Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTet-harjoittelijasta oppisopimusopiskelijaksi

Tet-harjoittelijasta oppisopimusopiskelijaksi

22.11.2021

Oppisopimus on tehokas opiskelun muoto ja sen tietää myös Rautalammilta kotoisin oleva, 15-vuotias Petteri Manninen.

”Oppisopimusopiskelussa ollaan töissä työpaikalla ja saadaan palkkaa, mutta lisäksi käydään myös koulussa muutamana päivänä kuukaudessa”, kertoo Manninen oppisopimuopiskelun käytännöistä. ”Koululla käyn opiskelemassa ammatillisia aineita ja niin sanottuja yto-aineita.

Manninen opiskelee Esedulla oppisopimuksella kone- ja tuotantotekniikkaa ja viimeistään vajaan kolmen vuoden päästä hän valmistuu levyseppähitsaajaksi. Mutta miten pienestä pitäen metallihommista kiinnostunut Manninen päätyi oppisopimukselle teräsrakenteiden valmistajalle Ecomet Oy:lle oppisopimuskoulutukseen?

”Olin Ecometilla tet-harjoittelussa 9-luokalla ja kiinnostuin alasta ja työstä”, Manninen kertoo. Tet-jakson päätteeksi Manninen rohkeasti kysyi, että olisiko mahdollista päästä oppisopimuskoulutukseen. Ja olihan se; työt Ecometilla alkoivat heti yhdeksännen luokan päätyttyä.

Tulevaisuudessa konepajalla olevasta työpaikasta haaveileva Manninen kertoo olevansa tyytyväinen ala- ja koulutustapavalintaansa. ”Saan tätä kautta paitsi pätevyyden ammattiin, myös työkokemusta ja palkkaa.”

Alan parhaaksi puoleksi Manninen kokee oman kädenjäljen näkemisen ja jatkuvan kehittymisen, alalla ei koskaan ole täysin valmis. ”Haastavinta on tällä hetkellä varmaan piirustusten lukeminen”, hän pohtii.

Nuori opiskelija kulkee mönkijällä suuntaansa 15 kilometrin pituiset työmatkat ja haaveilee omasta autosta. ”Tarkoitus on hakea 17-vuotiaana erityislupaa ajokorttiin”, hän kertoo.

Päivät venyvät Mannisella välillä pitkiksi ja hän myöntääkin opiskelun ja töissä käymisen olevan välillä raskasta. ”Työpäivät ovat kuitenkin pituudeltaan aamuseitsemästä iltapäivän puoli neljään ja sitten sen jälkeen vielä teen yleensä koulutehtäviä”, avaa Manninen opiskeluarkensa sujumista.

Ajoittaisesta kuormittavuudesta huolimatta Manninen suosittelee oppisopimuksella kouluttautumista, jossa hänen mukaansa parasta on se, että saa oppia tekemällä ja kokeilemalla.
”Haluaisin rohkaista kaikkia hakemaan ja kysymään oppisopimuspaikkaa kiinnostavalta alalta!” hän innostaa muita nuoria.”

 

Teksti: Salla Avelin

Kuva: Petteri Manninen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021