Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTiia Mökkönen mukaan WorldSkills MM-kilpailuihin

Tiia Mökkönen mukaan WorldSkills MM-kilpailuihin

13.11.2018

Pieksämäkeläinen Tiia Mökkönen lähtee edustamaan Suomea WorldSkills ammattitaidon MM-kilpailuihin Kazaniin syksyllä 2019. Mökkösen lajina kilpailuissa on hiusmuotoilu.

Hiusalan ammattilainen valmistui Etelä-Savon ammattiopisto Esedusta keväällä 2017 parturi-kampaajaksi. Tällä hetkellä Mökkönen työskentelee omalla toiminimellä Pieksämäellä parturi-kampaamo Imagessa vuokrapenkillä.
”Minulla on kilpailukokemusta jo opiskeluajoilta. Osallistuin kahtena vuotena Taitaja SM-kilpailuihin. Ensimmäisellä kerralla sijoituin finaalissa kahdeksanneksi, ja toisella kerralla toiseksi.”
”Parasta kilpailutoiminnassa on se, että pystyy kehittämään omaa itseään sekä pääsee tekemään erilaisia töitä kuin mitä omien työpäivien aikana voi tehdä.”

MM-kilpailupaikka varmistui marraskuun alussa, kun Mökkönen osallistui karsintoihin Helsingissä. Yhteensä neljä entistä hiusmuotoilun Taitaja-konkaria kisasi MM-paikasta.
” Mielestäni karsinnat menivät hyvin. Teimme yhteensä kolme erilaista työtä: hääkampaus, naisten hiustenleikkaus, värjäys sekä muotoilu sekä miesten hiustenleikkuu.”

Mökkösen karsintoihin houkutteli vanha opettaja Pirjo Saarinen.
”Lähdin kisoihin osittain Pirjon suostuttelemana, mutta myös siksi, että haluan päästä haastamaan itseäni uudenlaisten töiden parissa.”
”Odotan MM-kilpailuista upeaa kokemusta sekä omien taitojen kehittymistä. Vielä ei jännitä, mutta katsotaan mikä fiilis on kun kilpailut lähestyvät.”

MM-kilpailuihin Mökkönen valmentautuu ison valmennusringin kanssa. Valmentautumiseen on laadittu harjoitteluaikataulu. Saarinen toimii Mökkösen lähivalmentajana.
”Käyn harjoittelemassa Helsingissä, Turussa, Salossa sekä Mikkelissä. Minua valmentamassa ovat Pirjon lisäksi hiusmuotoilun World Skills ekspertti Marja Sillanpää, lajipäällikkö Taneli Ylinen ja EuroSkills ekspertti Heli Råglund. Lisäksi minua ovat valmentamassa viralliset Skills valmentajat Pia Kiikeri ja Minna Busch.”
”Tärkeän osansa valmennusrinkiin tuovat myös aikaisempien kilpailujen kilpailijat sekä muiden valmennusringissä olevien nuorten ammattilaisten valmentajat.”

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. WorldSkills Kazan 2019 on järjestyksessään 45. WorldSkills-kilpailu, joka järjestetään 22.–27. elokuuta 2019 Kazanissa, Venäjällä. Suomen joukkueen kilpailuun lähettää Skills Finland. Suomen kilpailijat eri lajeihin valitaan karsintakilpailuilla. Skills Finlandin työvaliokunta vahvistaa lopulliset kilpailijavalinnat kokouksessaan 21.11.2018.

Lisätietoja:
Tiia Mökkönen puh. 044 303 5501
Pirjo Saarinen puh. 044 711 5809

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

Kuvateksti: Tiia Mökkönen Taitaja SM-kilpaluissa toukokuussa 2017.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021