Skip to content
EtusivuAjankohtaistaPyöräilypäivä kiinnosti

Pyöräilypäivä kiinnosti

21.04.2022

Järjestimme huhtikuussa aurinkoisessa kevätsäässä Esedu pyöräilee -tapahtuman useiden yhteiskumppaneidemme kanssa. Tapahtuma toteutettiin Mikkelissä Otavankadulla ja Pieksämäellä Keskuskatu 32:n toimipisteissämme. Mukana tapahtumissa olivat Essote, Etelä-Savon Liikunta ry, Polkupyöräetappi, Kesport Kovanen, Mikkelin kaupungin liikuntapalvelut, pyöräilyseura Velo Saimaa sekä Arki -hanke.

Esedu pyöräilee -tapahtuman tarkoituksena oli rohkaista ja innostaa opiskelijoita ja koulun henkilöstöä pyöräilyn pariin sekä ottamaan osaa vastuullisesta ja ekologisesta tavasta matkustaa. Halukkaat pääsivät muun muassa kokeilemaan sähköpyöriä, riksaa sekä muita pyörämalleja. Tapahtuman yhteydessä tuotiin esille myös vähähiilisyyden tärkeys. Matkailualan opiskelijoiden toimesta halukkaat pääsivät pohtimaan jätteiden lajittelua ja kuluttamista sekä tutustumaan kaupungin kartastoihin. Esedu pyöräilee -tapahtumat järjestettiin osana valtakunnallista Saku ry:n Liikevirtaa-kampanjaa.

Esedu pyöräilee -tapahtumaa Mikkelissä järjestämässä ollut Esa Kohvakka piti Arki -hankkeen tiimoilta pyörien huoltopistettä Otavankadun toimipisteen edustalla. Kohvakka iloitsi paikalla olevien määrää jo heti tapahtuman alkaessa.
”Halusimme tähän kevääseen tällaisen hyvänmielen ja hyväntuulisen tapahtuman, jonka kautta saataisiin kannustettua ihmisiä pyöräilemään, nousemaan ylös tuoleilta ja lähtemään ulos liikkumaan. Tämä vaikuttaa heti tosi kivalta ja näyttää hyvältä.”
Kohvakka kertoo pyöräilytapahtuman olevan myös erittäin ajankohtainen asia vähähiilisyyden ja vastuullisen kulutuksenkin kannalta. Hänen mielestään on tärkeää edistää pyöräilyä. Hän toteaa itsekin hyödyntävänsä työssä julkista liikennettä sekä pyöräilevänsä aamuin illoin.
”Samalla tulee kuntoiltua ja kukkaro tykkää.”

Polkupyöräetapin Janne Pokkinen toi tapahtumaan vankan kokemuksensa pyöräilyalasta. 22 vuotta yrittäjänä toiminut Pokkinen kertoi, että pyörän hankinnassa tärkeää on tiedostaa sen käyttötarkoitus. Pyöräkategoriat menevät maasto-, maantie ja hiekkatiepyöräilystä kaupunkipyöräilyyn sekä kaikkeen siltä väliltä. Yrittäjä itse on innokas pyöräilemään, joten hänellä olikin vinkki lähettää nuorisolle:
”Kannattaa kokeilla hyviä pyöriä. Pyöräily on välineurheilua ja kokemus hyvästä pyörästä on tärkeä. Hyvällä pyörällä ajaessa siitä tulee hauskaa”.

Etelä-Savon Liikunta ry:n Seurassa, ei syrjässä -hankkeen tiimoilta tapahtumaan osallistunut Kimmo Liukkonen oli tyytyväinen, kun Mikkelin kaupungin suunnittelutyössä näkyy pyöräteiden osuus. Toiveena hänellä olisi kuitenkin, että saataisiin pyöräileville ihmisille verkostokartta missä olisi vaihtoehtoiset reitit ja maastot, joita hyödyntää pyöräilyssä.
”Lajiharrastajat varmasti kyllä tietävät missä polkea ja millä lenkeillä, mutta semmoinen ihminen, joka ei ole lajin aktiivinen harrastaja, niin hänelle tiedoksi missä täällä Mikkelissä kannattaisi kuntoilumielessä käydä.”

Pyöräily kannusti opiskelijat kuin opettajatkin liikkeelle

Esedun opettajatkin olivat innokkaasti tapahtumassa mukana. Matkailualan opettaja Niina Liukkonen oli opiskelijoidensa kanssa toteuttamassa vastuullisen matkailun pisteitä.
”Nämä ovat parhaita harjoitteita opiskelijoille. Näitä pitäisi olla entistä enemmän. Opiskelijat lähtivät innokkaasti tapahtumaan mukaan. Tapahtuman järjestäminen ja opinnot on vasta syksyllä, mutta tämä liittyy meidän vastuullisen matkailun teemaan, joten päädyimme yhdistämään rastit tähän pyöräilypäivään.”
Innokas vapaa-ajan liikkuja Liukkonen aloitti itse pyöräilyn pääsiäisen jälkeen.
”Eilen ja tänään pyöräilin. En hanki sähköpyörää. Omalla voimalla pitää jaksaa pyöräillä ainakin vielä parikymmentä vuotta.”

Pihalla sähköpyörää testaileva Esedun opettaja Sanna Solismaa oli myös tyytyväinen, että tällaisia pyöräilytapahtumia järjestetään.
”Pyöräilen kyllä jonkin verran työmatkoja. Lasten kanssa tulee myös pyöräiltyä paljon, eli se kuuluu ihan keväästä syksyyn.” Solismaa toivoisi, että nuoret löytäisivät pyöräilyn ja sen kuntohyödyn.

Pihalla pyöriä testaavia seurasivat mielenkiinnolla myös ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelijat Minni Närhi, Sara Kostet ja Alisa Saksa. Vapaa-ajalla pyöräilevät nuoret saapuivat tapahtumaan opettajansa houkuttelemana.
”Emme pyöräile koulumatkoja, sillä asumme sen verran kaukana koulusta. Mutta vapaa-ajalla kuljemme pyörillä paljon yhdessä kavereiden kanssa esimerkiksi kesäisin uimaan”, Närhi ja Saksa kannustavat myös muita nuoria pyöräilemään edes pienet matkat.

Teksti ja kuva: Milla Hirvonen, markkinoinnin harjoittelija

 

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021