Skip to content
EtusivuAjankohtaistaVilin tie Esedusta vei Diilin johtoryhmän eteen

Vilin tie Esedusta vei Diilin johtoryhmän eteen

06.04.2022

Tie amiksesta voi viedä mihin vain, kuten esimerkiksi televisioon kilpailemaan start up-yrityksen perustamisesta. Tämän tietää tänä keväänä nähtävässä Diilissä kilpaileva Vili Rautio, joka valmistui Esedulta merkonomiksi keväällä 2016.
”Olin aina ollut kiinnostunut kaupan alasta ja se vaikutti monipuoliselta mahdollisuudelta yhdessä kaksoistutkinnon kanssa”, kertaa Rautio alavalintansa taustoja.

Valmistumisensa jälkeen Rautio jatkoi suoraan työelämään, joka tuli hänelle tutuksi jo opiskeluaikana.
”Olin koko opiskeluajan töissä myyjänä Clas Ohlsonilla ja opiskelujen jälkeen kassan takana vierähti hieman yli neljä vuotta”, kertoo Rautio. Clas Ohlsonin pestin lisäksi Rautio on ehtinyt opiskelujensa jälkeen työskennellä hälytysjärjestelmien parissa myyjänä ja tiiminvetäjänä, sekä vakuutusedustajana. ”Nykyään minulla on oma yritys, jonka kautta myyn vakuutuksia”, avaa Rautio.

Rautio kokee oman nykyisen työnsä ja yrittäjyyden innostavana ja kiinnostavana.
”Olen aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä, mikä on sinänsä mielenkiintoista koska lähisuvussani ei ole yrittäjiä, vaikka yrittäjyys yleensä tuppaa tulemaan verenperintönä”, naurahtaa Rautio. Hän pohtii, että kimmoke yrittäjyyteen on lähtenyt hänen isänsä opeista – mitään ei saanut ilmaiseksi, vaan raha piti ansaita.
”En koskaan saanut vastikkeetonta viikkorahaa, vaan jouduin aina tekemään rahan eteen töitä – olen esimerkiksi lapsena ravustanut itselleni trampoliinin.” Rautio kiitteleekin kasvatustaan, joka on opettanut arvostamaan työntekoa ja sitä, että voi itse ansaita omat rahansa omalla tekemisellään ja osaamisellaan.

Jaajo Linnonmaan luotsaamaan Diili-ohjelmaan Rautio päätyi samalla rohkeudella kuin yrittäjäksi.
”Harkitsin hakemista jo ensimmäiselle Jaajon kaudelle, mutta tällä kaudella mukaan tuotu ajatus siitä, että voittaja pääsee perustamaan start up-firmaa, ratkaisi oman osallistumiseni”, hän taustoittaa kilpailuun hakemistaan. Hakemuksen Rautio laittoi alkuvuodesta 2021 ja haastattelujen, koekuvausten, sekä psykologisten testien jälkeen hän sai puhelun, jossa hänen kerrottiin olevan yksi tulevan kauden neljästätoista kilpailijasta.

Tulevaa tv-esiintymistään Rautio ei kuulemma juuri jännitä.
”Seison omien tekemisteni ja sanomisteni takana, vaikkakin hieman jännittää, että mitkä mahdolliset toilailuni ovat päässeet filmille ja täten koko kansan nähtäville”, hän nauraa. Toisaalta Rautio myös pohtii, että hänen vahvuutensa kilpailijana oli se, että hän oli omien sanojensa mukaan ”pieni tekijä muiden rinnalla”, eikä hänellä ollut esimerkiksi miljoonien arvoisen yrityksen mainetta harteillaan.
”Ainoa mitä voin tässä menettää, on oma maineeni ja senkin voin paikata, vaikka nimeä vaihtamalla,” Diili-Viliksi jo kuvausten aikana nimetty Rautio veistelee.
Kaiken kaikkiaan Diili oli Raution mukaan vertaansa vailla oleva oppikoulu ja kokemus. ”Upeinta Diilissä oli ehdottomasti kaikki ne muut ihmiset, joihin sain tutustua”, Rautio kiittele kanssakilpailijoitaan.

Suurin tulevaisuudenhaave Rautiolla liittyy yrittämiseen.
”Haluan ehdottomasti jatkaa yrittäjänä; alalla ei ole niinkään väliä, kunhan on selkeä oma juttu ja tuote, mitä myydä”, summaa Rautio tulevaisuuden näkymiään, joissa myös Diilillä on toivottavasti osansa.
”Tietysti toivon saavani ohjelman tuomasta näkyvyydestä kaiken irti ja että saan positiivista nostetta tulevaisuuteen.”

Teksti: Salla Avelin
Kuva: Salla Avelin

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021