Skip to content
EtusivuAjankohtaistaEkspertti toimii alan asiantuntijana WorldSkills-kilpailussa

Ekspertti toimii alan asiantuntijana WorldSkills-kilpailussa

20.08.2024

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelija Erika Ukkonen valmentautuu parhaillaan ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka kilpaillaan syyskuussa Lyonissa Ranskassa. Ukkosen valmentajana toimii Esedun koulutus- ja valmennuspäällikkö Juliana Hokkanen.

Hokkanen toimii tulevissa ammattitaidon WorldSkills-kilpailuissa Pätisserie and Confectionery -lajin eksperttinä.
”Ekspertti toimii kilpailussa oman alansa asiantuntijana ja tuomarina. Ekspertti on tärkeä osa lajin valmennusrinkiä ja kilpailijan tukitiimiä”, avaa Hokkanen ekspertin tehtäviään.

Jokainen maa lähettää WorldSkills-kilpailuihin sekä ekspertin että kilpailijan. Kilpailijaa ei voi lähettää kansainvälisiin arvokisoihin ilman eksperttiä.
”Eli jokaisella maalla on sama asetelma: kilpailija ja ekspertti, joka toimii myös osana kilpailijan valmennustiimiä. Itse kilpailussa Erikan kohdalla olen tietenkin jäävi arvioimaan, mutta tarvittaessa ongelmatilanteessa tärkein roolini on pitää Erikan puolia ja selvittää mahdolliset epäkohdat.”

Hokkasen lisäksi Ukkosen valmennustiimissä on myös muita alan huippuosaajia. Valmennustiimiin kuuluvat Hokkasen lisäksi lajipäällikkö Markku Vengasaho Saimaan ammattiopistosta sekä huippuvalmentaja Joakim Helala OptimaEdusta.

”Olen laatinut valmennussuunnitelman yhdessä muun valmennustiimin kanssa. Nyt kun kilpailija on myös oma opiskelijani toimin ekspertin roolissa myös lähivalmentajana. Tällä hetkellä olemme tekemässä kilpailuläpimenoja, eli olemme rakentaneet Otavankadun toimipisteen leipomoomme täsmälleen samat olosuhteet kuin kilpailussa Erikalla tulee olemaan: raaka-aineet, välineet, kilpailurytmi.”

Viimeisinä viikkoina ennen syyskuun kilpailua Ukkonen tulee käymään läpi kilpailutehtävät kilpailuaikataulun mukaisesti kuusi kertaa. Toistojen kautta kilpailija saa varmuutta tekemiseen.

”Olemme aikatauluttaneet Erikalle läpimenojen tekemiset minuutilleen ja reseptiikka on rakennettu 0,1 gramman tarkkuudelle. Läpimenojen kautta tavoitellaan sitä, että Erikalle jäisi kilpailutöiden tekeminen muistiin selkärankaan.”

MM- kilpailuissa kilpailijoiden tulee valmistaa kaksi identtistä entremet kakkua, 80-100cm korkea sokerishowpiece, johon tulee asettaa toinen kakuista sekä 30-40 cm korkea suklaashowpiece. Lisäksi kilpailijoiden tulee kilpailussa tehdä kaksi identtistä muotoiluhahmoa, dipattavat konvehdit, tartaletteja sekä pursotettavia pikkuleipiä.
”Muotoilun aihe ja konvehtien maku on vielä mysteeri. Lisäksi tartaleteihin ja pikkuleipiin tulee kilpailuissa yllätys raaka-aineita ja tekniikoita. Kaikkien kilpailutöiden tulee rakentua kilpailun teeman ympärille, joka tänä vuonna on ranskalainen käsinukketeatteri ja sen kuuluisa hahmo Guignol.”

Hokkasella itsellään on kokemusta ammattitaitokilpailuista jo pitkältä ajalta.
”Kilpailutoiminnassa olen ollut mukana nyt nelisen vuotta. Kolme ensimmäistä vuotta olin huippu-valmentajan roolissa niin WorldSkills-kilpailuissa kuin EuroSkills-kilpailuissa. Olen otettu, että Suomi on valinnut minut edustamaan kotimaatamme. Olen kiitollinen siitä, että minulla on tiimini täysi luotto ja tuki takanani. Odotan kaikista eniten hienoa, rehtiä kilpailua, jossa pääsemme seuraamaan maailman parhaiden nuorien osaamista.”

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen

Hyödyllisiä linkkejä:

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021