Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEsedulla opiskelijatoiminnan ohjaajat ovat opiskelijan arjessa tukena

Esedulla opiskelijatoiminnan ohjaajat ovat opiskelijan arjessa tukena

04.04.2024

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun Mikkelin ja Pieksämäen toimipisteissä työskentelee kaksi opiskelijatoiminnan ohjaajaa, Sanna Airas (Mikkeli) ja Päivi H. Ylönen (Pieksämäki). Esedulla opiskelijatoiminta on toimintaa, jonka tavoitteena on lisätä opiskelijan hyvinvointia, osallisuutta ja tukea opintojen etenemistä.

Opiskelijatoiminta on monipuolista ja opiskelijatoiminnan ohjaajan työnkuvaan kuuluu monia eri tehtäviä. Tapahtumien ja toiminnan järjestämisen lisäksi työnkuvaan kuuluu muun muassa Opiskelijayhdistys Esedu ry:n toiminnan ohjaaminen.

”Työtehtäviini opiskelijatoiminnan ohjaajana kuuluu opiskelijoiden hyvinvoinnista ja viihtymisestä huolehtiminen. Pyrin saamaan opiskelijoita toimimaan yhdessä ja yhteisen hyvän eteen. Minuun voi myös olla yhteydessä esimerkiksi, jos huomaa joitakin epäkohtia, joihin toivoisi muutosta”, kertoo Ylönen.

”Tapaan opiskelijoita erilaisten asioiden äärellä myös kahden kesken. Työni päämääränä on, että opiskelijoilla olisi hyvä olla Esedulla ja he kokisivat merkityksellisyyden tunteita sekä yhteisöllisyys lisääntyisi. Pääasiassa työpäiväni kuluvat Chilledussa Otavankadulla, mutta minut näkee myös käytävillä ja joskus mukanani on amiskoira Posmo. Torstaisin työpisteeni on Raviradantiellä, mini-Chilledussa. Toimin osaltani kiusaamista ja syrjintää vastaan”, tiivistää Airas työtään opiskelijatoiminnan ohjaajana.

Opiskelijat saavat vaikuttaa eri tavoin opiskelijatoiminnan järjestämiseen. Suurin osa toiminnoista on opiskelijoiden ideoimaa ja ohjaajaan voidaankin ottaa yhteyttä esimerkiksi Wilman kautta tai tulemalla vain paikan päälle juttelemaan. Ohjaajien yhteystiedot löydät tämän uutisen lopusta.

”Opiskeluaika on yksi hienoimmista vaiheista elämässä. Opiskelu itsessään on tärkeää, mutta mielestäni opiskeluaika on paljon muutakin kuin vain ammattitaidon oppimista: se on myös elämän oppimista. Opiskelijatoiminnan avulla saamme koulupäiviin opiskelun oheen mukavia juttuja. Ja onhan tärkeää myös oppia vaikuttamaan, johon opiskelijayhdistys antaa mahdollisuuden”, kertoo Ylönen

Opiskelijayhdistys Esedu ry on kaikille Esedun opiskelijoille avoin yhdistys, jonka hallitus valitaan syksyisin. Kaikki opiskelijat kutsutaan syyskokoukseen, jossa opiskelijat valitsevat keskuudestaan hallituksen, joka edustaa yhteisesti kaikkia opiskelijoita esimerkiksi oppilaitoksen johdon suuntaan. Esedulla toimii kaikkia opiskelijoita edustava Opiskelijayhdistys Esedu ry, sekä Pieksämäellä yhdistyksen alajaosto.

”Opiskelijayhdistys tapaa säännöllisesti Esedun rehtoria ja muita johtajia sekä viestii opiskelijoiden asioita heille. Tämä on suoraa vaikuttamista opiskelijoiden hyvinvointiin ja sehän on supertärkeää. Yhdistyksen toiminnassa pääsee myös suunnittelemaan tapahtumia ja mukaan niiden järjestelyihin”, kertoo Airas.

Opiskelijatoiminta järjestää paljon erilaisia tapahtumia. Mikkelissä esimerkiksi Hyvinvointi virtaa viikko, Amisgaala sekä sählyturnaus ovat isoja tapahtumia, joihin tarvitaan mukaan opiskelijoita. Pieksämäellä puolestaan järjestetään myös yhteistyössä muiden toisen asteen oppilaitosten kanssa vuosittain erilaisia tapahtumia, kuten Hyvinvointimessut Veturitorilla.

”Minusta on hienoa, että opiskelijat rohkeasti kertovat minulle, jos heillä on ideoita, toiveita tai huomaatte epäkohtia. Tällaisista opiskelijoilta lähteneistä ideoista ehkä suurimpana on esimerkki teknologiatalolta. Siellä opiskelijat toivoivat, että käytävään saataisiin oleskelutiloja ja tilaa viihtyisämmäksi. Viime keväänä pidimme yhdessä eri alojen opiskelijoiden kanssa sisustustalkoot, joissa teimme akustiikkatauluja seinille, maalasimme penkkejä tyylikkäämmän värisiksi, laitoimme tekokasveja koristeeksi ja hankimme tilaan sohvan”, kertoo Ylönen.

”Opiskelijatoiminta ei ole mitään ilman opiskelijoita. Ihan jokainen esedulaisista on tärkeä osa tätä meidän yhteistä oppilaitosta”, toteaa Airas.

Lisätietoja opiskelijatoiminnasta verkkosivuiltamme tai
Sanna Airas, puh. 040 724 5685 tai sanna.airas@esedu.fi (Mikkeli)
Päivi H. Ylönen, puh. 040 670 6682 tai paivi.h.ylonen@esedu.fi (Pieksämäki)

 

Teksti ja kuva: Veera Palin, viestintä- ja markkinointitiimin harjoittelija

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021