Skip to content
EtusivuOpiskelijalleVäyläopinnot

Väyläopinnot

Väyläopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joita voit 2. asteen opiskelijana suorittaa maksutta osana nykyisiä ammatillisia opintojasi. Väyläopintoja suoritetaan pääasiassa toisen ja kolmannen opiskeluvuoden aikana.

Suoritettuasi 20 opintopistettä amk-opintoja amiksen aikana, saat mahdollisuuden hakea (korkeakoulujen yhteishaun lisäksi) avoimen väylän haussa ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi oman alasi jatko-opintoihin.

Mitä ovat XAMKin väyläopinnot?

Väyläopinnot ovat ammattikorkeakoulutasoisia opintoja, jotka voidaan sisällyttää ammatillisen toisen asteen opintoihin.

Voit suorittaa väyläopintoja perus-, ammattitutkintoasi vastaavan alan tai muun lähialan AMK-tutkintokoulutuksessa. Jos opiskelet Esedulla esimerkiksi merkonomiksi, voit opiskella ammatillisten opintojesi aikana tradenomiopintoja osana ammatillista tutkintoasi, lähihoitajat voivat suorittaa sairaanhoitajaopintoja jne.

Väyläopintojen koulutustarjonta koostuu eri alojen ennalta määritellyistä AMK-tutkintojen opintojaksoista. Voit tutustua koulutustarjontaan ja ilmoittautua opintojaksoille XAMKin avoimen amk:n koulutuskalenterissa – muista sopia oman oppilaitoksesi edustajan kanssa (opo tai vastuuohjaaja) osallistumisesta väyläopintoihin.

Väyläopintojen laajuus:

Väyläopinnoissa suoritetaan yhteensä 20 opintopistettä määriteltyjä AMK-opintoja osana toisen asteen tutkintoa. Väyliin on määritelty tietyt suoritettavat opintojaksot, joissa on numeerinen arviointi.

Kun olet suorittanut 20 opintopistettä, saat hakukelpoisuuden ”Avoimen väylän haussa”. Haku on avoinna kaksi kertaa vuodessa (toukokuussa ja lokakuussa) Opintopolku.fi-portaalissa. Suoritetut väyläopinnot eivät automaattisesti takaa tutkinto-opiskelupaikkaa, vaan opiskelijat valitaan ammattikorkeakouluun hakumenettelyn kautta.

Väyläopintojen tulee olla suoritettuna tutkintosi valmistumiseen mennessä.

Ajantasaista tietoa väyläopinnoista löydät Xamkin verkkosivuilta.

Mikä väylä minulle sopii?

Xamkin verkkosivuilla olevasta listauksesta näet perus- tai ammattitutkinnon mukaan, minkä koulutuksen väyläopintoja sinun on mahdollista suorittaa.

Jos opiskelemaasi perus- tai ammattitutkintoa vastaavaa koulutusparia ei löydy listauksesta, voit olla yhteydessä avoimen ammattikorkeakoulun koulutuskoordinaattoreihin ja tiedustella tutkintosi sopivuutta tarjolla oleviin väyläopintoihin.

Xamkin avoimen AMK:n yhteystiedot

Mitä hyötyä väyläopinnoista on?

Väyläopinnot on tilaisuus syventää oman alasi osaamista. Ammattikorkeakoulutasoisissa opinnoissa perehdyt oman alasi ammatilliseen osaamiseen ammatillisia opintojasi monipuolisemmin.

Suoritettuasi 20 opintopistettä väyläopintoja sekä ammatillisen tutkintosi voit hakea Xamkiin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa.

Tullessasi valituksi Xamkin tutkinto-opiskelijaksi väyläopinnot hyväksiluetaan täysimääräisesti hakukohteen tutkintoon. Hyväksiluvut lyhentävät opiskeluaikaasi Xamkissa.

Mitä väyläopinnot vaativat?

AMK-tasoisten opintojen opiskelu vaatii itsenäistä opiskeluotetta. Suurin osa avoimen AMK:n opinnoista toteutetaan kokonaan verkko-opintoina, joissa sinun täytyy itsenäisesti seurata opintojen suoritusohjeita, että saat suoritukset ajoissa tehtyä. Voit aina kysyä neuvoa opintojaksojen opettajilta!

Väyläopintojen valinnat on hyvä suunnitella yhdessä Esedun opinto-ohjaajan kanssa. Opintoja valitessa on hyvä pitää mielessä omien ammatillisten opintojen aikataulu sekä nyrkkisääntö, että korkeakouluopinnoissa 1 opintopiste vaatii noin 27 tuntia opiskelijan työtä.

 

 

Opiskele sinua kiinnostavia asioita

Voit myös halutessasi valita Xamkin avoimen AMK:n tarjonnasta mitä tahansa sinua kiinnostavia opintoja!

Opintotarjonnasta löydät monia kiinnostavia opiskelumahdollisuuksia, esimerkiksi ohjelmointia, asiakaspalvelua ja hyvinvoinnin edistämistä. Xamkin avoimessa ammattikorkeakoulussa voit valita myös englannin- tai venäjänkielisiä opintoja.

Muita kuin väyläopintoihin kuuluvia opintoja ei välttämättä voida hyväksilukea osaksi ammatillisia opintojasi Esedulla, mutta mikäli opiskelet myöhemmin Xamkissa, saatat saada muista suorituksista hyväksilukuja tutkinto-opintoihisi.

 

Lisätietoja väyläopinnoista saat omalta opoltasi!

Mikkeli


 

Liiketalous/Liiketoiminnan pt
Sanna Siitonen
puh. 050 389 1207
sanna.siitonen@esedu.fi

Rakennus- ja energiatekniikka/Rakennusalan pt

Maarit Heinikainen
puh. 044 711 5658
maarit.heinikainen@esedu.fi

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikka/Sähköalan ja talotekniikan pt:t
Informaatioteknologia/Tieto- ja viestintätekniikan pt

Päivi Ylönen (sähkö, tieto- ja viestintätekniikka)
puh. 044 711 5938
paivi.ylonen@esedu.fi

Maarit Heinikainen (talotekniikka)
puh. 044 711 5658
maarit.heinikainen@esedu.fi

Metsätalous ja ympäristöteknologia/Metsäalan pt
Helena Teittinen
puh.044 711 5628
helena.teittinen@esedu.fi

Sosiaali- ja terveysala sekä Kuntoutus ja terveysala/Sosiaali- ja terveysalan pt
Ulla Hartikainen
puh. 044 711 5707
ulla.hartikainen@esedu.fi

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoala /Matkailualan pt sekä Ravintola- ja catering-alan pt
Tiia Neuvonen
puh. 044 711 5929
tiia.neuvonen@esedu.fi

Pieksämäki


Kaikki alat

Teija Kolehmainen
puh. 040 305 6689
teija.kolehmainen@esedu.fi

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021