Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTUVA-opiskelijoiden opinnot käynnistyi kaupunkiseikkailun merkeissä

TUVA-opiskelijoiden opinnot käynnistyi kaupunkiseikkailun merkeissä

23.08.2022

Elokuun puolivälissä Etelä-Savon ammattiopisto Esedun tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen eli TUVA:n opiskelijat pääsivät orientaatioviikollaan kaupunkiseikkailemaan sekä pelailemaan pihapelejä Kaihun laavulla Mikkelissä.

Kaupunkiseikkailua ja laavupäivä

TUVA on uusi, elokuussa alkanut koulutus Esedulla. TUVA:ssa yhdistyy aiempi kymppiluokka, Valma eli ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus sekä Luvan eli lukiokoulutukseen valmistava koulutus. Koulutus mahdollistaa esimerkiksi perusopetuksen arvosanojen kohotuksen sekä lukio- tai ammattiopintojen suorittamisen. TUVA-koulutus on myös mainio tilaisuus tutustua työelämään ja kehittää omia työelämätaitoja.

Yli 40:stä opiskelijasta muodostuva ryhmä pääsi tutustumaan toisiinsa yhteisen tekemisen kautta sekä viettämään hauskoja kesäpäiviä ryhmänsä kanssa. TUVA-viikko alkoi kaupunkiseikkailulla Mikkelin keskustassa ja lähialueilla. Tapahtuman aikana opiskelijat kiersivät erilaisia rasteja Seppo-peliä hyödyntäen ja tutustuivat samalla muun muassa tärkeisiin asiointipisteisiin, nuorisotiloihin, kirjastoon sekä matkakeskukseen. Kaihun laavupäivänä opiskelijat puolestaan pääsivät ottamaan rennosti ja nauttimaan aurinkoisesta säästä sekä mukavasta tunnelmasta esimerkiksi mölkkyä pelaamalla ja lettuja syöden.

Yhteistyökumppaneina orientaatioviikolla olivat Nuorisotila Starlight, Mikkelin kulttuuripaja Kajo sekä Xamkilta Yhessä eteenpäin-hanke ja OSUVA-hanke.

Yhteistä tekemistä ja hyvää mieltä

Orientaatioviikolla tunnelma oli iloinen ja kaikilla oli mukavaa. Yhteinen tekeminen oli mieluisaa. Opiskelijat pääsivät aloittamaan opiskelut rennolla otteella. Opiskeluiden aloitusta kesän jälkeen olikin jo odotettu. Minja Lappeteläinen oli iloisella mielellä TUVA:n orientaatioviikolla, vaikka kesäpäivän kuumuus tuntui kaupunkiseikkailussa. Laavupäivä oli siis oikein mieluisa kohde.

”On ollut helppo viikko ja hyvällä mielellä aloitan opiskelut. Minun mielestä nämä ryhmäytymispäivät ovat tärkeitä, koska tutustuu muihin luokkalaisiin paremmin”, Lappeteläinen kertoi. Myös opiskelija Benjamin Leinosen mukaan parasta oli yhdessä oleminen ja rento meininki.

Opiskelijoiden ohjaajat olivat myös samoilla linjoilla. Yhteistä tekemistä löytyi kaikille sekä muiden kertomia juttuja kuunneltiin mielenkiinnolla. Mikkelin nuorisopalveluista Starlightin nuorisotiloissa toimivat etsivä nuorisotyöntekijät Raita Eklund ja Markku Huovinen olivat myös mukana tekemässä omaa toimintaansa tutuksi.

”Olimme opiskelijoiden mukana ohjaamassa ryhmiä pisteeltä toiselle ja samalla tehtiin omia kasvoja tutuiksi, jotta opiskelijat voivat olla meihin helpommin yhteyksissä myös omienkin asioiden tiimoilta. Työnkuvaamme kuuluu myös se, että autetaan ja tuetaan opiskeluun liittyvissä asioissa, myös arjen ja nuoren oman elämän kuuluvissa asioissa.” kertoivat Eklund ja Huovinen yhteistuumin.

Ensimmäistä kertaa järjestetty TUVA-viikko oli myös Esedun YTO-ohjaajan Katja Saikkosen mieleen. Saikkonen kiitteli yhteistyökumppaneita varsinkin aktiivisuudesta.

”Halusimme nimenomaan mukaan toimijoita, jotka toimivat nuorten kanssa ja voivat auttaa heitä elämässä eteenpäin. Päivät olivat rentoa yhdessä oloa ja saimme tavoitteemme saavutettua opiskelijoiden ryhmäytymisestä ja tutustuttamisesta oppilaitokseen ja opiskeluympäristöön.”

 

Teksti: Tuukka Lappalainen, Milla Hirvonen

Kuva: Milla Hirvonen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021