Skip to content
EtusivuAjankohtaistaMetsäkoneet avuksi metsäpalojen sammuttamiseen

Metsäkoneet avuksi metsäpalojen sammuttamiseen

12.06.2019

Etelä-Savon pelastuslaitos on kehittänyt yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa metsäkoneesta metsäpalonsammutusmetsäkoneen metsäpaloihin. Metsäkoneen päälle on tehty erikseen asennettava vesisäiliö, pumppukalusto ja vesitykki. Pumppukaluston avulla säiliön voidaan täyttää itsenäisesti luonnonvesilähteestä ja käyttää vesitykkiä metsäpalon sammuttamiseen.  Pohjois-Savon pelastuslaitos ja Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokset ovat olleet mukana ideoimassa kokeilua.

Pelastusjohtaja Seppo Lokan mukaan pelastustoimen on varauduttava ilmastomuutoksen seurauksena paheneviin metsäpaloihin. Metsäkoneen avulla on mahdollisuus parantaa pelastustoimen metsäpalon sammutuskykyä huomattavasti kohtuukustannuksin.

Metsäkoneen kuljettaja ja metsäkone tulevat metsäpalopaikalle metsäkoneyrittäjän ja pelastuslaitoksen etukäteen tekemän sopimuksen perusteella. Pelastuslaitos tuo paikalle säiliön, joka kiinnitetään metsäkoneen päälle. Säiliössä olevien pumppujen ja muiden laitteiden käyttövoima saadaan metsäkoneen hydrauliikasta.
Palopaikalla palomies ja metsäkoneenkuljettaja muodostavat työparin ja aloittavat metsäpalon sammuttamisen pelastustyönjohtajan ohjeiden mukaisesti.  Säiliö on suunniteltu siten, että se voidaan nopeasti siirtää palopaikalle ja saattaa toimintakuntoon yhdessä metsäkoneen kanssa.
Etelä-Savon pelastuslaitoksen ideoimassa kokeilussa käytetään Kangasniemellä toimivan Veljekset Hokkanen Oy:n PONSSE Buffalo- kuormatraktoria. PONSSE Oyj on antanut arvokasta apua, kun se on selvittänyt ja konsultoinut tarvittavat rakenteet ja muutokset metsäkoneeseen.

Veljekset Hokkasen toimitusjohtaja Hannu Hokkanen ja Metsä Goupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko näkevät kokeilussa paljon mahdollisuuksia. Yritykset ja elinkeinoelämä haluaa olla mukana varmistamassa Suomen kansallisomaisuuden turvaamista mahdollisten metsäpalojen varalta.
Säiliövalmistajana on ollut Rst-Lapit Oy ja Ekin Muovi Oy Pieksämäen Virtasalmelta.

Mäki-Reini oy Isostakyröstä on toimittanut tarvittavan pumppukaluston kokeiluun.  Etelä-Savon ammattiopisto Esedu on ollut selvittämässä mahdollisia täydennyskoulutustarpeita metsäkoneenkuljettajille.
Kokeilun yhteydessä testataan myös Xpyro Oy:n kehittämää metsäpalonsammutus ja -torjunta-ainetta. Ainetta levitetään poltettavalle testialueelle etukäteen ja määrätty määrä testialueen koon perusteella. Palonsammutusaineella pyritään rajoittamaan metsäpaloa, suojaamaan kohteita ja sammuttamaan paloa. Sammutusaineet ovat soveltuvia metsäalueille ja niistä ei aiheudu luonnolle haittaa.

Metsäpalonsammutusmetsäkonetta on tarkoitus testata tositoimissa ainakin kahdessa kulotuksessa kesän aikana.

Metsäkoneella oli tänään ensimmäinen harjoituspäivä Esedun Mikkelin Salosaaren toimipisteessä, josta saadut tulokset olivat Seppo Lokan mukaan niin hyvät, että metsäkone on nyt matkalla Taipalsaaren turvetuotantoalueelle, jossa testit jatkuvat tositoimissa.

 

Yhteistyökumppanit:

Miksei Oy
Metsä Group
Veljekset Hokkanen Oy
Rst-Lapit Oy  ja Ekin Muovi Oy
Mäki-Reini Oy
Xpyro oy
Ponsse oyj
ESEDU
Pohjois-Savon pelastuslaitos
Etelä-Savon pelastuslaitos
Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021