Skip to content
EtusivuAjankohtaistaUrheiluakatemia yhdistää ammattiin opiskelun ja huippu-urheilun

Urheiluakatemia yhdistää ammattiin opiskelun ja huippu-urheilun

30.11.2017

Aino Ollikainen ja Viivi Kuismala opiskelevat Esedulla tulevaisuuden ammattilaisiksi, Aino toista vuotta sosiaali- ja terveysalalla lähihoitajaksi ja Viivi ensimmäistä vuotta liiketaloudessa merkonomiksi. Molemmat nuoret naiset pelaavat opiskelujen lisäksi lentopalloa Passareiden naisten joukkueessa.
”Olemme molemmat harrastaneet lentopalloa noin viisi vuotta, mutta kummallakin on aiempaa urheilutaustaa. Haaveena olisi kehittyä mahdollisimman hyväksi ja päästä mahdollisesti pelaamaan jopa ylemmille sarjatasoille.”, kertovat urheiluakatemialaiset yhteen ääneen.

Urheiluakatemiassa nuoret harjoittelevat yhdestä kahteen kertaa viikossa oman lajin akatemiavalmentajan kanssa.
”Urheiluakatemiassa meillä on lähinnä tekniikkatreenejä. Joukkueen omat harjoitukset ovat fyysisempiä. Akatemiatreenit meillä on kahdesti viikossa, tiistai- ja torstaiaamuisin, jonka lisäksi joukkueen kanssa treenaamme kolmesti viikossa.”, kertoo Kuismala.
”Lentopallo on todella tarkka laji, eikä siinä ole fyysisiä kontaktitilanteita. Pelatessa kosketuksiin täytyy todella keskittyä, koska niiden tulee olla mahdollisimman puhtaita. Akatemiatreenit tukee tätä puolta.”, kommentoi Ollikainen.

Urheiluakatemia vaatii opiskelijoilta nuorten mukaan paljon: ”Täytyy olla järjestelmällinen ja priorisoida asiat oikeaan järjestykseen sekä hallita omaa ajankäyttöä.”, kommentoi Kuismala.
”Meillä on kahdesti vuodessa akatemiatestit, joilla seurataan kunkin kehittymistä. Ei voi paljoa laiskotella, vaan pyrkiä jatkuvasti kehittämään omia taitoja.”
”Omaa vapaa-aikaa ei paljoa ole, kun aika menee lähinnä koulutehtäviin ja treenaamiseen. Kaiken yhdistäminen vaatii paljon lisätyötä, varsinkin kun käymme molemmat Viivin kanssa urheiluakatemian ja ammattiopintojen lisäksi vielä kahden tutkinnon opintoja.”, jatkaa Ollikainen.

”Pääasia on, että muistaa opiskelun olevan se ykkösjuttu, sillä opiskelemalla saat itsellesi ammatin. Urheiluakatemia tukee paljon myös meidän omia opintoja, ja antaa sitä kautta lisää hyötyä urheilun lisäksi.”, kertoo Ollikainen. ”Olen saanut lentopallosta apua lähihoitajan opintoihin esimerkiksi anatomiaopinnoissa.”
”Minulle pelaaminen on opettanut taas paljon tiimissä työskentelyä, joka on tärkeää merkonomin ammatissa. Ja kun urheilen, jaksan paljon paremmin muutenkin.”, Kuismala täydentää.

Molemmat kannustavat kokeilemaan reippaasti uusia lajeja, sitä ei tiedä mistä oma laji lopulta löytyy.
”Minäkin ensin epäröin, kun kaveri aikoinaan suostutteli lentopallon pariin. Mutta lopulta löysinkin siitä oman juttuni!”, kannustaa Ollikainen.
”Liikunta auttaa voimaan paremmin ja jaksamaan enemmän. En voisi kuvitella elämää ilman urheilua!”, täydentää Kuismala.

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021