Skip to content

Opiskelijayrittäjyys

Esedulla sinun on mahdollista kokeilla siipiäsi yrittäjänä esimerkiksi perustamalla oman NY-yrityksen vuodeksi.

Vuosi Yrittäjänä-toiminta

Vuosi Yrittäjänä- ohjelmassa voit tienata omaa rahaa ja suorittaa samalla kaikille valinnainen tutkinnonosa Yrityksessä toimiminen 15 osp. Oppiminen tapahtuu omassa NY- harjoitusyrityksessäsi toimimalla yrittäjänä. NY- yritystä voi pyörittää vuoden. Esedulaisten NY-yritykset palveluineen löydät Vuosi Yrittäjänä -sivustolta.

Vuosi Yrittäjänä-sivusto

Oletko kiinnostunut opiskelijayrittäjyydestä? Ota yhteyttä!

Taija Kangas, puh 040 830 9903
taija.kangas@esedu.fi

4H-yrittäjyys

Oma 4H-yritys antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti.

4H-yritys on keino tienata rahaa, kun yritystoiminnan ei ole tarkoitus olla pääelinkeino. Oma 4H-yritys on hyvä tapa selvittää, sopiiko yrittäminen sinulle. 4H- yrittäjä voi ottaa tarvittaessa y- tunnuksen, jos on tarkoitus tehdä kotitalousvähennyksen alaisia töitä. Tässä ohjelmassa myös suoritetaan samalla Yrityksessä toimiminen tutkinnonosa 15 osp.

4H- yrityksessä on tuloraja 7000 € ja ikäraja on 29 vuotta. Yritystä voi pyörittää monta vuotta, eli sen toiminnalle ei ole maksimi vuosimäärää, vain ikäraja.

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on hyvä tapa testata yrittäjyyttä ilman suuria riskejä.

Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan sitä käytetään yleisenä markkinointinimenä laskutuspalveluiden asiakkaista.  Kevytyrittäjä tarkoittaa henkilöä, joka tekee töitä omiin nimiinsä ja laskuttaa tekemästään työstä laskutuspalvelun avulla. Kevytyrittäjät ovat siis laskutuspalveluiden asiakkaita.

Esimerkiksi toimit kevytyrittäjänä ja tarjoat autopesupalveluita tai nurmikonleikkuutta. Käyt pesemässä asiakas Paavon auton ja leikkaat asiakas Maijan nurmikon.  Kirjaudut laskutuspalvelun verkkosivuille esim. Ukko.fi ja täytät laskun tiedot: mitä tehtiin, kenelle ja mihin hintaan. Kyseinen laskutuspalvelu lähettää laskun sitten Paavolle ja Maijalle. Kun Paavo ja Irma maksaa laskun, laskutuspalvelu ottaa välistä palkkion (3-5 % summasta) ja tilittää jäljelle jäänee summan sinulle. Laskutuspalvelu huolehtii myös ennakonpidätyksen tekemisestä, eli pidättävät sinulle maksetusta summasta oikean määrän veroja, muistat vain toimittaa heille verokorttisi.
Laskutuspalvelu ilmoittaa tiedot maksetuista palkoista eteenpäin verottajalle.

Mikäli et ole kevytyrittäjänä perustanut omaa y-tunnusta, myöskään kirjanpitovelvollisuutta sinulla ei ole.

Esimerkkejä kevytyrittäjyyttä tarjoavista perinteisistä laskutuspalveluista ovat Ukko.fi:n lisäksi muun muassa Eezy, Omapaja, Free-Laskutus sekä Odeal. OP-Kevytyrittäjä-palvelussa käyttäjä sen sijaan toimii yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli ”toiminimiyrittäjänä”, joten tämä palvelu eroaa nimestään huolimatta tavanomaisista laskutuspalveluista.

Kevytyrittäjyys on siis yrittäjyyttä monella tapaa, mutta ei kuitenkaan tuo yrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021