Skip to content
EtusivuAjankohtaistaSelvillä sävelillä kohti Pieksämäkeä

Selvillä sävelillä kohti Pieksämäkeä

26.10.2023

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla Pieksämäellä opiskeleva Ronja Pero päätti matkata hyvän matkan kotikonnuiltaan tullakseen liiketoiminnan ammattilaiseksi. Ensimmäisen vuoden merkonomiopiskelija tiesi jo vuosia sitten, että haluaa jättää pääkaupunkiseudun taakseen ainakin opintojensa ajaksi.

Kirkkonummelta kotoisin oleva Pero kertoo, että päätös tehdä tuttavuutta Pieksämäen maisemien kanssa toisen asteen opintojen ajan syntyi aivan yhdeksännen luokan alussa.
”Tiesin jo yläasteen alussa, heti seitsemännellä luokalla, että haluan muuttaa toiseen kaupunkiin opiskelemaan. Yhteishaun tullessa ajankohtaisemmaksi yhdeksännellä luokalla keskustelin opinnonohjaajani kanssa mahdollisista kaupungeista ja kouluista. Tiesin suurin piirtein mihin suuntaan haluan matkata ja sitten yhdessä opon kanssa löysimme Pieksämäen ja Esedun.”

Pero päätyi valitsemaan liiketalouden opinnot alan kiinnostavuuden vuoksi.
”Huomasin, että olen kiinnostunut merkonomiopinnoista ja että sopisin alalle hyvin. Eniten alassa minua kiinnostaa asiakaspalvelu sekä yrittäjähenkisyys. Minulla on jo hieman aiempaa kokemusta alalta. Olen kartuttanut kokemusta myyntityöstä ja toiminut asiakaspalvelutehtävissä esimerkiksi kahvilassa.”

Liiketoiminnan opinnot ovat Peron mukaan lähteneet hyvin käyntiin ja työskentely on selkeää.
”Opintoni ovat lähteneet hyvin käyntiin Esedulla. Opiskelu on selkeää ja tukea sekä apua on tarvittaessa ollut hyvin saatavilla. Ja mikä tärkeintä, niin opinnot ovat vastanneet mielikuviani. Viihdyn todella hyvin oppitunneilla ja opiskelu on juuri sellaisia mitä olinkin odottanut sen olevan.”

”Kyllä päätökseni lähteä kotipaikaltani opiskelemaan toiseen kaupunkiin aiheutti myös hieman haikeaa mieltä. Olen kuitenkin seikkailumieltä omaavana sulautunut jo hyvin Pieksämäelle. Olen myös pohtinut, että etsisinkin täältä kesätöitä ensi kesälle. Kesätyöt voisivat poikia vaikka mahdollisuuden oppisopimukseen, jota olen myös pohtinut”, Pero kuittaa suunnitelmistaan.

Peron mielestä hänen matkansa saattaa hyvinkin johtaa vielä liiketalouden ammattikorkeakouluopintoihin.
”Olen sitä mieltä, että jos merkonomiopintoni kulkevat näin hyvin koko opintojeni ajan Esedulla, niin uskon vahvasti, että suuntaan vielä ammattikorkeaan opiskelemaan. Saatan kyllä haluta työskennellä vuoden tai parin verran opintojen välissä, katsotaan.”

Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen

Tutustu liiketoiminnan perustutkintoon! 

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021