Skip to content
EtusivuAjankohtaistaYhteisöpedagogi täydensi osaamistaan lähihoitajaopinnoilla

Yhteisöpedagogi täydensi osaamistaan lähihoitajaopinnoilla

29.06.2020

Viime kesänä Raita Eklund päätti hakeutua uudelleen koulun penkille oppimaan uutta. Syksyllä 2019 hän aloittikin lähihoitajaopinnot Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla.
”Kävin ensimmäisen syksyn opintoja lähiopinnoissa, ja aloitin tämän vuoden alussa oppisopimuksella osaamisalaopinnot vammaistyön osaamisalassa.”

Eklundilla on taustallaan monipuolinen osaaminen, sillä hän on opiskellut nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi sekä ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiksi. Työkokemusta hänelle on muun muassa kertynyt lastensuojelun parissa kymmenen vuoden ajalta.
”Aloitin lähihoitajaopinnot, sillä halusin kehittää omaa osaamistani ja saada myös täydentävää sosiaali- ja terveysalan pätevyyttä humanistisen ammattikorkeakoulututkinnon rinnalle.”

Eklund kokee, että sosiaali- ja terveysalan opintojen jälkeen hänen mahdollisuutensa työllistyä paranee. Ammatilliset opinnot mahdollistuvat vaikka kiireisen perhearjen keskeltä.
”Omien lasten syntymän myötä kaipasin epäsäännöllisestä vuorotyöstä säännöllisemmän päivätyön pariin. Ajattelin lähihoitajan opintojen olevan itselleni tällä hetkellä sopivin vaihtoehto toteuttaa omaa täydennysopiskelua osana hektistä lapsiperheen arkea.”

Tällä hetkellä Eklund suorittaa lähihoitajan opintojaan oppisopimuksella Vaalijalan kuntayhtymän Suunta Yhdessä – osallisuudesta kohti työelämää -hankkeessa.
”Hankkeemme tarjoaa yksilöohjausta ja ryhmätoimintoja koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville. Oppisopimusopintoihin on sisältynyt lyhyitä lähiopintojaksoja, itsenäisiä oppimistehtäviä sekä omat työtehtävät työpaikalla ja niistä näyttöjen antaminen.”

”Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi olen ollut osa-aikaisesti hanketyössä sekä olen tehnyt käytännön hoitotyötä hankkeen ulkopuolella Oravin palvelukodissa kahdeksan viikon ajan. Palvelukodissa työskentelyssä on päässyt näkemään vammaistyön arkea ja hoitotoimia läheltä sekä tutustumaan asiakkaisiin lähemmin.”

Eklund saa lähihoitajan tutkinnon suoritettua ja todistuksen käteensä nyt kesäkuussa 2020.
”Olen suorittanut opinnot nyt alle vuodessa. Opintojen nopeuttaminen onnistui siksi, että aiempaa osaamistani on Esedulla tunnistettu ja tunnustettu. Opinnoissa otettiin hyvin huomioon opiskelijoiden yksilölliset toiveet ja pääsin vauhdikkaasti työelämään oppisopimuksen kautta.”

Tulevaisuuden osalta tulevalla lähihoitajalla on luottavainen olo.
”Uskon, että töitä sosiaali- ja terveysalalla minulla on tulevaisuudessakin. Lähihoitajan työkenttähän on hyvinkin laaja eri hoito- ja sosiaalialan työtehtävissä. Vammaistyön näkökulmasta työllistymisen suhteenkin polkuja on useampia. Paikkojen haasteet, asiakkaiden toimintakyky ja tuentarve vaihtelevat paljonkin.”
”Omaksi kohderyhmäksi nyt näen toimintakykyiset asiakkaat, jotka kaipaavat tukea arjen haasteisiin ja ehkä suunnittelevat koulutukseen tai työelämään hakeutumista. Tykkään toiminnallisuudesta ja sitä kautta usein löytyy hyvä kontakti ja keskustelusuhde asiakkaaseen.”

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Raita Eklund

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021