Skip to content
EtusivuAjankohtaistaMinna Haaksluoto hyppäsi kohti uutta ja perusti oman yrityksen opintojensa ohella

Minna Haaksluoto hyppäsi kohti uutta ja perusti oman yrityksen opintojensa ohella

02.05.2022

Minna Haaksluoto opiskelee Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla tekstiili- ja muotialan perustutkintoa toista vuotta.
”Suuntaudun opinnoissani sisustustekstiilien valmistajaksi sekä mittatilausompelijaksi. Valmistuminen siintää edessä tämän vuoden lopussa.”

Haaksluoto työskenteli 15 vuotta varhaiskasvatuksen parissa, kunnes heräsi tunne, että haluaakin kokeilla jotain aivan uutta.
”Hain opiskelemaan tekstiili- ja muotialalle, koska ala on aina kiinnostanut minua. Vapaa-ajalla olen tykännyt tehdä käsitöitä aina.”

Jatkuvan haun kautta hakeutunut Haaksluoto jännitti ennen opintojen alkua nykyaikaisia oppimisvälineitä, sitä kuinka pärjää tekniikan kanssa.
”Olen positiivisesti kuitenkin yllättynyt kaikesta. Kaikki on sujunut todella hyvin opintojen suhteen ja olen saanut tarvittaessa aina tukea koululta.”

Opintojen yhteydessä Haaksluoto pääsi toteuttamaan myös pitkäaikaisen unelmansa. Hän päätti perustaa oman yrityksen, Mindehandmade NY:n opintojensa aikana.
”Minulla on ollut aina palo kokeilla yrittäjyyttä, ja Esedulla oli mahdollisuus perustaa oma NY-yritys opintojen yhteydessä.”

Haaksluoto kokee, että NY-yrittäjyys on helppo ja varma tapa kokeilla yrittäjyyttä.
”Olen saanut koululta apua ja tukea yrityksen perustamiseen. Osan asioista tiesin jo ennestään, mutta matkan varrella minulla on aina ollut tuki saatavilla, jos on herännyt kysymyksiä.”

Haaksluoto tarjoaa oman NY-yrityksensä kautta tekstiilialan erilaisia palveluita, kuten esimerkiksi korjausompelupalveluja. Lisäksi hän valmistaa keittiötekstiilejä, vaatteita ja sisustustuotteita.
”Perustin NY-yrityksen syyskuussa 2021. Tarkoitukseni on lopettaa NY-yrityksen toiminta tämän kevään lopussa, jonka jälkeen haluan perustaa oman yrityksen. Olen saanut vakioasiakkaita NY-yrityksen toiminnan aikana, joten oman yrityksen perustaminen on luontainen jatko tälle.”

Haaksluoto kannustaa kaikkia kokeilemaan opintojen ohella NY-yrittäjyyttä.
”Tässä ei ole mitään hävittävää. Suosittelen tätä kaikille ketä vähänkin yrittäjyys kiinnostaa.”

Tekstiili- ja muotiala on Haaksluodon mielestä kehittymässä ja kasvattamassa suosiotaan. Yksilöllisten tuotteiden valmistus on mahdollista alan ammattilaisten käsissä. Unohtamatta kestävää kehitystä.
”Kiertotalouden hengessä haluan yritykseni kautta saada vanhoille tavaroille uuden elämän. Pystyn korjaamaan vanhaa, jolloin ne saadaan uudelleen käyttöön sekä uudistamaan vanhoja, käytettyjä tuotteita ja tarjoamaan niille täysin uuden elämän. Olen esimerkiksi nyt valmistamassa mattoja vanhoista lakanoista.”

Lopuksi Haaksluoto haluaa innostaa muitakin heittäytymään, ja opiskelemaan uutta:
”Opiskelu on ihanaa! Jos yhtään osaamisen kehittäminen kiinnostaa, niin uskalla hypätä kohti uutta.”

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021