Skip to content
EtusivuAjankohtaistaOppisopimusopinnoista polku uudelle alalle

Oppisopimusopinnoista polku uudelle alalle

10.10.2022

Puuteollisuuden perustutkintoa Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla opiskeleva Jan Urjansson on pitkän linjan yrittäjä ja sittemmin alanvaihtaja. Aiemmalta ammatiltaan Urjansson on parturi, joka on tehnyt pitkän uran perheyrityksessään niin työntekijänä, kuin yrittäjänäkin.

Urjansson aloitti parturin työt perheensä parturikampaamoyrityksessä pääkaupunkiseudulla ollessaan 13-vuotias. Urjanssonin perheyritys on ollut aikoinaan Suomen suurin parturikampaamoketju, jossa työskenteli parhaimmillaan 25 työntekijää. Yrittäjänä ollessaan Urjansson sijoitti paljon aikaa myös kilpailuihin. Suomen maajoukkuetta edustanut yrittäjä kiersi maailmaa joukkueensa kanssa ja on niittänyt niin kansallista, kuin kansainvälistäkin menestystä kilpaurallaan.

Kilpailemisen Urjansson näki keinoksi markkinoida omaa yritystään.
”Edustin Suomen maajoukkuetta yli 20 vuotta. Se oli oikeastaan minun ammatti silloin. Kiersin maailmaa joukkueemme kanssa ja osallistuin kilpailuihin. Menestystäkin tuli ihan hyvin. Olin toinen MM-junioreissa, kahdesti SM-kultamitalisti ja pohjoismaiden mestari. Lisäksi keräsin erilaisia palkintoja ympäri maailmaa.”

Pääkaupunkiseudulta Etelä-Savoon muuttaneen Urjanssonin yrityksen tilat sijaitsevat Pertunmaalla. Uuden asuinpaikan myötä vaihtui myös ala. Omassa yrityksessä oppisopimuksella puusepäksi opiskeleva Urjansson saa tarvittaessa tutulta valvojalta vinkkejä.
”Työskentelen oppisopimuksella omassa yrityksessäni. Valvojana minulla toimii henkilö, jolta olen toimitilat vuokrannut. Hänellä on elämän mittainen kokemus näistä hommista ja pystyn tarvittaessa kysymään häneltä opastusta ja neuvoa.”

Säilytystilaratkaisuja valmistavalta Urjanssonilta löytyy kokemusta puutöistä jo entuudestaan. Urjansson kertoo ymmärtävänsä myös koulutuksen tuoman arvon.
”Vaikka olin jo ennen opiskeluja tehnyt säilytysratkaisuja, kuten liukuovikaapistoja ja muitakin, niin kyllä se kysymys koulutuksesta tulee vielä joskus eteen, asiakkaan kautta tai muuten. On hyvä olla paperit voidakseen osoittaa, että on suorittanut alan opinnot.”

Yrittäjänä ikänsä toiminut Urjansson kokee omiksi vahvuuksiksi kädentaitojen lisäksi myös tunnollisuuden.
”Minulle henkilökohtaisesti tärkeintä on kädentaidot sekä tunnollisuus. Jos teen jotain, niin teen sen kunnolla. Teen työni tunnollisesti, jotta voin sitten tyytyväisin mielin esittää ne asiakkaalle.”

Pitkäaikaisella yrittäjällä on myös tarjota vinkkejä nuorille, jotka haluaisivat kouluttautua esimerkiksi puualalle.
”Puualalla on paljon erilaisia hommia. On artesaanityötä ja on tehtaassa kahvan kääntämistä. Valitsetpa minkä alan tahansa, niin kannattaa oikeasti miettiä ja ottaa selville, että mikä se polku on siihen työhön, jota itse haluat tehdä.”

Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021