Skip to content
EtusivuAjankohtaistaUudella automaatiolinjastolla konenäkö ja robotiikka tutuksi

Uudella automaatiolinjastolla konenäkö ja robotiikka tutuksi

22.03.2018

Raviradantien teknologian oppimisympäristöön valmistuu kevään aikana teollisuusautomaation kokoonpanolinjasto. Kolme ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijaa viimeistee kevään ajan linjastoa ja pistää sitä käyttökuntoon.
Kevään aikana Raviradantien yhdessä luokassa työskentelee kolme ammattikorkeakoulun sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijaa. Olli Ristola, Ismo Nurmela ja Juha Salmi perehtyvät opinnäytetyönään teollisuusautomaation kokoonpanolinjastoon ja tekevät siihen esimerkkiohjelman sekä käyttöohjeet.

Tehtävä on insinööriopiskelijakolmikolle haasteellinen, mutta mielenkiintoinen. ”Tässä melkein kaikki on ihan uutta. Saamme nyt ensimmäisen kerran mahdollisuuden paneutua perusteellisesti mm. konenäköön ja robotiikkaan”, kertoo kolmikko.

Opiskelijoilla on selkeä työnjako. Nurmela on perehtynyt konenäköön, Salmi robotiikkaan ja Ristola ohjelmointiin. Yhteistyötä he tekevät kuitenkin tiiviisti, jotta linjasto toimii kokonaisuutena ja halutulla tavalla.

”Yhteistyö Xamkin kanssa on meille hieno mahdollisuus”

Tieto- ja tietoliikennetekniikan opettaja Esa Lehkonen on iloinen insinööriopiskelijoiden työpanoksesta. ”Yhteistyö on meille hieno mahdollisuus. Ilman näiden opiskelijoiden työpanosta emme pystyisi mitenkään ottamaan käyttöön linjastoa näin nopealla aikataululla.”

Teollisuusautomaation oppimisympäristön muodostuu teollisuuden kokoonpanolinjastoa mallintavasta kappaletavaralinjastosta. Sen osia ovat varsinainen kuljetuslinjasto, ABB:n teollisuusrobotti sekä konenäkö. Siemensin logiikalla toimiva linjasto mallintaa teollisuuden automaatiolinjaston prosesseja.

Linjaston toimintaa ja siihen kytkettyjä laitteita ohjataan tietokoneohjelmilla. ”Teemme linjastoon esimerkkiohjelman, johon luodaan erilaisia ehtoja. Ohjelma muun muassa määrittelee, miten tavara linjastolla liikkuu ja miten linjaston sensorit tunnistavat kappaleet ja mitä sen jälkeen tapahtuu”, selventää Nurmela.

Linjaston yksi osa esimerkiksi tunnistaa kappaleiden värit. Kappaleet voidaan värin perusteella lajitella omiin ryhmiinsä. Linjaston konenäkö puolestaan tunnistaa kappaleita muodon perusteella ja lukee vaikka QR-koodeja.

Automaatiolinjasto otetaan opetuskäyttöön ensi lukuvuonna

Teollisuuden automaatiolinjasto on tarkoitus ottaa opetuskäyttöön ensi lukuvuonna. Esedun sähköalan ja ict-alan opiskelijat voivat harjoitella linjastolla teollisuuden automatiikan asennuksia, huolto- ja korjaustöitä sekä ohjelmointia.

Tämän vuoden aikana selvitetään myös onko yrityksillä ja teollisuudella tarvetta tämänkaltaisen automaatiolinjaston täydennys- ja lisäkoulutukseen. Automaatiolinjasto tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tutustua robotiikkaan, konenäköön ja teollisuuden automaatioon myös yrityksille.

Linjastojen hankinta on toteutettu kahdessa osassa Teknologiateollisuuden oppimisympäristöt – sekä REMIX – työelämätaidot 2030 EAKR–hankkeissa. Molempiin hankkeiden rahoittajana on toiminut Etelä-Savon maakuntaliitto.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021