Skip to content
EtusivuAjankohtaistaOpiskelujen perässä Pertunmaalta Mikkeliin

Opiskelujen perässä Pertunmaalta Mikkeliin

28.04.2022

Esedun kokoinen ammattioppilaitos houkuttelee opiskelijoita paitsi Mikkelistä, myös ympäristökunnista. Pertunmaalta kotoisin oleva Juho Pekkola muutti kotipaikkakunnaltaan Mikkeliin opiskellakseen Esedussa kone- ja tuotantotekniikkaa.
”Olin tehnyt metallipuolen hommia jonkin verran jo ennen opiskelujani”, kertoo Pekkola. ”On tosi kiinnostavaa, miten monipuolinen materiaali metalli on ja mitä kaikkea siitä voikaan tehdä.” Erityisesti tulevaa kone- ja tuotantotekniikan ammattilaista kiinnostaa tällä hetkellä sorvaus ja koneistus.

Opiskelut ovat nyt ensimmäistä opiskeluvuottaan päättävän Pekkolan mukaan sujuneet hyvin.
”Olen päässyt tekemään paljon, oppimaan uutta ja kokemaan onnistumisen tunteita”, Pekkola iloitsee. Opiskeluilmapiiriä hän kuvailee rennoksi, mutta toiminnantäyteiseksi. ”Viikko alkaa yhteisillä tutkinnon osilla, tiistaista torstaihin meillä puolestaan on käytännön opiskelua ja esimerkiksi perjantaisin meillä on usein itseopiskelupäivä”, kertoo Pekkola.

Koulupäivät täyttyvät kone- ja tuotantotekniikassa erilaisista käytännön harjoituksista.
”Olemme tehneet päivien aikana esimerkiksi hitsausharjoituksia ja rakennelleet erilaisia juttuja, kuten esimerkiksi savustimia, ohjeiden mukaan”, Pekkola kuvailee koulupäiviensä sisältöä.

Paitsi että peruskoulusta toiselle asteelle siirtyminen oli iso muutos jo itsessään, oli Pekkolalla toinenkin elämänmuutos edessään viime syksynä opiskelujen alkaessa; muutto kotoa toiselle paikkakunnalle.
”Asun opiskelija-asunnossa koulun lähellä ja käyn viikonloppuisin kotona Pertunmaalla”, kertoo Pekkola.

Mikkeli valikoitui Pekkolan opiskelupaikkakunnaksi paitsi kiinnostavan alan, myös paikkakunnan tuttuuden vuoksi. ”Sukulaisiani asuu Mikkelissä ja tietty se on myös sopivan lähellä Pertunmaata”, Pekkola avaa syitään muuttaa juuri Mikkeliin.

Pekkolan kotikunta, Pertunmaa, sijaitsee vain vajaat 60 kilometriä Mikkelistä etelään, mutta muutos aiempaan oli Pekkolan mukaan verrattain iso.
”Mikkeli on aika iso ja esimerkiksi paljon meluisampi, kuin mihin olen kotipuolessa tottunut”, kuvailee Pekkola uutta asuinkaupunkiaan. Hän kuitenkin korostaa, että kotiutuminen uuteen kaupunkiin ja opiskeluympyröihin on sujunut hyvin.
”Vaikka muutos on ollut iso aiempaan, niin ei onneksi ole tullut eteen mitään isompia haasteita ja Mikkeli on tuntunut kaupunkina mukavan erilaiselta.”

Esedua oppilaitoksena ja Mikkeliä opiskelukaupunkina Pekola suosittelee sellaisille, jotka ”pitävät rennosta ja omatoimisesta meiningistä”. Pekkola kertoo, että Esedussa opiskelu on erityisen sopiva valinta sellaiselle, joka haluaa tehdä itse käsin.
”Täällä opiskellessa pääsee hyvin oppimaan uutta ja näkemään sen, mitä alalla työskentely on käytännössä.”

Teksti ja kuva: Salla Avelin

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021