Skip to content
EtusivuAjankohtaistaOpiskelijamme mukana hevossavotassa Pieksämäellä

Opiskelijamme mukana hevossavotassa Pieksämäellä

08.03.2024

Torstaina 23.2. järjestettiin tapahtuma, jossa Pieksämäen toimipisteemme ensimmäisen vuoden metsäalan opiskelijat pääsivät kurkistamaan vuosikymmenien taakse hevossavotassa. Tapahtuma järjestettiin nyt toista kertaa ja Metsähallitus oli mukana järjestämässä tätä elämyksellistä kokemusta opiskelijoille.

Hevossavottaa eli hevoskorjuuta toteutettiin Pieksämäellä Nikkarilassa sijaitsevassa Litmasenkankaan puulajipuistossa, joka on perustettu 1930-luvulla. Hevosen, Vipan, ohjastajana toimi Matti Pakarinen Rautalammilta.

”Puulajipuistossa on tehty useampana vuonna jatkuvaan kasvatukseen liittyvää poimintahakkuuta. Puistosta on poistettu suurempia, sekä huonoja ja alle jääneitä puita. Näin aluspuusto kasvaa paremmin ja saa tilaa, näin ollen puistossa on luontainen uudistamismenetelmä käytössä”, kertoo Esedulla metsäalan opettajana toimiva Pasi Venäläinen.

Hevosen kanssa metsässä työskentely on nykyisin harvinaista, eikä sitä päästä opiskelemaan oppilaitoksissakaan usein. Tapahtuma on osa opiskelijoiden metsän hoito ja hyödyntäminen- tutkinnon osaa ja kyseessä on manuaalinen metsätyö.

”Manuaaliseen metsätyöhön liittyen korjataan ensin hevosavusteisesti muutamia kuormia ja myöhemmin jatketaan metsätraktorilla. Näin opiskelijat pääsevät tutustumaan, millaisia metsänkorjuu- ja hakkuutyömaat entisaikaan ovat olleet ”, Venäläinen kertoo.

”Erilainen päivä ollut todella, kun on saanut olla hevosen kanssa metsässä. Kyllä tästä on saanut hyvän käsityksen siitä, millaista se työ entisaikaan on ollut ilman koneita”, kertoo ensimmäistä vuotta metsäalaa opiskeleva Santeri Lyyra.
”Hevoshakkuussa olen mukana nyt toista kertaa, meillä yhteistyötahona mukana on myös Metsähallitus. Husqvarnan tuote-esittelijänä on tänään esimerkiksi vuoden 2023 naisten moottorisahauksen suomenmestari Janniina Hämäläinen, joka kertoo myös tuotteista”, jatkaa Venäläinen.

Teksti: Veera Palin, viestintä- ja markkinointitiimin harjoittelija
Kuva: Tuomo Räsänen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021