Skip to content
EtusivuAjankohtaistaMarkus Kaihola: ”Kova työ kantaa hedelmää”

Markus Kaihola: ”Kova työ kantaa hedelmää”

04.04.2019

Puumalan kauniiden maisemien keskellä sijaitsee suosittu kesäajan matkailukohde Sahanlahti Resort. Sahanlahden keittiössä ruoka-annoksia valmistaa ammattitaitoinen nuori mies, Markus Kaihola.

Kaihola, 22, on opiskellut Esedulla ravintola- ja catering-alalla, ja valmistui kokiksi keväällä 2015.
”Hain peruskoulun päätteeksi ravintola-alalle, koska se on tuntunut aina omalle jutulle. Ruoan laitto on kiinnostanut aivan pienestä pitäen.”
”Olen kiitollinen siitä mihin ammatillisen koulutuksen opinnot ovat minut vieneet. Sain koulusta hyvät opit jatkon kannalta, sekä aivan loistavat työelämäyhteydet.”

Työelämäjaksot Kaihola suoritti ravintola Holvissa Mikkelissä sekä Anttolanhovissa. Kesäisin hän teki töitä Sahanlahdessa.
”Kesät toimin Sahanlahden keittiössä siihen saakka kunnes suuntasin armeijaan. Armeijasta päästyäni lähdin kokeilemaan siipiäni Australiaan, jossa olin hetken töissä paikallisessa ravintolassa. Palasin Suomeen ja suuntasin tuttuun tapaan kesäksi töihin Puumalaan.”

Kaiholan kesätöiden aikana Sahanlahdesta avautui keittiömestarin paikka.
”Halusin haasteita ja hain keittiömestarin paikkaa. Sain paikan, ja olen siitä lähtien vastannut ravintolamme toiminnasta.”
Keittiömestarin työtehtäviin kuuluu esimerkiksi ruokatuotteiden kehittäminen.
”Tietysti vastaan myös tavaratilauksista sekä muista taustatehtävistä. Talvikaudella työskentelen keittiössä yksin, mutta kesällä minun lisäksi keittiössä työskentelee kymmenen muuta työntekijää. Kesäisin organisoin myös koko keittiön työtehtävät.”

Esedua Kaihola ei ole päässyt karkuun. Hän pitää tiivisti yhteyttä vanhaan opettajaansa Terttu Pulkkiseen.
”Opiskelijoita meillä on kesäkaudella. Viime kesänä meille tuli keittiöön Esedun kautta espanjalaisia vaihto-opiskelijoita, joka oli todella hyvä kokemus.”

Tärkeimpänä tekijänä kokin työssä Kaihola pitää halua tehdä töitä käsillä.
”Kokin työ vaatii tekijältä myös kovanahkaisuutta. Tämä ei ole helppoa työtä, vaan on ajoittain hyvin raskastakin. Kunto pitää olla kokilla hyvä! Tietynlainen nöyryys on tärkeä ominaisuus kokille, puolet työajasta on siivoamista”, kuvailee Kaihola kokin työtä.
”Tulevaisuudessa ravintola-alalla nousee ympäristö- ja vastuullisuuskysymykset esiin aiempaa enemmän. Kokin tulee tietää hyvin tarkasti ruoka-aineiden alkuperä. Mielestäni vastuullisuuden pitäisi olla itseisarvo jokaisella ravintolalla.”

Nuori keittiömestari on päässyt urallaan jo hyvin pitkälle. Tänä keväänä hän osallistui luomukokkien semifinaaliin, joka on upea tunnustus osaamisesta.
”Koen onnistumisen hetkiä silloin, kun olen kehittänyt uuden ruokatuotteen ja asiakkaat tykkäävät siitä. Pidän siitä, kun pääsen tuottamaan uusia, ja ehkä odottamattomiakin, makuelämyksiä muille.”

Lopuksi Kaihola haluaa jakaa vinkkejä ravintola-alalla opiskeleville tai sinne aikoville:
”Laittakaa asenne kuntoon heti alkuun. Olkaa valmiita tekemään kovasti hommia, se varmasti kantaa hedelmää tulevaisuudessa!”

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

Juttu on osa Esedun Ylpeä työstä -teemavuoden juttusarjaa. Tämän vuoden aikana tulemme jakamaan nykyisten ja entisten opiskelijoidemme sekä henkilökuntamme ja työelämän tarinoita. Seuraa teemavuoden kuulumisia sosiaalisessa mediassa tagilla #ylpeätyöstä.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021