Skip to content
EtusivuKoulutuksetLeipomoalan ammattitutkinto
Leivotut leivät kohoamassa pöydällä

Leipomoalan ammattitutkinto

Kondiittorikisälli, Leipomoteollisuuden kisälli, Leipurikisälli

Opiskelupaikka:
Mikkeli
Hakutapa:
Jatkuva haku

Tutkinnon suorittaneena hallitset leipomon raaka-aineet ja niiden käytön, punnitset raaka-aineet sekä valmistat ruoka- ja kahvileipätaikinat. Hallitset elintarviketurvallisuuden sekä koneiden ja laitteiden käytön. Huolehdit työympäristön siisteydestä ja puhtaudesta noudattaen elintarvikelainsäädäntöä ja yrityksen omavalvontaohjelmaa.

Hallitset työssäsi työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet. Pakkaat tuotteet asianmukaisiin pakkauksiin ja teet tuotteisiin tuoteselosteet sekä lähetät tuotteet asiakkaille. Työskentelet taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti halliten leipomoalan työmenetelmät. Hallitset tuotelaadun toteutumisen ja tietotekniikan käytön työssäsi.

Kondiittorikisällinä valmistat erilaisia konditoriatuotteita taikinan tai massan valmistamisesta paistamiseen, koristeluun, viimeistelyyn ja pakkaamiseen saakka. Valmistat myös erityisruokavaliotuotteita.

Leipomoteollisuuden kisällinä hallitset leipomoteollisuuden valmistusprosessin kaksi tai kolme vaihetta valinnaisista tutkinnon osista riippuen.

Leipurikisällinä muotoilet taikinat tuotteiksi, viet tuotteet kohoamaan, paistat tuotteet oikeissa lämpötiloissa tarpeellisen ajan ja valmistat myös erityisruokavaliotuotteita.

Mikkeli: Otavankatu 4

Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina. Koulutus muodostuu lähiopetuksesta, verkko-opinnoista, itsenäisestä opiskelusta sekä työelämässä oppimisesta. Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Opiskelu on sivutoimista opiskelua.

Tutkinnon suorittaneena voit toimia leipomoissa taikinantekijänä, ylöslyöjänä, paistajana, pakkaajana tai lähettämötyöntekijänä. Leipurikisällinä tai kondiittorikisällinä voit toimia myös leipomoalan itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä.

Ammatillisen peruskoulutuksen ja/tai vankan työkokemuksen omaava henkilö.

Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.

Aikaisempi osaaminen

Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.

Leipomoalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). Tutkinnon pakollisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen. Tutkinnon valinnaisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen.

Yhteinen, pakollinen tutkinnon osa:

  • Elintarviketurvallisuuden hallinta 30 osp

Pakolliset tutkinnon osat tutkintonimikkeittäin:

Kondiittorikisälli:

  • Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen 30 osp
  • Pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen 30 osp

Leipomoteollisuuden kisälli:

  • Käynnissäpito leipomoteollisuudessa 30 osp

Leipurikisälli:

  • Ruokaleipien valmistus 30 osp
  • Kahvileipien valmistus 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat tutkintonimikkeittäin:

Kondiittorikisälli, valitaan 60 osp:

  • Jälkiruokien ja patisserie -tuotteiden valmistaminen 30 osp
  • Voileipäkakkujen ja coctailpalojen valmistaminen 30 osp
  • Leipomoalan kansainvälinen kilpailutoiminta 30 osp
  • Leipomoalan taitotyö 30 osp
  • Työpaikkaohjaajana toimiminen 30 osp
  • Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä 30 osp
  • Tutkinnon osa toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta 30 osp

Leipomoteollisuuden kisälli, valitaan toinen:

  • Taikinan valmistus leipomoteollisuudessa 30 osp
  • Massan valmistus leipomoteollisuudessa 30 osp

Lisäksi valitaan 60 osp:

  • Muotoilu leipomoteollisuudessa 30 osp
  • Nostatus ja pakastaminen leipomoteollisuudessa 30 osp
  • Nostatus ja paistaminen leipomoteollisuudessa 30 osp
  • Paistaminen ja viimeistely leipomoteollisuudessa 30 osp
  • Pakkaamo- ja lähettämötoiminnot  leipomoteollisuudessa 30 osp
  • Työpaikkaohjaajana toimiminen 30 osp
  • Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä 30 osp
  • Tutkinnon osa toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta 30 osp

Leipurikisälli, valitaan 60 osp:

  • Leipomoeinestuotteiden valmistus 30 osp
  • Leipomoalan kansainvälinen kilpailutoiminta 30 osp
  • Leipomoalan taitotyö 30 osp
  • Työpaikkaohjaajana toimiminen 30 osp
  • Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä 30 osp
  • Tutkinnon osa toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta 30 osp

Hakeutuminen koulutukseen

Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Tutustu jatkuvaan hakuun

Koulutusmaksu

Koulutusmaksu on 300 €.
HUOM! Koulutusmaksua ei peritä vuonna 2022 tai 2023 aloittavilta opiskelijoilta.

Hakeutuminen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Hae koulutukseen

Kiinnostaako opiskelu oppisopimuksella?

Opiskelu on mahdollista myös oppisopimuksella. Joko koko opintojen ajan tai lyhyempinä jaksoina.

Tutustu oppisopimukseen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021