Skip to content
EtusivuAjankohtaistaOnnistunut alanvaihto puhelinsoiton päässä

Onnistunut alanvaihto puhelinsoiton päässä

04.03.2024

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskeleva Matias Leskinen teki äkkikäännöksen lentokoneasentajakoulutuksesta metallialalle. Matias on parhaillaan opintojensa loppusuoralla ja odottaa kovasti työelämään siirtymistä.

Pieksämäellä koneasentajaksi opiskeleva Matias aloitti toisen asteen opintonsa syksyllä 2021. Matias ei kuitenkaan aloittanut toisen asteen opintojaan metallialalla eikä edes Pieksämäellä. Tuolloin Matiaksella siinsi ajatus, että hänestä tulee lentokoneasentaja ja hän ottikin suunnakseen Kuopion.

Matias kuitenkin alkoi epäilemään opintojensa alettua, että hänen kohdallaan alavalinta ei ollut täysin onnistunut ja halusikin vaihtaa alaa.
”Se oli ammattikoulun ensimmäinen viikko, kun huomasin, että ei tämä ala olekaan ehkä itseäni varten. Päätin soittaa kotikuntani Pieksämäen Esedun opinnonohjaajalle, ja hänen kanssaan käydyn keskustelun sekä oman pohdintani perusteella siirryin Esedulle opiskelemaan metallialaa. Meillä on suvussa ollut useammassa polvessa yrittäjyyttä metallialalla ja olen itsekin kulkenut aika ajoin mukana ja autellut hommissa, joten ala olikin minulle jo entuudestaan tuttu.”

”Itse prosessi alan vaihtamisessa oli hyvinkin nopea ja kivuton. Se taisi olla opintojen ensimmäisen viikon torstai, kun soitin Esedulle ja seuraavana maanantaina löysinkin itseni Pieksämäen Hiekanpäästä kone- ja tuotantotekniikan opiskelijana. Eli ainakin minun kohdallani alanvaihto oli todella onnistunut ja eihän tästä voi piakkoin valmistuvana olla kuin kiitollinen”, kertoo Matias alan sekä oppilaitoksen vaihtamisesta.

Opintojen loppusuora ja työelämään siirtyminen ovat selkeästi Matiaksen päällimmäisiä ajatuksia.
”Kyllä tässä on jo ihan tuntuva polte työelämään siirtymistä kohtaan. Käyn tietysti kuitenkin opinnot loppuun sitä ennen. Minusta tuntuu, että omat työllistymisen mahdollisuudet ovat tällä hetkellä hyvät. Mahdollisesta työpaikasta on ollutkin jo puhetta esimerkiksi harjoittelupaikkani kanssa.”

Piakkoin valmistuva Matias lataa vielä pientä viisautta omien kokemustensa pohjaamana.
”Vinkkinä nuorille, jotka tulevat esimerkiksi Esedulle opiskelemaan, niin sanoisin, että älkää jättäkö näyttöjä tai muitakaan suorituksia opintojen loppusuoralle. Ainakin itse joudun nyt hieman tuskailemaan aikataulun kanssa ja tämä johtuu vain siitä, että olen alani löytänyt ja olen jo innoissani työelämään siirtymisestä. Eli malttakaa opiskella, vaikka työelämä kovasti jo houkuttelisikin.”

Tutustu koneasentajan opintoihin verkkosivuillamme

Teksti ja kuva: Tuukka Lappalainen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021