleensäkin, mitä elämältä haluat? Valinnat, joita nyt teet, ovat tärkeitä tulevaisuutesi kannalta.

Urasuunnittelu

Parturikampaaja opiskelija värjäämässä naisasiakkaan hiuksia

Työnhaku

Valmistuvan opiskelijan mielessä pyörii varmasti monia erilaisi kysymyksiä; mistä löydän töitä, miten töitä haetaan ja entä jos minulla ei ole työpaikkaa?

Apua työnhakuun

 

Ammattikorkeakoulu XAMK:n kampus Mikkelissä

Jatko-opinnot

Kiinnostavatko jatko-opinnot? Valmistumisesi jälkeen sinulla on ovet avoinna niin ammattikorkeakouluun kuin yliopistoonkin. Voit myös opiskella itsellesi esimerkiksi toisen ammatin, tai käydä lyhyempiä kursseja. Vain taivas on rajana!

Jatko-opinnot

Mistä saan apua valmistumisen jälkeen?

Valmistumisen jälkeen ohjauksen ja neuvonnan saaminen voi tuntua haasteelliselta, kun oma opettajasi ei olekaan enää apuna suunnitelmien tekemisessä. Esedulla toimii useita kehittämishankkeita, joiden tehtävänä on ohjata ja neuvoa myös valmistuvia opiskelijoita ja joihin voit olla yhteydessä. Voit myös jättää yhteystietosi EseduPisteeseen ja sinuun otetaan yhteyttä.

Asiantuntevimman ohjauksen ja neuvonnan tilanteeseesi sekä ajankohtaisimman tiedon saat aina siltä taholta, jonka asioihin apua tarvitset. Esimerkiksi Kelan tukien hakemisessa kannattaa aina kääntyä Kelan henkilökunnan puoleen tai työllistymiseen liittyvien asioiden suhteen te-palveluiden puoleen. Viranomaistahoilla on varsin kattavat nettisivut, joihin kannattaa ensin tutustua. 

Jos tuntuu, ettet oikein tiedä, mistä pitäisi edes aloittaa saadaksesi asiat taas sujumaan ja menemään eteenpäin, voit asioida Mikkelissä nuorten ohjaus- ja neuvontapiste Olkkarissa sekä Pieksämäellä Nuorisoasema Pientareessa. Jos paikan päälle meneminen on haasteellista, voit olla työntekijöihin yhteydessä myös sähköpostitse. Yhteystiedot ja palvelut löydät tarkemmin linkkien kautta. 

Valmistuva sosiaali- ja terveysalan opiskelija

Muistathan hakea itse oman ammattinimikkeesi merkitsemisen rekisteriin Valviran sähköisessä asioinnissa.

Ammattinimikkeen rekisteröinti koskee Esedun seuraavista tutkinnoista valmistuneita opiskelijoita:

  • sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
  • hieronnan ammattitutkinto

Rekisteröinti voi vaikuttaa työllistymiseen, joten sitä ehdottomasti kannattaa hakea. Rekisteröintiä voi hakea vasta valmistumisen jälkeen ja se on maksullista (1.6.2020 hinnasto: 40 euroa/rekisteröinti).

Rekisteröinnin hakeminen

Valviran sähköisen asioinnin hakemusohjeet ja linkki sähköiseen asiointiin, verkkosivun lopussa ”Asioi verkossa”, löytyvät Valviran sivuilta.

Lisätietoja saat ennen valmistumista sinulle toimitetuista ohjeista tai EseduPisteeltä.

EseduPiste

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021