Skip to content
EtusivuAjankohtaistaTaidetta ja muotinäytöksiä Mikkeli-salissa

Taidetta ja muotinäytöksiä Mikkeli-salissa

22.09.2022

Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-sali täyttyi upeista teoksista, kun Neljä vuodenaikaa – taidetta ja tekstiilejä näyttely valtasi tilan syyskuussa. Näytillä oli Mikkelin kaupungin nuorten työpajojen kädentaito- ja sisustuspajan sekä Etelä-Savon ammattiopisto Esedun tekstiili- ja muotialan opiskelijoiden kädentaidon tuotteita ja taidetta. Viikon kestäneessä näyttelyssä nähtiin keskiviikkona myös näyttelyn teeman mukainen muotinäytös.

Omia taulujaansa näyttelyyn tuonut Jesse Asikainen oli kädentaito- ja sisustuspajan mukana järjestämässä tapahtumaa.
”Halusimme tuoda taidetta eri tavoilla ja monipuolisesti esille. Täällä on paljon meidän koruja, naamioita, virkkaustöitä ja tauluja. Meillä on taidetta ja teoksia vuosikymmenen ajalta, joista valittiin näyttelyn teemaan sopivia töitä näytille.”

Omia maalauksiaan Asikainen kuvaa helposti tunnistettaviksi.
”Minun työt kyllä tunnistaa helposti, ne ovat näkyviä. Ihmiset usein kysyvät minulta, että mistä saan ideani taiteelleni. Vastaan heille, että oikeastaan joka paikasta, luonnosta ja joka puolelta ympäristöäni. Minulla lähtee tosi pienestäkin ideasta.”

Asikainen on lämmennyt ajan myötä ajatukselle tehdä taiteellista työtä ammatiksi.
”Se, että minun taidetta pääsee esille, on ollut todella innostavaa. Olen ennen ajatellut, että ammattia en tästä välttämättä halua, mutta asiakastöistä saatu välitön palaute ja ihmisten ajatusten kuuleminen taiteestani on tuottanut minulle paljon iloa. Olen nyt myöhemmin miettinyt, että ehkä haluaisinkin tehdä taidetta työkseni.”

Vuodenajat esille muotinäytöksessä

Esedun tekstiili- ja muotialan opiskelijat esittelivät teemanmukaisia töitään tapahtumassa pidetyssä muotinäytöksessä. Työt olivat Esedun opiskelijoiden valmistamia. Tekstiili- ja muotialan opiskelija Kiki kertoo muotinäytöksessä olleen kellohameen valmistuksen alkaneen jo viime keväänä.
”Vähän hulluksihan tätä ideaa voisi kuvailla. Kankaalla on kuitenkin noin kolme metriä leveyttä, jos sen saumasta avaisi. Kaikki kuviot on käsin maalattu, ja jokainen pieninkin yksityiskohta on minun suunnittelema. Työn taustalla vaikuttaa aloittamani kirjan hahmo.”

Usean projektin parissa työskentelevä Kiki kertoo ajatuksiaan mitä erilaisten tekstiilien valmistaminen vaatii.
”On hyvä olla joku inspiraatio, paljon luovuutta ja kyky muuttaa inspiraatio omaksi ideaksi. Menetelmien tunteminen ja hahmottamiskyky auttaa sitten idean ulostuomisessa. Tietysti tarvitsee jonkin näköistä taitoakin, mutta mielestäni tärkeintä on olla valmis yrittämään ja erehtymään. Täytyy uskaltaa viedä prosessi omanaan loppuun saakka.”

Tapahtuman järjestämistä on organisoinut Mikkelin nuorten työpajojen kädentaito- ja sisustuspajan Merja Kilpelä. Idean näyttelyn tuottamisesta Kilpelä kertoo saaneensa kollegaltaan.
”Sain kollegalta ajatuksen, että olisi kiva saada meidän tekemiä töitä esille. Töitähän meillä on karttunut 10 vuoden aikana ihan jonkun verran. Näyttelyä on toivottu pitkään ja ajatustasolla suunniteltu jo vuosia. Konkretiatasolla valmisteluita on tehty vuoden verran. Tapahtuman yhdessä tuottaminen Esedun kanssa tuli luonnostaan, sillä olen vuosien varrella tehnyt paljon yhteistyötä Esedun tekstiili- ja muotialan kanssa.”

Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021