Skip to content
EtusivuAjankohtaistaToiminnallinen EseduStartti käynnisti lukuvuoden

Toiminnallinen EseduStartti käynnisti lukuvuoden

05.08.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla järjestettiin elokuun alussa aloittaville opiskelijoille suunnattu EseduStartti-tapahtuma sekä Mikkelissä että Pieksämäellä.

Mikkelin tapahtumassa tutorina toiminut leipuri-kondiittoriopiskelija Reetta Karjalainen oli hymyissä suin, kun päivä oli lähtenyt onnistuneesti käyntiin. Karjalainen oli myös iloinen, että uudet opiskelijat heittäytyivät tutoreiden keksimiin tehtäviin mukaan innokkaasti. Reetan mielestä leikin varjolla on helpompi tutustua tuleviin luokkatovereihin.
”Meidän rastin tarkoituksena oli pelata värileikkiä, missä kysyimme erilaisia kysymyksiä, joilla pääsi liikkumaan eteen- tai taaksepäin. Esimerkiksi, jos olet uinut tänään tai koko kesänä, sait mennä kaksi askelta eteenpäin. Pelin voittaja oli hän, joka pystyi koskemaan meitä tutoreita ensimmäisenä. Palkintoahan tästä ei saanut, mutta hyvän mielen peliin mukaan lähtemisestä, mikä oli tärkeintä.”

Karjalainen mainitsi, että häntä piti aluksi hieman houkutella tutortoimintaan mukaan. Päätös mukaan lähtemisestä oli kuitenkin oikea.
Sanna Airas houkutteli minua lähtemään mukaan. Innostuin asiasta ja tutorina halusin päästä vaikuttamaan EseduStartin päivän sisältöön, sillä pääsimme mukaan tekemään aloittaville opiskelijoille muistamisen arvoisen päivän.”

Tutoreiden roolin tärkeyttä korostaa myös opiskelijatoiminnanohjaaja Sanna Airas.
”Tutorit ovat sellainen voimavara. He ovat tärkeä osa oppilaitoksen kulttuuria. Tutorit esiintuovat Esedua, pitävät huolta toisistaan ja uusista opiskelijoista. EseduStartissa tutustutaan ja polkaistaan käyntiin yhdessä tekemisen fiilinki”, Airas kiteyttää.

Yhdessä tekemisen fiilinkiin yhtyy myös Tatu Ikonen, joka on tyytyväinen päästyään opiskelemaan sähköalaa Esedulle. Nuorille, jotka vielä pohtivat omaa opintojen polkuaan, on Ikosella selkeä viesti:
”Jos yhtään ammatilliset opinnot kiinnostavat, niin kyllä kannattaa tänne Esedulle tulla.”

Hiekanpää täyttyi aloittavista opiskelijoista, kun Pieksämäen EseduStartti potkaistiin käyntiin

Pilvisestä päivästä huolimatta opinto-ohjaajan kasvoilta paistaa aurinko. Onnistunut tapahtuma vaatii kaikkien osallistuvien tahojen yhteen puhaltamista, jota Pieksämäellä tunnelman perusteella riitti. Yhteistyökumppaneiden ja henkilökunnan panostus sekä opiskelijoiden ennakkoluuloton asenne ja reipas osallistuminen olivat toimiva resepti upeaan päivään.
”Yhdessä tekeminen oli yksi päivän tavoitteista, jonka onnistumisesta olen todella iloinen”, kuittaa Esedun opinto-ohjaaja Teija Kolehmainen.

Pieksämäellä rakennusalan opinnot aloittanut Tuukka Virtanen osallistui EseduStarttiin yhdessä opiskeluryhmänsä kanssa. Määrätietoiselta vaikuttavalla Virtasella on selvät sävelet tuleville opinnoille. ”Haluan valmistua ammattiin mahdollisimman nopeasti, tehdä opiskelujen ohella ainakin kesätöitä ja oppisopimuskin voisi kiinnostaa mahdollisuuden löytyessä.”

Hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat Elif Gezer, Anna-Kaisa Salkosalo ja Iida Liukkonen olivat myös tyytyväisin mielin suorittamassa EseduStartin tehtävärasteja. Viimeiselle tehtävärastille suuntaavat nuoret opiskelijat kertoivat ryhmäytymisen olevan tärkeää.
”On saanut tutustua omiin luokkalaisiin paremmin ja samalla se on luonut yhteishenkeä.” kertoi Liukkonen.

Hiustenlaitosta ja asiakaspalvelusta kiinnostuneet nuoret olivat hyvillään opintojen aloituksesta ja siitä, että saa opiskella juuri sitä mistä tykkää. Opiskelijoiden päivä jatkui EseduStartin jälkeen lounaalla ja sopivien työkenkien sovittamisella.
”Monilla opiskelijoilla viikko onkin Pieksämäellä alkanut juuri työvaatteiden tilaamisella, tutustumisella ja turvallisuusperehdytyksillä”, päättää opinto-ohjaaja Kolehmainen.

Teksti: Milla Hirvonen, Tuukka Lappalainen
Kuva: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021