Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTarja suuntasi rohkeasti kohti uutta

Tarja suuntasi rohkeasti kohti uutta

13.05.2019

Uuden oppiminen pitkän työuran jälkeen voi jännittää monia, mutta Tarja Tuominen ei uutta pelännyt, vaan lähti opiskelemaan täysin uutta alaa 30-vuotisen työuran jälkeen.
”Halusin vaihtaa alaa täysin, sillä onhan minulla vielä paljon työikää jäljellä. Olen työskennellyt puutarhurina, kahviotyöntekijänä sekä metallialalla, joten osaamista on kertynyt monenlaisista eri työtehtävistä.”

”Ammattiopistossa opiskelu ei tuntunut ollenkaan haastavalle, vaikka koulun penkillä istumisesta on jo aikaa. Meillä oli hyvin monipuolinen joukko opiskelijoita ryhmässämme, joka oli pelkästään rikkaus meille kaikille.
”En asettanut mitään ennakkoluuloja, sillä itseäni vartenhan opiskelemaan lähdin.”

Viime elokuussa Tuominen aloitti Etelä-Savon ammattiopistolla Toimitilahuoltaja (AT) ammattitutkinnon opinnot.
”Sain paljon apua uuden ammatin valinnassa Mäntyharjun työllisyyskoordinaattori Virpi Maaraselta. Hän antoi vinkkejä ja ohjasi minut oikeaan suuntaan, Esedulle. Siitä haluan Virpiä kiittää todella paljon.”

Mäntyharjulainen Tuominen suoritti osan opinnoistaan työelämässä Saksalan päiväkodissa Mikkelissä.
”Työskentelin täällä koko kevään, tammikuusta huhtikuuhun. Suoritin täällä kaiken kaikkiaan kolme eri tutkinnon osaa: asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen, palvelu- ja jakelukeittiötoiminnot sekä työhön opastaminen. Lisäksi myös osan oppilaitosten ja päiväkotien puhtauspalvelut tutkinnon osasta.”

Tuomisen työpaikkaohjaajana toimi päiväkodin palveluvastaava Päivi Torniainen. Torniaisen lisäksi päiväkodissa työskentelee keittiö- ja siivouspuolella myös yksi palvelutyöntekijä.
”Vastaamme täällä jakelukeittiön toiminnasta sekä siivouspuolesta. Ruoka meille tulee valmiina Isostapadasta, mutta aamupalan teemme itse”, kuvailee Torniainen työtehtäviään päiväkodilla.
Tuominen aloitti keväällä siivouksen parissa, ja suuntasi siitä keittiöön.

Puhdistus- ja kiinteistöpalvelualan uusi ammattilainen kertoo hieman naurahtaen sen, mikä oli hänestä parasta alan opinnoissa:
”Se, kun opin vihdoin siivoamaan ammattitaitoisesti.”
”Olen päässyt nyt töihin kouluun, päiväkotiin ja palvelukotiin. En aiemmin koskaan ajatellut työskenteleväni näissä paikoissa, mutta nyt olen löytänyt täältä aivan uuden uran itselleni.”

Työpaikka on jo taskussa, vaikka todistuksen saanti odottaa toukokuun valmistujaisjuhlaa. Toukokuussa Tuominen aloittaa työt Mäntyharjulla Hyvinvointikeskuksen laitoshuoltajana.
”Tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalle. Näin monipuolisella alan osaamisella, joita opinnoista sain, olen varma, että työllistän itseni jatkossakin.”

Alan vaihtajille Tuominen haluaa antaa yhden vinkin:
”Ilman muuta lähtekää opiskelemaan. Uskaltakaa kokeilla rohkeasti muuta! Et häviä mitään, jos hakeudut opiskelemaan jotain uutta, päinvastoin.”

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

Kuvateksti: Kuvassa Tarja Tuominen (oik.) yhdessä työpaikkaohjaajansa Päivi Torniaisen kanssa.

PUHKE – Osaavaa työvoimaa puhtaanapitoon ja keittiöihin -hanke

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021