Skip to content
EtusivuAjankohtaistaOpiskelijatoiminnan ohjaaja on opiskelijan tukena

Opiskelijatoiminnan ohjaaja on opiskelijan tukena

30.03.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla työskentelee kaksi opiskelijatoiminnan ohjaajaa: Sanna Airas Mikkelissä ja Tuula Lindholm Pieksämäellä. Tässä jutussa pääsemme tutustumaan tarkemmin Sannaan ja Tuulaan sekä heidän tekemäänsä työhön.

Opiskelijatoiminnan ohjaajan tehtävät Esedulla ovat hyvin monipuolisia. Tehtäviin kuuluu esimerkiksi yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisääminen oppilaitoksessa sekä opiskelijoidemme hyvinvoinnin edistäminen.
”Ohjaajana työskentelen erilaisin ohjaus- ja nuorisotyön menetelmin ja osallistun ryhmien ryhmäyttämiseen. Lisäksi ohjaan Esedun tutortoimintaa ja opiskelijayhdistystoimintaa”, Airas kertoo.
”Opiskelijat pääsevät tutustumaan meihin heti opintojensa alkuvaiheessa, ja olemme opiskelijan matkassa aina valmistumiseen saakka”, Lindholm täydentää.

Opiskelijatoiminnan ohjaajat työskentelevät tiiviisti opiskelijoidemme parissa, mutta tekevät myös laaja-alaisesti yhteistyötä oppilaitoksen sisällä ja ulkopuolella.
”Järjestämme esimerkiksi erilaisia tapahtumia Esedun eri toimipisteissä yhdessä yhteistyökumppaneidemme, opettajiemme, opiskeluhuollon ja opiskelijoidemme kanssa”, Airas ja Lindholm kertovat.

Yhteistyö eri tahojen kanssa on toiminnan kannalta merkittävää. Lindholm kertoo, että Pieksämäellä yhteistyötä tehdään myös muiden toisen asteen oppilaitosten kanssa.
”En tee opiskelijatoimintaa yksin. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat esimerkiksi Pieksämäen Ohjaamon nuorisotyöntekijät, jotka käyvät säännöllisesti pitämässä pop up-pistettä toimipisteissämme. Lisäksi yhteistyö muiden Pieksämäen toisen asteen oppilaitosten kanssa on tärkeää. Näitä ovat STEP-koulutus, Pieksämäen lukio sekä Spesia.”

Airas kuvaa Esedun opiskelijatoimintaa näkyväksi, helposti saavutettavaksi sekä läsnä olevaksi.
”Opiskelijatoiminta on eri toimipisteissämme erinäköistä. Olemmekin kehittäneet toimintaa opiskelijoita osallistaen. Esimerkiksi Otavankadun toimipisteeseen on rakennettu opiskelijoille yhteinen tila, ChillEdu. ChillEduun ovat löytäneet myös muiden toimipisteidemme opiskelijat Mikkelissä. ChillEdu onkin osoittautunut suosituksi kohtaamispaikaksi, jossa käymme keskustelua päivittäin yhteisöllisesti sekä yksilöllisesti.”

Lindholm on Airaksen kanssa samoilla linjoilla siitä, että opiskelijatoiminnan tulee olla näkyvää.
”Kun liikun Pieksämäellä kolmen eri toimipisteemme tiloissa, järjestän opiskelijoillemme esimerkiksi taukotoimintaa tuomalla erilaisia pelejä yhteisiin tiloihin. Yhteisissä taukotiloissamme on opiskelijoiden käytössä esimerkiksi pöytäfutispeli ja ilmakiekkopeli. Lisäksi Kuusitiellä on mahdollista pingiksen pelaamiseen.”
”Opiskelijamme tietävät, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa osallistumalla opiskelijatoimintaan. Esimerkiksi opiskeluun liittyviin asioihin voidaan vaikuttaa tulemalla mukaan opiskelijayhdistystoimintaan.”

Opiskelijatoiminnan ohjaaja on opiskelijan tuki ja turva. Opiskelijatoiminnan ohjaajan tehtävä on huolehtia ja ohjata opiskelijoita edistämään omaa hyvinvointiaan, sitoutumaan opiskeluun sekä myös etsiä ratkaisuja eteen tuleviin haasteisiin.
”Ohjaajana käyn jatkuvaa vuoropuhelua opiskelijoiden kanssa. Koen, että opiskelijatoiminta on tärkeä osa Esedun kasvatustehtävää”, Airas kuvaa. Lindholm jatkaa:
”Meidän kaikkien yhteinen tehtävä on huolehtia opiskelijoidemme hyvinvoinnista, niin ettei kukaan jää yksin.”

Sekä Airas että Lindholm kannustavat opiskelijoita ottamaan heihin yhteyttä matalalla kynnyksellä. Yhteystiedot löydät Esedun verkkosivuilta.

Kuvassa: Sanna Airas yhdessä opiskelijoiden kanssa UNO-pelin äärellä ChillEdussa.

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021