Skip to content
EtusivuAjankohtaistaYhdessä olemista ja tekemistä Esedulaneissa

Yhdessä olemista ja tekemistä Esedulaneissa

29.04.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun Otavankadun toimipisteen lounasravintola Ilonassa järjestettiin huhtikuun lopulla Esedulanit. Tapahtumassa keskityttiin pelaamaan yötä päivää hyvillä lanifiiliksillä.

Peliviikonloppu kiinnosti monia ja upeasti järjestetty viikonloppu saikin tyytyväisiltä osallistujilta kiitokset. Vaikka pelaaminen oli viikonloppuna keskiössä, 15–19-vuotiaista muodostunut lähes 30 hengen osallistujajoukko nautti myös kavereidensa seurasta, uusista tuttavuuksista sekä mahtavasta tunnelmasta. Ruokalaan rakennettu hieno pelialue tunnelmavaloilla ja musiikilla loivat mieleenpainuvan kokemuksen jokaiselle osallistujalle.

Pelit alkoivat perjantaina iltakuudelta ja kovin paljoa ei viikonloppuna nukuttu. Tapahtuma kesti perjantaista sunnuntaille puolille päiville asti. Pelaajien lepohetkiä varten oli järjestetty pari luokkahuonetta, johon halukkaat pääsivät rauhassa huilahtamaan pelien keskellä. Otavankadun opiskelijatila Chilledu oli myös kovassa käytössä.

Pelaamista ja yhdessä oloa

Yhtenä Esedulan tapahtuman järjestäjinä toiminut tieto-ja viestintätekniikan opettaja Hermanni Saresma avasi lan tapahtuman tarkoitusta:
”Esedulan -tapahtumassa oli kyse siis yhteisestä verkkopelitapahtumasta, jossa ei pelattu pelejä yksin vaan yhdessä.”

Mutta mistä tulee tapahtuman nimi Esedulan? Esedu on selkeä, mutta mikä on lan?
“Lan tarkoittaa lähiverkkoa. Eli kaikki koneet laitetaan yhteiseen verkkoon. Ennen vanhaan, kun internetiä ei ollut vielä yleisesti saatavilla, niin pelattiin siinä lanissa ja nyt, kun suurin osa peleistä vaatii internetyhteyden, niin käytännössä lan on vaan sitä varten, että kaikki koneet pääsevät nettiin. ”

Saresma kertoi myös olevansa oikein tyytyväinen viikonlopun osallistujamäärään sekä koko tapahtuman onnistumiseen.
”Tarkoituksena oli luoda sosiaalinen tapahtuma, missä ei ole pelkkää intensiivistä pelaamista, vaan voi nähdä kavereita. Esedulanissa pelattiin porukassa hyvällä fiiliksellä.”
“Opiskelijamme suorittivat myös tapahtuman järjestämisen yhteydessä tutkintoonsa liittyviä näyttöjä. Nyt, kun tämä tapahtuma onnistui näin hyvin, niin tämä voi saada jatkoa myös tulevaisuudessa.”

Lan-tapahtumia järjestetään Saresman mukaan ympäri Suomen. Tapahtumat voivat olla niin isompia tapahtumia kuin oman pienen kaveriporukan kesken järjestettäviä pienempiä tapahtumia.
”Suosio on kyllä kasvanut tällaisille tapahtumille, mutta mikäli ei ole törmännyt aikaisemmin lanittajiin, niin välttämättä ei tiedä tällaisista tapahtumista. Tapahtumista tieto kulkee yleensä pelaajien kesken sekä puskaradion kautta. Pienempiä tapahtumia, kun ei mainosteta. Sitten toisena voi olla kyseessä semmoinen peliporukka mikä pelailee vain netissä, ja jotka voivat olla maantieteellisesti lähellä toisiaan.”

Viikonlopun tapahtumassa nousi tärkeäksi osaksi myös nuorisotyö ja opiskelijahyvinvointi

Myös tapahtuman järjestelyissä mukana ollut, ja kanttiinin toiminnasta vastannut, opiskelijatoiminnan ohjaaja Sanna Airas oli iloinen onnistuneesta tapahtumasta sekä siitä että osallistujien kasvoilta paistoi koko viikonlopun tyytyväiset ilmeet.

”Tämä oli elämäni ensimmäinen kerta laneissa ja oli niin hieno kokemus. Kaikki oli hyvällä tuulella, auttavaisia toisia kohtaan. Tapahtumapaikalla oli hyvä fiilis alusta asti. Uusia kavereita löytyi ja se on kaikista tärkeintä mitä tavoiteltiinkin. Kun lauantaiaamuna tulin laittamaan tarjoiluja pystyyn ja auttamaan meidän leipuriopiskelijoita, niin näin, että yön yli porukka oli tutustunut toisiinsa. Se lämmitti mieltä niin paljon, kun kaikki oli yhtä.”

Yhdessä olo ja yhdessä tekeminen tuli selkeästi esille osallistujien toiminnassa. Airas toivookin tapahtumalla jatkoa ja sitä, että eri opiskelijaryhmät voisivat osallistua jatkossa tapahtuman tuotantoon.
”Opiskelijat saisivat kokemusta, osaamispisteitä sekä muita suorituksia samalla suoritetuksi.”
Airas nostaakin erään tärkeän asian esille:
”Minun mielestäni tärkeää oli juurikin yhdessä oleminen ja itsetehdyn tapahtuman kokemus.”

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoiden lisäksi tapahtumaa olivat järjestämässä myös Esedun elintarvike- ja rakennusalan opiskelijat. Airas ja Saresma kiittävätkin kaikkia mukana järjestämässä olleita.
“Kiitokset menevät tapahtumaa järjestämässä olleiden opiskelijoiden suuntaan. Opiskelijat olivat tärkeinä tekijöinä tapahtuman onnistumisessa.”

Teksti: Milla Hirvonen, markkinoinnin harjoittelija
Kuva: Hermanni Saresma

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021