Etelä-Savon ammattiopisto Esedun baarimestarikoulutuksen eli ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon opiskelijat mittelivät taidoistaan After Barissa Mikkelissä tammikuussa. Esedu järjesti kilpailun yhteistyössä After Barin ja Anoran kanssa.
Baarimestariopiskelijat kisasivat keskenään drinkin valmistuksessa. Valmistetun juoman täytyi pohjautua tarinaan.
”Opiskelijat saivat ennalta tietyt raaka-aineet, joista he kehittivät omat ohjeensa juomiin. Kilpailuprosessi on ollut haastava ja suunnittelutyö on aloitettu jo viime syksynä”, kertoo Esedun opettaja Henna Kääriäinen.
Kääriäinen on toiminut baarimestareiden koulutuksessa opettajana yhdessä After Barin yrittäjän Antti Halosen kanssa. Halonen on toiminut myös baarimestarikoulutuksessa asiantuntijakouluttajana. Kilpailuun oli laadittu tiukat säännöt, joilla arvioitiin kilpailijoiden suorituksia monesta eri näkökulmasta. Tuomareina toimivat Kääriäisen lisäksi Esedun koulutuspäällikkö Sari Paasonen, Alina Laaksonen Anoralta sekä yleisön edustaja. Laaksonen on maailman parhaimpana cocktailmestarina palkittu juoma-alan huippu.
Kilpailuun osallistui yhteensä seitsemän opiskelijaa, jotka kaikki toimivat alan ammattilaisina erilaisissa iltaravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa esimerkiksi tarjoilijoina, baarityöntekijöinä sekä vuoropäällikköinä.
”Ammattitutkinnon opinnot sopivat ravintola-alan tutkinnon suorittaneille ja/tai työkokemusta baarityöstä omaaville henkilöille, jotka työskentelevät tällä hetkellä baarityössä. Tutkinnon avulla pyrimme nostattamaan opiskelijoiden osaamista aivan uudelle tasolle”, Kääriäinen kertoo.
Kilpailijoiden valmistamia juomia arvioitiin monelta eri kantilta. Drinkin valmistustekniikkaa ei tässä kisassa arvioitu, vaan ainoastaan valmis tuote oli arvioinnin kohteena.
”Jokaisen kilpailijan on tullut miettiä valmistamalleen drinkille nimi sekä tarina drinkin taustalle. Painotimme arvioinnissa erityisesti juoman makua, ulkonäköä ja aromia.”
Jokainen kilpailija esitteli drinkin sekä siihen liittyvän tarinan ennen valmistusta. Tarinoita kuultiin hyvin laidasta laitaan. Osalle itse suunnittelemaan drinkkiin liittyi hyvinkin henkilökohtaisia tarinoita, muistoja ja kokemuksia. Kilpailun voitti Wilhelm Public Housessa työskentelevä Jenni Kekäläinen (kuvassa) Isoveli nimisellä juomallaan.
Valmiiden kilpailutuotosten monipuolisuuden perusteella voi todeta, että Mikkelissä on erittäin laadukas osaaminen ravintola-alalla.
”Baarimestarin koulutus, eli ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto alkaa seuraavan kerran Esedulla ensi syyskuussa. Koulutukseen voi hakeutua parhaillaan jatkuvan haun kautta. Suosittelen ehdottomasti ravintola-alalla työskenteleville mukana lähtemistä. Mahdollisesti uudet kilpailut järjestetään myös seuraavan ryhmän kanssa”, vinkkaa Kääriäinen lopuksi.
Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen