Skip to content
EtusivuAjankohtaistaVahvistamosta tukea omiin opintoihin

Vahvistamosta tukea omiin opintoihin

12.09.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla on käynnistynyt tänä lukuvuonna Vahvistamo-pajat Mikkelissä ja Pieksämäellä. Vahvistamossa opiskelijan on mahdollisuus saada tukea opiskeluvalmiuksiin. Vahvistamo voi joillekin olla myös hengähdyspaikka, jossa voi pienessä porukassa työstää opintojaan omaan tahtiin tai vaikkapa ottaa väliaikainen kevyempi jakso opiskelusta.

Vahvistamo-pajat ovat osa Esedun OPVA-opintoja. Mutta mitä ihmettä OPVA tarkoittaa?
”OPVA tarkoittaa opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja. Opiskeluvalmiuksia tukevissa opinnoissa vahvistetaan opiskelijan valmiuksia esimerkiksi suomen kielen taidossa, luku- ja kirjoitustaidossa, numerotaidoissa tai tieto- ja viestintätekniikan taidoissa”, Esedun opettaja Oili Jäppinen kuvaa OPVAa.

OPVA-opinnoissa voidaan vahvistaa opiskelijoiden osaamista niin, että opiskelu sujuu tutkintoon ja aina valmistumiseen asti. OPVA-opinnot myös madaltavat kynnystä tutkintokoulutuksen aloitukseen.

”OPVA on tukea ja ohjausta opintoihin, jotta jokainen selviää opiskelusta ja saa tutkinnon suoritettua. Tuki voi olla myös arjen opiskelurytmin ylläpitämistä. Esedulla on monenlaisia eri käytännön mahdollisuuksia opiskella OPVAssa: on Vahvistamo-pajoja ja erilaisia ryhmämuotoisia toteutuksia”, Esedun opettaja Laura Hyvärinen jatkaa.

OPVA-opintoihin voivat osallistua kaikki tutkinnon osaa tai osia sekä koko tutkintoa Esedulla suorittavat opiskelijat, niin yhteishaun kuin jatkuvan haun kautta tulleet.
”Vahvistamo-pajaan voi tulla esimerkiksi opinto-ohjaajan tai vastuuohjaajan aloitteesta. Tai opiskelija voi itse esittää toiveen pajassa opiskelusta”, Hyvärinen kertoo.

Vahvistamossa suoritettu opintojakso on suunniteltua ja tavoitteellista oman osaamisen vahvistamista.
”Pienenkin tuen tarpeessa kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä Vahvistamoon. Joskus riittää päivä, joskus on tarpeen sopia pidempiä jaksoja viikosta kuukausiin”, Jäppinen kannustaa.

Varsinaisia OPVA-opintoja voidaan suunnitella opiskelijalle yhteensä maksimissaan kuusi kuukautta, mutta tämä ajanjakso voidaan jakaa koko opintojen ajalle lyhyemmiksi jaksoiksi silloin kuin tulee tarvetta tuelle.

Mitä sitten Vahvistamo-opinnot pitävät sisällään?
”Vahvistamossa voidaan opiskella esimerkiksi oman alan ammattisanastoa, valmistautua tenttiin tai korttikoulutukseen opettajan tuella, ottaa haltuun Esedun verkko-oppimisympäristöt tai harjoitella numerotaitoja”, Hyvärinen ja Jäppinen avaavat toimintaa.

Vahvistamo on Mikkelissä auki pääosin maanantaista torstaihin, Pieksämäellä yleensä neljänä päivänä viikossa hieman vaihtuvin viikkoaikatauluin. Kun opiskelijalle suunnitellaan Vahvistamo-jakso tai -päiviä, niin ne tulevat näkyviin opiskelijan työjärjestykseen. Vahvistamo-paja toimii Mikkelissä Otavankadun toimipisteessä ja Pieksämäellä vaihdellen joko Keskuskadun toimipisteessä tai Hiekanpään teknologiatalolla. Tarvittaessa Pieksämäen Vahvistamon yksilöohjausta on tarjolla myös Kuusitien toimipisteessä.
”Myös etäohjaus on mahdollista tai voimme tulla jopa työpaikalle! Ota vain rohkeasti meihin yhteyttä”, lupaavat Jäppinen ja Hyvärinen.

Tutustu myös OmaPolku-hankkeen blogiin

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen

Lisätietoja Vahvistamosta:
Laura Hyvärinen, laura.hyvarinen@esedu.fi
Oili Jäppinen, oili.jappinen@esedu.fi

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021