Skip to content
EtusivuAjankohtaistaMatalan kynnyksen vinkit kestävään arkeen

Matalan kynnyksen vinkit kestävään arkeen

21.04.2022

Kestokulutustuotteiden elinkaaren jatkaminen huolto- ja korjaustoiminnalla on helposti saavutettava keino vähentää ympäristön kuormitusta. Kulutustottumuksilla on myös suora vaikutus omaan talouteen.

Nyt esiteltävät Arjen vinkkikortit ovat kohdennettu kiinteistönhuoltoon ja vaatehuoltoon. Korttien vinkkien tarkoituksena on auttaa suuntaamaan arkea kestävämmäksi. Yhteisenä tavoitteena yhteiskunnassamme on siirtymä kohti kiertotalousyhteiskuntaa, jossa uuden ostamisen sijaan kulutusta suunnataan enemmän paikallisiin palveluihin.

Vaatehuoltovinkit muistuttavat, että voimme muuttaa vaatteisiin liittyvää kulutusta kestävämmäksi hyvin pienillä arjen teoilla.

Huolto- ja korjaustoiminnan lisäksi voisimme kiinnittää enemmän huomiota vaatteiden ostamiseen; hankkia laadukkaita ja kulutusta kestäviä tekstiilejä, suosia kotimaisia tai ekosertifioituja tuotteita, ostaa vaatteita käytettynä sekä kiinnittää huomiota veden- ja energiankulutukseen.

Energian hinta vaihtelee nopeasti kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Energian säästäminen ja tarpeettomasta kulutuksesta tinkiminen ovat yksinkertaisia keinoja hillitä energiakustannusten kasvua ja tasoittaa hintapiikkejä.

Kiinteistöhuoltovinkkien avulla kannustamme kuluttajia seuraamaan omaa kulutustaan sähkö-, lämpö- ja vesilaskuilta tai kulutusseurantapalveluista. Vinkkien avulla säädät asumistottumuksiasi säästäviksi. Kulutustaan seuraavat kotitaloudet pystyvät tehokkaimmin säästämään energialaskussa.

Huomaathan, että energiaa säästämällä meillä kaikilla on mahdollisuus osallistua talkoisiin ja auttaa Suomea irtautumaan fossiilisesta energiasta. Kotitalouksille energiansäästö tarkoittaa samalla aina myös rahansäästöä.

Ekologisen kestävyyskriisin ratkaisu edellyttää määrätietoisia toimia kohti ilmaston ja luonnon kannalta kestävää kiertotalousyhteiskuntaa. Vinkkikortit antavat omalta osaltaan suuntaa muutoksille.

Viisi vinkkiä arjen kiinteistönhuoltoon (PDF)

Viisi vinkkiä arjen vaatehuoltoon (PDF)

Lisätietoja:
Esa Kohvakka, projektipäällikkö, Arjen kiertotalous (Arki)-hanke
esa.kohvakka@esedu.fi, puh. 044 711 5356

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021