Skip to content
EtusivuAjankohtaistaVerkkokauppakoulutuksesta kohti yrittäjyyttä

Verkkokauppakoulutuksesta kohti yrittäjyyttä

12.12.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun Verkkokaupan osaaja -tutkinnon osan opiskelijat Mervi Kontoniemi ja Sari Parikka hakevat opinnoista oppia erityisesti verkkokaupan suunnitteluun ja toteutukseen tukemaan oman liiketoimintansa rakentamista ja kehittämistä. Luontoalan ammattitutkinnon opiskelijat ovat eri tilanteissa yritystensä kanssa, mutta molemmat kertovat verkkokauppa osaaja -opintojen tarjoavan erinomaista oppia omaan liiketoimintaan.

Tutkinnon osan valinnaisena ottanut Kontoniemi on perustanut Puumalassa toimivan elintarvikealan yrityksen Saimaan Mehustamo Oy:n. Kontoniemen luotsaama yritys keskittyy yrittäjän mielenkiinnon mukaisesti kaikkeen marjanjalostukseen liittyvään, kuten mehujen ja hillojen valmistamiseen. Yrittäjältä löytyy myös aikaisempaa kokemusta elintarvikealalta.
”Minulla on elinikäistä kiinnostusta mehujen tekoon sekä hillojen valmistukseen. Olen jo aikaisemmin toiminut yrittäjänä elintarvikealalla, joten jotain kokemusta minulla jo alasta on. Tuttua minulle on esimerkiksi keittiötyöskentely ja hygienia. Myös taloushallinnolliset asiat, kuten kirjanpito on minulle entuudestaan tuttua.”

Kontoniemen mukaan tuotannolliset tilat yritystoiminnalle ovat parasta aikaa rakentumassa Puumalaan, mutta muutamat koe-erät on alkusyksystä jo tuotettu. Kontoniemi kertoo, että myös raamit liiketoiminnalle ovat jo selkeät.
”Olemme parasta aikaa valmistelemassa uusia tuotantotiloja. Tarkoitus olisi saada uudet tilat käyttöön niin, että ehtisimme tuotteillamme vielä joulumarkkinoille. Verkkokauppa on tarkoitus rakentaa siten, että pystyn sitä itse ylläpitämään ja päivittämään. Se toimii sitten myös yhtenä myyntikanavana. Muuten toiminta pysyy ainakin alkuun verrattain pienenä, vaikka pystymmekin päivittäin käsittelemään satoja kiloja marjoja.”

Luonnonkosmetiikkaa valmistava Parikka taas kertoo yritystoimintansa olevan perustamisvaiheessa, vaikka onkin myynyt tuotettaan, pakurivoidetta, jo useamman vuoden ajan.
”Olen pitänyt toiminnan tarkoituksella kevyenä. Olen myynyt tuotteitani esimerkiksi myyjäisissä ja lähettänyt tuotteitani asiakkaille, jotka ovat tilanneet lisää. Nyt kuitenkin suunnitteilla on toiminnan kasvattaminen.”
Keväällä julkaistava verkkokauppa on yksi osa Parikan suunnitelmaa kehittää omaa yritystoimintaansa.

Verkkokauppa osaaja -opintoihin Parikka on ollut todella tyytyväinen ja kokee saavansa opinnoista irti enemmän, kun mitä osasi odottaa.
”Opinnoissa tulee paljon hyödyllistä asiaa. Muutenkin käymme asioita läpi kattavasti ja sopivan ripeää tahtia. Opinnot ei taida olla vielä edes puolessa välissäkään ja koen jo nyt, että tämä on ollut todella antoisaa. Verkkokaupan ideoinnin ja tekemisen lisäksi kurssilla käsitellään paljon muitakin aiheita, jotka ovat olleet itselle hyödyllisiä. Käsittelemme esimerkiksi tuotteiden hinnoittelua ja kampanjoiden mahdollisuuksia.”

Verkkokaupan osaaja -koulutus on hyvin käytännönläheistä. Kurssin kaksi keskeisintä tavoitetta on verkkokaupan suunnittelu jonkin liikeidean näkökulmasta sekä toimivan verkkokaupan toteutus.
”Eli suunnitellaan verkkokauppa niin, että määritetään mitä tuotteita siellä myydään, mille markkinoille se on kohdennettu ja miten se käytännössä toteutetaan. Toteutuksena tehdään sitten suunnitelman pohjalta toimiva verkkokauppa”, kertoo koulutuksen vastuuopettaja Tapio Syväoja.

Verkkokaupan osaaja -koulutus tulee hakuun Esedulla seuraavan kerran vuoden 2023 aikana.

Teksti: Tuukka Lappalainen
Kuva: Tuukka Lappalainen

Tutustu opiskelijoiden tuottamiin palveluihin:

Verkkokaupan osaaja 15 osp – tutustu koulutukseen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021