Skip to content
EtusivuAjankohtaistaSattumien kautta hiusalalle ja yrittäjäksi

Sattumien kautta hiusalalle ja yrittäjäksi

23.05.2022

”Onhan oikeaksi yrittäjäksi lähteminen iso asia, sen ajatteleminen tuntuu suorastaan jännittävältä ja jopa hieman oudolta”, naurahtaa Oona Salomaa, 18. Nyt kampaajaksi valmistuvalla Salomaalla siintää opiskelujen päätyttyä edessään sopimusyrittäjyys Hiusstudio Hohteessa, Mikkelissä. Salomaalle on myös myönnetty Mikkelin seudun Yrittäjien 50 euron stipendi hänen kehittymisestään NY-yrittäjästä ihan oikeaksi yrittäjäksi. Valinnan tekivät Taija Kangas ja Vesa Liukkonen Esedulta.

Hiusalalle Salomaa päätyi ikään kuin puolivahingossa.
”Silloin kun opiskelupaikan valinta tuli peruskoulun jälkeen ajankohtaiseksi, minulle ei ollut vielä täysin hahmottunut se, että mitä oikein haluaisin tehdä ja päädyin sitten opiskelemaan hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoa”, kertoo Salomaa. Vaikka kampaajan ammatti ei ollut Salomaalle opiskelujen alkaessa kutsumustyö, niin pian hän löysi alalta oman juttunsa ja tapansa tehdä.
”Kun pääsin työelämään asiakkaiden pariin, niin sain onnekseni huomata, että olen oikealla alalla ja että nautin asiakkaiden parissa työskentelystä”, Salomaa hymyilee.

Opintoihin kuuluneet työelämässä oppimiset olivat Salomaalle mieluisia ja myös kesät menivät kampaamotöissä.
”Vaikka meillä koulunkin kampaamossa kävi oikeita asiakkaita, niin työelämän asiakkaat olivat vielä vähän erilaisempia ja opin työelämässä tosi paljon”, kertoo Salomaa.

Yrittäjyys tuli Salomaan elämään niin ikään hieman puolivahingossa ja sattumalta. Salomaan nykyisen työpaikan, Hiusstudio Hohteen, silloinen omistaja Anna Hannikainen kävi pitämässä hiusalan opiskelijoille Esedulla asiakaspalvelupäivän.
”Hän vinkkasi minut Hohteelle ja päädyin sinne sitten töihin yrittäjänä”, kertaa Salomaa yrittäjäksi päätymistään. Opintojen ollessa vielä käynnissä sopiva yrittäjyysmuoto löytyi NY-yrittäjyydestä opettaja Tiia Tiusasen vinkkaamana ja nyt, opintojen päättyessä, Salomaa siirtyy sopimusyrittäjäksi.
”NY-yrittäjyys on ollut todella opettavaista ja siitä on helppo siirtyä sopimusyrittäjäksi, kun tietää jo vähän etukäteen, miten yrittäjyys toimii ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon”, pohtii Salomaa.

Salomaa on myös kokenut yrittäjyyden itselleen sopivaksi ja omien sanojensa mukaan ”yllättävän helpoksi”.
”Luulin esimerkiksi mainostamisen ja asiakkaiden haaliminen olevan paljon vaikeampaa, mutta asiakkaat ovat löytäneet palveluni ja minut tekijänä hyvin”, Salomaa riemuitsee. Eniten hän kertoo yrittäjyydessä jännittävänsä niin sanottuja kirjallisia töitä, kuten kirjanpidollisia tehtäviä.
”Onneksi minulla on hyvä kirjanpitäjä, joten ei tarvitse itse osata kaikkea”, hän naurahtaa.

Toukokuun lopussa häämöttävää valmistumista ja yrittäjäelämän alkamista Salomaa odottaa kovasti myös siitä syystä, että ahkeran nuoren naisen aika perheelle ja ystäville on ollut kortilla opiskelujen ja töiden täyttämässä arjessa.
”Onhan tässä edessä olevassa elämänvaiheessa hienoa se, että opiskelujen päätyttyä vapaa-aika lisääntyy ja ehdin viettämään aikaa enemmän esimerkiksi perheen ja ystävien kanssa”, Salomaa toteaa.

Tulevaisuudelta Salomaa toivoo myötätuulta 1.6. alkavalle sopimusyrittäjyydelle.
”Toivottavasti saan tehdä näitä samoja hommia vielä viidenkin vuoden päästä.”

Teksti ja kuva: Salla Avelin

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021