Skip to content
EtusivuAjankohtaistaVille Lausas aloitti vauhdilla uudet opinnot

Ville Lausas aloitti vauhdilla uudet opinnot

07.11.2019

Kun Ville Lausas leipääntyi 20 työvuoden jälkeen, hän otti härkää sarvista ja päätti opiskella itselleen uuden ammatin Etelä-Savon ammattiopistossa. Opiskelemaan voi hakea koko ajan. Jatkuva haku on hyvä mahdollisuus etenkin aikuisille, joille on jo kertynyt työkokemusta.

Mikkeliläinen Ville Lausas, 34, leipääntyi reilut puolitoista vuotta sitten työhönsä. Hän oli työskennellyt päivittäistavarakaupassa lähes 20 vuotta, joista 15 vuotta samassa työpaikassa.

Toissa kesänä hän sai töitä tarjoilijana Puumalan Sahanlahdesta. Satunnaisia baarikeikkoja aiemmin tehnyt Lausas innostui ja otti yhteyttä Etelä-Savon ammattiopistoon. Esedu kertoi jatkuvasta hausta, Lausas haki ja opinnot alkoivat lennosta muutama viikko muiden opiskelijoiden jälkeen elokuussa 2018.
”Oli hyvä, että heti kun työt loppuivat, uusi ovi aukesi. En tiennyt, että se kävisi näin nopeasti”, Lausas kertoo nyt.

Oli hyvä, että heti kun työt loppuivat, uusi ovi aukesi.
Hän sai ravintola- ja catering-alan perustutkinnon valmiiksi viime kesänä. Työllistyminen näyttää hyvältä, sillä opintoihin kuuluneet harjoittelut tutustuttivat alan työpaikkoihin.
”Minua on jo kysytty töihin”, Lausas vahvistaa.

Elämänmuutos piristää
Opinto-ohjaaja Päivi Uimosen mukaan mahdollisuus hakea opiskelemaan läpi vuoden on erinomainen asia varsinkin aikuisille. Yleensä opiskelijoita otetaan sisään neljä kertaa vuodessa, mutta
työkokemusta ja aiempia opintoja hankkineet aikuiset voivat aloittaa opiskelun muinakin aikoina.

Peruskoululaisille suositellaan ensisijaiseksi hakutavaksi kevään yhteishakua. Jotkut tutkinnot ovat kuitenkin ainoastaan jatkuvassa haussa. Esimerkiksi eläintenhoitajaksi ei voi hakea opiskelemaan yhteishaussa.

Jatkuvalla haulla valitut opiskelijat eivät välttämättä opiskele ryhmässä. Jokaisen opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti tavoitteiden, työkokemuksen ja harjoittelupaikkojen perusteella.

Mahdollisuus hakea opiskelemaan läpi vuoden on erinomainen asia varsinkin aikuisille.
Ville Lausas arvosti opiskelussa mahdollisuutta edetä omaa tahtia. Hän pääsi opettelemaan uutta ammattia hyvin käytännönläheisesti. Suurimman osan ajasta hän hankki osaamista työelämässä.
”Juuri siksi viihdyinkin opiskelemassa niin hyvin, kun ei ollut kalvosulkeisia. Toki koulutehtäviä ja tenttejäkin oli.”

Lausas opiskeli nuorena merkonomiksi, mutta ei saanut tutkintoa valmiiksi. Töitä oli niin paljon, että koulu jäi tuolloin kesken. Nyt hän on ylpeä siitä, että sai tutkinnon valmiiksi. Hän suosittelee alanvaihtoa ja opintoja muillekin.
”Vapaa-aikaa ei juuri ollut, mutta voin silti suositella tätä kaikille, joita ärsyttää mennä aamulla töihin. Tekee hyvää saada elämään jotain täysin uutta.”

Jo työelämässä pitkään ollutta aikuista virkisti opiskelussa paitsi uuden oppiminen myös nuorten seura. Aikuiset ja nuoret opiskelevat nykyään yhdessä sekaryhmissä. Se sopi Lausakselle oikein hyvin.
”Olenhan itse pysyvästi 17-vuotias”, Lausas nauraa.

Juttu on julkaistu aiemmin Etelä-Savon ammattiopiston koulutusliitteessä viime keväänä, kun Ville Lausas oli vielä opiskelijana.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021