Skip to content
EtusivuAjankohtaistaUnelmien työ löytyi turvallisuusalalta

Unelmien työ löytyi turvallisuusalalta

04.01.2019

Riitta Sarlin valmistui vartijan ammattitutkinnosta viime kesänä. Tällä hetkellä hän työskentelee Mikkelin käräjäoikeudessa vartijana.
”Työtehtäväni ovat hyvin monipuolisia. Työskentelen pääsääntöisesti turvatarkastuksessa, jossa työtehtäviini kuuluvat muun muassa käräjäoikeuteen saapuvien turvatarkastus sekä opastaminen. Tarvittaessa työskentelen myös salissa vartijan tehtävissä.”

Sarlinilla on pitkä työura takana korvauskäsittelijänä vakuutusalalla.
”Työskentelin kolmekymmentä vuotta vakuutusalalla, kunnes elämäntilanne toi minut Pohjois-Savon puolelta Etelä-Savoon ja Juvalle. Uusi elämä aukeni, kun TE-toimistosta minulle ehdotettiin turvamyyjän koulutusta, johon lopulta hakeuduin opiskelemaan.”

Turvamyyjän koulutus sai Sarlinin kiinnostumaan turvallisuusalasta.
”Päätin turvamyyjän koulutuksen aikana, että hakeudun jatko-opintoihin vartijan ammattitutkintoon. Voisi sanoa, että turvallisuusala vei minut mukanaan. Kaiken kaikkiaan opintoihin minulta meni noin vuosi aikaa.”
”Alana tämä on todella mielenkiintoinen. Hyvin erilaisia mahdollisuuksia työskennellä, ei vain kaupoissa tai piiriajossa. Näen myös, että ala on koko ajan kasvava ja työllistymisnäkymät ovat hyvät. Yhä enemmän tarvitaan turvallisuusalan ammattilaisia.”

Vaikka vakuutus- ja turvallisuusala saattaa vaikuttaa aivan toistensa vastakohdille, löytää Sarlin aiemmasta työstään paljon hyötyä uuteen ammattiinsa.
”Entisestä työstäni on ollut paljon hyötyä opiskelujen aikana. Esimerkiksi korvausasioiden ymmärtäminen on laajentanut näkemystä myös turvallisuusalalta. Myös asiakaspalvelukokemuksesta on ollut suurta hyötyä.”
”Turvallisuusalan työtehtävät vaativat ammattilaiselta hyviä vuorovaikutustaitoja, sillä työssä on paljon ihmiskohtaamisia.”

Sarlin kokee, että hän sai hyvät eväät työelämään opinnoistaan Esedulla.
”Vartijan ammattitutkinnon opintoihin meillä kuului paljon käytännön harjoitteita, jotka ovat auttaneet toimimaan eri tilanteissa työelämässä. Kävimme paljon läpi esimerkiksi voimankäyttöön liittyviä harjoitteita sekä meillä oli erilaisia tilannesimulaatioita.”

Tällä hetkellä Sarlin haaveilee siitä, että saisi tehdä töitä nykyisessä työpaikassaan mahdollisimman pitkään.
”Joka aamu tuntuu sille, että odotan töihin pääsyä. Minulla on todella onnekas olo, kun saan tehdä arvostamaani ja mielekästä työtä”, Sarlin päättää haastattelun.

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021