Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTUVASTA löytyy oma juttu jokaiselle

TUVASTA löytyy oma juttu jokaiselle

04.02.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla alkaa elokuussa uusi nivelvaiheen koulutus TUVA eli Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus. Tuva yhdistää aiemman kymppiluokan, Valman eli ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen ja Luvan eli lukiokoulutukseen valmentavan koulutuksen.

Tuva-opinnot sopivat kaikille, jotka haluavat vahvistaa opiskeluvalmiuksiaan sekä pohtia toisen asteen opiskeluvalintojaan. Tuvassa voi korottaa perusopetuksen arvosanoja, suorittaa ammatillisia- tai lukio-opintoja, tutustua työelämään ja kehittää työelämätaitoja, vahvistaa itsenäistymisen taitoja sekä tutustua uusiin kavereihin.

Esedulla valmentavassa koulutuksessa opiskelee Puumalasta kotoisin oleva Kosti Kautonen, joka päätti hakeutua opintoihin peruskoulun jälkeen viime keväänä.
”Mietin 9. luokalla hakeutumista amikseen, mutta en ollut varma siitä mikä olisi itselle oikea vaihtoehto. Halusin hakea varmuutta siihen, mikä on se oma juttu.”

Myös uudessa Tuvassa jokaiselle tehdään omien tavoitteiden mukainen opiskelupolku. Kautosen lisäksi Esedulla opiskelee valmentavassa koulutuksessa myös Oskari Liukkonen, joka päätyi Esedulle Mikael-koululta.
”Olen nyt opiskellut Esedulla vuoden verran. Aiemmassa koulussa olin pienryhmäopinnoissa, ja täällä opiskeleminen on sopinut minulle kyllä hyvin. Suosittelen näitä opintoja kyllä kaikille”, Liukkonen kertoo.
”Ei ehkä kuitenkaan niille kellä on täysin selvät sävelet. Ennemminkin niille, joita mietityttää oma juttu ja jotka kamppailee vielä hakuvalinnan kanssa”, Kautonen täydentää opiskelukaverinsa kertomaa.

Esedun opinto-ohjaaja Tiia Neuvonen kertoo, että Tuvassa opintojen kesto on yksilöllistä.
”Joku saattaa pyörähtää vain hetken ja siirtyä opiskelemaan muualle, kun vaan se oma juttu löytyy. Keskimäärinen opintojen kesto monella on kuitenkin yksi vuosi, varsinkin jos korottaa peruskoulun arvosanoja.”

Kautosen ja Liukkosen lailla valmentavan koulutuksen opinnoissa on myös Ada Miettinen, joka siirtyi Valmaan viime vuoden joulukuussa.
”Opiskelin aiemmin hoiva-avustajaksi, mutta se ei ollutkaan minun juttu, niin siirryin opiskelemaan Valmaan. Täällä on kyllä ollut todella mukavaa. Meillä on ollut yto-opintojen eli esimerkiksi matikan ja äikän lisäksi myös esimerkiksi arkielämän taitojen opiskelemista.”
”Koronatilanne on rajoittanut tutustumista koulutusaloihin, mutta olen päässyt suorittamaan tet-harjoitteluja monipuolisesti eri paikoissa. Olen ollut esimerkiksi kaupassa, päiväkodissa ja metsänhoitoyhdistyksellä harjoittelussa”, kertoo Kautonen opintoihin kuuluvusta työelämään tutustumisista.

“Jos ei oikein tiedä, minne hakeutua opiskelemaan tai tarvitsee lisäaikaa päätöksenteossa, on Tuva-koulutukseen hakeutuminen erittäin hyvä päätös. Tuva-koulutus mahdollistaa omien ajatusten tutkimista ja omien vahvuuksien löytämistä, eri opiskeluvaihtoehtoihin ja työelämään tutustumista sekä tarjoaa jokaiselle opiskelijalle yksilöllistä opinto- ja uraohjausta koko opiskelun ajan. Joskus on viisautta uskaltaa antaa ajatuksille ja itselle aikaa sekä tilaa kypsyä. Ei ole kiire mihinkään “, kiteyttää Tuvan opettaja ja koulutusvastaava Piia-Elina Ikonen.

Tuvasta löytyy varmasti jokaiselle se oma polku, jota kulkea. Tuva-opintoihin voit hakeutua kevään yhteishaussa.

Mikä Tuva on?

  • Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus eli Tuva.
  • Tuvassa voi korottaa perusopetuksen arvosanoja sekä tutustua toisen asteen koulutuksiin ja opintoihin sekä opiskella ammatillisen koulutuksen- sekä lukio-opintoja.
  • TUVA-koulutus on tarkoitettu niille, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta tai joilla ei ole toisen asteen tutkintoa.
  • Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja sen kesto on yksi vuosi.
  • Tuvasta voi saada lisäpisteitä yhteishakuun.
  • Hakeutuminen kevään yhteishaussa Opintopolun kautta 22.2.-22.3.2022.

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021