Skip to content
EtusivuAjankohtaistaVeera Myyryläinen opiskelee lähihoitajaksi työvaltaisessa koulutuksessa

Veera Myyryläinen opiskelee lähihoitajaksi työvaltaisessa koulutuksessa

10.05.2021

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu aloitti lähihoitajakoulutuksen Mäntyharjulla viime vuoden joulukuussa. Yhteensä lähes kymmenen opiskelijaa aloitti opintonsa sosiaali- ja terveysalalle suuntautuen.

Mäntyharjun koulutuksen vastuuopettaja Paula Karppinen kertoo, että Mäntyharjulla aloitettu koulutus toteutetaan työvoimavaltaisesti opiskellen.
”Opintojen aikana on tarkoitus, että opiskelija suorittaa koko sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, ja valmistuu lähihoitajaksi. Opintoihin sisältyy ammatillisia opintoja kasvatuksen ja hoidon osaamiseen liittyen. Koulutuksessa opiskelijat suuntautuvat Ikääntyneiden hoitoon ja kuntoutukseen.”

”Työvaltaisuus kyseisessä koulutuksessa tarkoittaa sitä, että ammattitaidon hankkimista tapahtuu perinteistä mallia enemmän työelämäjaksoilla. Kuitenkin myös työvaltaiseen opiskelumalliin sisältyy lähiopiskelujaksoja oppilaitoksen järjestämissä tiloissa”, Karppinen kertoo.

Mäntyharjulainen Veera Myyryläinen on yksi koulutuksessa mukana olevista opiskelijoista. Myyryläinen on valmistunut Esedulta tarjoilijaksi vuonna 2017, ja työskennellyt siitä lähtien ravintola-alalla.
”Hain kyseiseen koulutukseen sen takia, kun koronapandemia sekoitti ravintola-alan työt. Lähihoitajan ammatti kiinnostaa minua erityisesti siksi, koska tykkään olla ihmisten kanssa tekemisessä.”

Myyryläinen kokee työvaltaisesti käytävät opinnot mieleisekseen.
”Olen päässyt jo nyt alkuvaiheessa opiskelemaan monipuolisesti eri asioita. Olen tykännyt opinnoista todella paljon, ja haluaisin heti opintojen jälkeen päästä töihin lähihoitajan tehtäviin.”

Karppinen sekä Myyryläinen kokevat hyväksi mahdollisuudeksi koulutuksen järjestämisen Mäntyharjulla.
”Tällä tavoin tavoitamme niitäkin henkilöitä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta lähteä opiskelemaan esimerkiksi Mikkeliin. Todennäköisesti ryhmästä valmistuvat opiskelijat myös sijoittuvat paremmin näihin kuntiin työtehtäviin valmistumisen jälkeen, ja näin saadaan hoitohenkilöstöä myös näihin kuntiin vastaamaan työntekijäpulaan ikääntyneiden palvelujen piirissä.”

Esedu tarjoaa työvoimavaltaista lähihoitajan koulutusta tällä hetkellä Mäntyharjun lisäksi myös Juvalla. Lisäksi työvaltaisia lähihoitajakoulutuksia on alkamassa myös Kangasniemellä ja Mikkelissä. Esedu kouluttaa perinteisesti lähihoitajia Mikkelin ja Pieksämäen toimipisteissään.

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Veera Myyryläinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021