Skip to content
EtusivuAjankohtaistaVarautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin

Varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin

18.11.2022

Olemme myös Esedulla varautuneet tulevan syksyn ja talven mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.  Vaikka sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään, voi sellaisia olla edessä syksyn ja talven aikana tilanteissa, joissa sähkön kulutus on suurempi kuin sen tuotanto.

Huippukuormitustilanteet osuvat yleensä aamuun ja alkuiltaan sekä kylmimpiin talvipäiviin. Mahdollisesta sähköpulasta voi tulla tietoa etukäteen, mikäli tilanne on ennakoitavissa, mutta sähkökatko voi tulla myös yllättäen.

Toimintaohjeita sähkökatkojen sattuessa

Ennakkoon tiedossa olevista sähkökatkoista tiedotamme henkilöstöä ja opiskelijoita etukäteen. Tällöin oppilaitoksen tiloissa ei voi olla, joten opettajat järjestävät opiskelijoille korvaavaa materiaalia mahdollisen etäopetuksen ajaksi.

Yllättävissä sähkökatkotilanteissa annamme opiskelijoille tarkemmat toimintaohjeet tilanteen sattuessa paikallaoleville opettajien toimesta sekä verkkosivujemme kautta. Sähkökatkon aikana Microsoftin pilvipalvelut (365), sähköposti, Kippo ja Wilma eivät ole käytössä.

Työelämässä tapahtuvan oppimisen osalta noudatamme työelämän ohjeistuksia. Mahdollisten sähkökatkotilanteiden aikana ravitsemuspalvelut varmistavat opiskelijoille lounaan saannin.

Etukäteisvarautuminen energiansäästötoimilla

Jokainen meistä voi vaikuttaa omilla teoillaan energiansäästöön. Olemme myös Esedulla tehneet toimia energian säästämiseksi kuluvan syksyn aikana. Olemme muun muassa laskeneet kaikkien toimipisteidemme sisälämpötiloja alemmas muutamalla asteella. Lisäksi olemme uusineet oppilaitoksen tilojen valaistuksia entistä energiatehokkaammiksi.

Vinkkejä energiansäästötoimiin:

  • Ota astetta lyhyempi suihku tai pienennä vedentuloa suihkun aikana. Vältä veden turhaa juoksutusta myös sulkemalla vesi esim. käsien saippuoinnin tai hampaiden pesun ajaksi.
  • Käytä sähkölaitteita vilkkaimpien kulutustuntien jälkeen. Valtakunnallisesti arkisin on kolme sähkön kulutushuippua: aamuisin klo 8-10, alkuillasta klo 16-17 sekä klo 19-20. Siirrä omaa sähkönkäyttöäsi näiden tuntien ulkopuolelle. Se pienentää sähkökatkojen riskiä.
  • Lyhennä saunan päällä oloaikaa ja vähennä saunomiskertoja.
  • Sammuta kaikki viihdelaitteet käytön päätyttyä. Muista, että valmiustila kuluttaa myös energiaa!
  • Pese täysiä koneellisia. Jos mahdollista, valitse eko-ohjelma ja alhaisemmat lämpötilat.
  • Sammuta valaisimet, joita et käytä! Varmista, että kaikissa valaisimissa on ledilamppu.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021