Skip to content
EtusivuAjankohtaistaUrheiluakatemialainen panostaa sekä opiskeluun että urheiluun

Urheiluakatemialainen panostaa sekä opiskeluun että urheiluun

18.01.2021

Etelä-Savon urheiluakatemian tarkoituksena on tarjota mahdollisuuksia tavoitteelliseen harjoitteluun opiskelun ohella. Urheiluakatemia auttaa eri oppilaitoksissa opiskelevia urheilijoita yhdistämään opiskelun sekä valmentautumisen. Lisäksi tarkoituksena on vahvistaa edellä mainituin toimin Etelä-Savon maakunnan vetovoimaisuutta nuorten parissa.

Yksi urheiluakatemiaan kuuluvista Esedun opiskelijoista on sosiaali-ja terveysalan opiskelija, 16-vuotias Jaro Timonen.

Timonen aloitti opiskelun Esedulla perustason ensihoitajaksi syksyllä 2020 peruskoulun päätyttyä.
”Päätin jo 9. luokan aikana, että haluan mieluummin ammattikouluun ja ensihoito valikoitui alaksi kiinnostavuutensa ja monipuolisuutensa vuoksi”, kertoo Timonen opiskelupaikan valinnastaan.

Opiskelun Esedulla Timonen on kokenut mukavaksi.
”Meidän opiskeluryhmän luokkahenki on ollut hyvä ja rento ja vaikka koronan vuoksi etäopiskelua ja -palavereja on nyt ollut paljon, on opiskelijoiden opintojen etenemisestä huolehdittu opettajien suunnalta”.

Koulupäivien pituus Timosella vaihtelee.
”Ensimmäisellä työelämäjaksolla olin ennen joulua, ja koska harjoittelujaksolla ei saisi tulla poissaoloja, on opiskelijan huolehdittava itse korvaavat päivät.”
Timonen korostaa myös opiskelijan oma-aloitteisuutta opiskeluissa.
”Kannattaa olla itse oma-aloitteinen eikä vain odottaa, että asiat tapahtuvat itsestään.”

Jääkiekkoa Timonen on pelannut jo esikouluikäisestä saakka ja tällä hetkellä hän pelaa U18-joukkueessa SM-tasolla. Urheiluakatemiassa Timonen puolestaan on harjoitellut jo 7. luokalta saakka.  ”Lajina jääkiekko tarvitsee tavoitteellisesti harrastamiseen lisää harjoittelua ja urheiluakatemialaisena urheilijalle on mahdollisuus lisäharjoituksiin kahtena aamuna viikossa.”

”Välillä koulun yhdistäminen urheiluun on raskasta, kun molempiin tulee panostaa ja tehdä paljon töitä niin koulun kuin urheilunkin eteen”, Timonen pohtii kysyttäessä tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistämisestä.

Niille, jotka haaveilevat samasta, Timonen haluaa jakaa omat vinkkinsä, jotka on itse kokenut hyödylliseksi ajatellen sekä opiskelujen että urheilun parissa jaksamista:

  • Tee sekä kouluun että urheiluun liittyvät tehtävät ajoissa ja joskus jopa etukäteen.
  • Lepää aina kun mahdollista.
  • Syö säännöllisesti ja tavallista kotiruokaa.
  • Nuku yöllä (eli pleikkari, puhelin ja tietokone pois unien ajaksi).
  • Keskustele heti valmentajan ja opettajien kanssa jaksamisestasi ja huolistasi, jos niitä tulee. Älä pimitä asioita.

Tavoitteena Timosella on valmistua ensihoitajaksi suunnitellussa ajassa ja yhtenä tulevaisuuden haaveena siintää myös ammattilaisura jääkiekkoilijana.

Opiskelu-uraansa suunnitteleville Timonen haluaa kertoa, että omia mielenkiinnonkohteita kannattaa seurata ja että opiskelu kannattaa aina, sillä siitä on hyötyä missä tahansa ammatissa.
”Kannattaa tehdä ratkaisu opiskelujen suhteen siltä pohjalta, mikä itseä kiinnostaa ja mikä on omasta mielestä paras vaihtoehto, eli älä vain seuraa kaveria. Tsemppiä kaikille opiskelemaan pyrkiville ja tervetuloa Esedulle!”

Teksti: Salla Avelin
Kuva: Hannu Luostarinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021