Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTyöelämäyhteistyöstä eväitä työelämään

Työelämäyhteistyöstä eväitä työelämään

20.10.2020

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu tekee työelämän kanssa monipuolista yhteistyötä. Työelämäyhteistyö mahdollistaa opiskelijoille käytännön kokemuksia työelämässä sekä edistää opiskelijoiden yrittäjämäistä asennetta. Lisäksi yhteistyöllä mahdollistetaan osaavan työvoiman kouluttamista alueen työpaikoille.

Yksi Esedun työelämäyhteistyökumppaneista on Mikkelin Keskustan Kehittämisyhdistys Mikke ry. Yhdistyksen päämääränä on kehittää Mikkelin keskustaa yhteistyössä asukkaiden, yhdistyksen jäsenyritysten ja Mikkelin kaupungin kanssa. Esedun opiskelijoita on työskennellyt aikaisempina vuosina Mikke ry:n järjestämällä joulutorilla ja tänä vuonna opiskelijoita oli ensimmäistä kertaa mukana myös Mikkomarkkinoilla. Yhteistyöehdotus Esedulle liittyen markkinatoimintaan tuli Mikke ry:n toiminnanjohtajalta Kati Häkkiseltä.

Vuoden 2020 Mikkomarkkinoilla Esedun liiketoiminnan 1. vuosikurssin opiskelijoita on työskennellyt Mikkelin torin Muikkukopilla asiakaspalvelutehtävissä. Opiskelijat ovat markkinaviikon aikana jalkautuneet markkinakansan joukkoon jakamaan flyereita sekä myyneet lahjakortteja Mikkelin keskustan kivijalkaliikkeisiin.

Häkkinen kuvaa Esedun kanssa tehtävää yhteistyötä tärkeäksi ja näkee sen merkityksen myös opiskelijoille. ”Olemme tehneet yhteistyötä useana vuonna ja kokemukset ovat olleet niin opiskelijoiden kuin meidänkin taholtamme hyviä. Opiskelijat on otettu positiivisin mielin vastaan markkinoilla asioivien mikkeliläisten puolelta ja tämä on opiskelijoille pehmeä lasku asiakaspalvelutyöhön.”

Häkkinen kokee työelämäyhteistyön opiskelijoiden kannalta merkittäväksi siksi, että sen avulla opiskelijat pääsevät kosketuksiin työelämän kanssa, ja että toimiminen työelämässä kehittyy käytännön kokemusten myötä. Opiskelijat ovat Häkkisen mukaan erittäin idearikkaita, ja antavat omia ajatuksia toiminnan kehittämiseen. ”Tavanomaista hiljaisempia markkinoita on elävöitetty opiskelijoiden toimesta esimerkiksi heidän ideoimansa mainosvideon kautta.”

Esedun liiketoiminnan tuntiopettaja Mira Lahtinen kertoo, että tänä vuonna Mikkomarkkinolla on työskennellyt yhteensä 17 liiketoiminnan 1. vuosikurssin merkonomiopiskelijaa. ”Tämä on monille ensimmäisiä kokemuksia työelämässä asiakaspalvelun saralla. Tätä ennen opiskelijat ovat olleet kahden päivän työssäoppimisjaksolla esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa.”

Lahtinen allekirjoittaa Häkkisen kokemukset työelämäyhteistyön tärkeydestä. ”Käytännön tekeminen on monille opiskelijoille tärkeää ja sen kautta opiskelijat saavat lisää tarttumapintaa sekä näkökulmia koulussa opittuun teoriaan.”

Lahtinen kuvaa opiskelijoiden suhtautumisen työelämäyhteistyöhön olevan pääasiassa positiivista, ja sen myötä opiskelijan on mahdollista hahmottaa esimerkiksi omia mielenkiinnonkohteitaan koskien tulevaa työelämää. ” Käytännön myötä opiskelija pääsee hahmottamaan esimerkiksi sen, onko asiakaspalvelu ja myynti se omin juttu, vai haluaako hän tulevaisuudessa työskennellä enemmän toimistotyössä esimerkiksi markkinoinnin tai talousasioiden parissa.”

 

Teksti ja kuva: Salla Avelin

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021