Skip to content
EtusivuAjankohtaistaOppisopimus on turvallinen reitti opiskella uusi ammatti

Oppisopimus on turvallinen reitti opiskella uusi ammatti

04.10.2022

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoa Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla opiskeleva Eija Manninen on alanvaihtaja, jolla on vuosikymmenien kokemus maatalousalalta.

Ennen päätöstä aloittaa toimitilahuoltajan opinnot Esedulla on Manninen työskennellyt reilu kaksi vuosikymmentä maatalousalalla eri työtehtävissä. Toimitilahuoltaja työskentelee vaihtelevissa asiakaskohteissa toteuttaen toimitilahuollon sekä puhtauden tehtäviä ammattimaisesti.

Mikkelissä Essoten palveluksessa laitoshuoltajana työskentelevä Manninen kertoo uuden alan sopivan hänelle hyvin. Manninen pitää työnsä monimuotoisuudesta sekä työn vaativasta luonteesta.
”Ala on toistaiseksi vaikuttanut todella mieluisalta itselleni. Nimenomaan tämä laitoshuoltajan työ on se mistä tykkään. On niin monipuolista tämä työ.”

Tietynlaisesta työpaineestakin pitävä Manninen ei arastele ammattiin kuuluvia määrätietoisuuden ja suorittamisen vaatimuksia.
”Mennään leikkaussaliin ja se pitää saada tietyssä ajassa siistiksi vaihtoa varten. Tykkään, että siinä on sellainen tietty pieni paine saada tila tietyssä ajassa puhtaaksi näkyvästä sekä näkymättömästä liasta. Pisaraakaan ei saa jäädä eikä mistään saa oikaista. Tässä ajassa puhdistetaan erilaisia koneita sekä vaihdetaan tarvikkeita niihin.”

Alanvaihtoa Manninen alkoi suunnittelemaan, kun hän alkoi menettämään mielenkiintoaan edelliseen ammattiinsa.
”Edellisessä ammatissa työnkuvaani alkoi tulla aina vain enemmän myyntityötä. Se ei tuntunut omalta jutultani. Tein tuolloin harkitun päätöksen alanvaihdosta. Aloitin katselemalla Esedun verkkosivuilta koulutustarjontaa aloittain. Sitten luin toimitilahuoltajan koulutuksesta tietoa ja ajattelin, että tähtään sairaalamaailmaan.”

Viimeistä vuotta opiskeleva ja joulukuussa valmistuva Manninen pitää oppisopimusopiskelua turvallisena keinona alanvaihtoon.
”Kyllä silloin alanvaihtoa miettiessä tuli ajateltua, että miten taloudellisesti tulee pärjäämään. Tämän vuoksi päädyin oppisopimukseen, koska näin voin työskennellä ja opiskella uuteen ammattiin samanaikaisesti. Minusta tämä on turvallinen reitti opiskella uusi ammatti.”

Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021