Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTUVA-koulutuksesta näkemystä urasuunnitelmiin

TUVA-koulutuksesta näkemystä urasuunnitelmiin

08.02.2024

TUVA, eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus yhdistää kymppiluokan, Valman eli ammatilliseen koulutukseen valmistavan ja Luvan eli lukiokoulutukseen valmentavan koulutuksen.

Jonasvata (Jonas) Muzinga ja Tuomas Riipinen opiskelevat TUVA-koulutuksessa ja kertovat hakeutuneensa koulutukseen yhteishaun kautta. ”Esedun opo Tiia Neuvonen kävi koululla kertomassa eri koulutusaloista ja TUVA kuulosti mielenkiintoiselta, sillä en ollut varma, mihin hakeutua ysin jälkeen,” kertoo Muzinga.

Koulutuksen sisällöt vaihtelevat paljon ja opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma, jonka mukaan koulutusta käydään. ”Minulle tehtiin oma suunnitelma, opiskelupolku, joka sisältää niin työelämään tutustumista kuin teoria-aineita,” valottaa Riipinen.

TUVA-koulutuksen jälkeen on aika hakeutua uusiin opintoihin, joiden suorittamista on voinut aloittaa jo TUVA-vuoden aikana. ”Olen ajatellut hakeutua ammatilliseen koulutukseen opiskelemaan joko sähköalaa tai kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa,” toteaa Muzinga. ”Olen suorittanut TUVAn aikana jo sähköpuolen opintoja jonkin verran.” ”Meinasin hakea Esedulle kone- ja tuotantotekniikan alalle tai toinen mielenkiintoinen väylä olisi autoala,” kertoo Riipinen.

TUVA-koulutus on joustavaa ja tehtävien tekoa saa itse suunnitella ja jaksottaa. Lisäksi TUVAn aikana voidaan suorittaa tulevia opintoja, sekä YTO-opintoja ennakoivasti. Nämä olivat Muzingan ja Riipisen mukaan TUVA-koulutuksen parhaita puolia.

”Jos suunnitelmat eivät ole vielä ihan selvillä, tai keskiarvo ei riitä haluamallesi alalle, kannattaa ehdottomasti hakea TUVAan opiskelemaan,” painottaa Riipinen. ”Täällä saa lisää mietintäaikaa ja saa selkiytettyä tulevaisuuden suunnitelmia ja korotettua peruskoulun numeroita,” jatkaa Muzinga.

TUVA-koulutuksessa voit korottaa peruskoulun arvosanoja, suorittaa ammatillisia tai lukio-opintoja, tutustua työelämään ja kehittää työelämätaitojasi, vahvistaa itsenäistymisen taitojasi sekä tutustua uusiin kavereihin.

Lisätietoa TUVA-koulutuksesta

Teksti ja kuva: Veera Palin, viestintä- ja markkinointitiimin harjoittelija

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021