Skip to content
EtusivuAjankohtaistaMerkonomien hyvinvointitapahtuma – aarteenmetsästystä Tahiniemen päiväkotilaisille

Merkonomien hyvinvointitapahtuma – aarteenmetsästystä Tahiniemen päiväkotilaisille

22.09.2023

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun Pieksämäen liiketoiminnan opiskelijat tuottivat hyvää mieltä järjestämällä hyvinvointitapahtuman Tahiniemen päiväkodissa oleville lapsille. Tapahtuman ohjelmassa oli muun muassa lapsille suunniteltua aarteenmetsästystä päiväkodin läheisyydessä sijaitsevassa Mörrimetsässä.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla merkonomiopiskelijoiden Pieksämäellä järjestämä tapahtuma tarjosi päiväkodin lapsille tilaisuuden ulkoilla ja viettää aikaa lähimetsässä aarteenmetsästyksen merkeissä. Tapahtumasta innostuneet lapset löysivät piilotetut aarteet vauhdikkaasti, joten aikaa jäi myös Metsämörritoimintaan hyödynnettävän Mörrimetsän tutkimiselle ennen mehu- ja keksitarjoiluille siirtymistä.

Merkonomiopiskelija Mari Hokkanen kertoi tapahtuman olleen onnistunut ja pikkuväen mieleen.
”Ryhmät olivat jaettu iän perusteella. Pienimmät lapset etsivät päiväkodin pihamaalle piilotettuja omenia ja aavistuksen varttuneempi päiväkodin väki siirtyi metsäretkelle läheiseen Mörrimetsään etsimään heille piilotettuja tulostettuja ja laminoituja puun lehtiä. Löydetyt lehdet lapset kiinnittivät yhteisvoimin suurempaan, alueelle tapahtumaa varten askarreltuun puuhun. Lapsista huomasi tapahtumassa selkeästi, että yhdessä tekeminen ja ulkona touhuaminen oli mieleistä puuhaa.”

Esedun merkonomiopiskelijat tuottivat tapahtuman päiväkodille osana opintojaan. Tahiniemen päiväkoti sopi opiskelijoille tapahtumapaikaksi erinomaisesti päätetyn hyvinvointiteeman sekä olemassa olevien kontaktien vuoksi.

”Opiskelemme muun muassa projektitoimintaa ja tapahtumatuotantoa, johon liittyen meillä oli tehtävänä järjestää pienimuotoinen tapahtuma. Tiesimme, että haluamme tehdä yhdessä jotain hyvää. Yksi ryhmämme jäsenistä on työskennellyt Tahiniemen päiväkodissa ja hän toi ryhmämme tietoisuuteen päiväkodin läheisyydessä sijaitsevan Mörrimetsän. Lisäksi meillä oli hänen kauttaan valmiit kontaktit päiväkotiin, joita hyödynsimme tapahtuman järjestämisessä”, Mari taustoittaa tapahtumaa.

Päiväkodin johtaja Marjut Kantanen kertoo lasten osallistuneen todella hyvin tapahtumaan ja pitää ulkopuolisten tahojen järjestämiä tapahtumia tärkeinä esimerkiksi lasten arjen taitojen kehittymisen kannalta.
”Koen ulkopuolisen tahon järjestämissä tapahtumissa hyväksi muun muassa sen, että lapset saavat kokemusta eri aikuisten ohjauksesta. Se että ohjaajana ei ole aina se ennalta tuttu henkilö, auttaa kehittämään lasten arjen taitoja, joita päiväkodissa opetellaan.”

Pieksämäellä Tahiniemen päiväkodin läheisyydessä sijaitseva Mörrimetsä on alue, jossa päiväkoti harjoittaa Metsämörritoimintaa. Metsämörritoiminnan ytimessä on Metsämörri -satuhahmo, joka kutsuu lapset ja aikuiset leikkimään metsään. Toiminnan punainen lanka on luontosuhteen vahvistaminen. Toimintatapoina Metsämörritoiminnassa ovat esimerkiksi luonnon monipuolinen tutkiminen sekä heittäytyminen luonnon ihmeiden äärelle. Keskeisintä toiminnassa ovat ilo, kiireettömyys sekä kokemuksellisuus ja lasten ideoihin tarttuminen.

Suomenkielistä Metsämörritoimintaa ohjaavat Suomen Ladun kouluttamat Metsämörriohjaajat. Ruotsista lähtöisin olevaa toimintaa on harjoitettu Suomessa jo 70-luvulta saakka. Suomen Latu alkoi kouluttamaan suomenkielisiä ohjaajia 90-luvun alussa. Reilun 30-vuoden aikana Suomen Latu on kouluttanut yli 14 000 Metsämörriohjaajaa ja nykyisin reilu 30% Suomen päiväkodeista harjoittaa Metsämörritoimintaa.

Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen

Lue lisää merkonomiopinnoista

Lue lisää Metsämörritoiminnasta

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021