Skip to content
EtusivuAjankohtaistaLuontoalan opiskelija toteutti uudet melontareitit Kuolimolle

Luontoalan opiskelija toteutti uudet melontareitit Kuolimolle

02.11.2022

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla luontoalan ammattitutkintoa opiskeleva Heikki Turunen suunnitteli loppukesästä Suomenniemen aluejohtokunnan toimeksiantona erilaisia ja mittaisia melontareittejä Kuolimolle. Reittiehdotukset ovat osa aluejohtokunnan Laavut kuntoon -hanketta.

Melontareittiehdotuksia Turunen suunnitteli yhteensä kahdeksan kappaletta. Reittiehdotuksien pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä aina 40 kilometriin saakka. Turusen mukaan laajalla valikoimalla reittejä voidaan palvella laajempaa asiakaskuntaa.
”Tehtiin eri mittaisia reittejä, koska ihmisillä on eri tavoin aikaa harrastuksille. Lisäksi vuokrattavana on erityyppisiä vesiliikuntavälineitä. Näin voidaan tarjota jokaiselle jotain.”

”Melontareittiehdotukset ovat jo netissä saatavilla. Ajatuksena on myös ollut, että mukaan saisi fyysisen kartan, kun vuokraa laitteen kyläpaateilta”, kertoo Turunen.

Vaikka reittiehdotuksien suunnittelemisen Turunen kertoo sujuneen vaivatta, niin tarkkanakin täytyy suunnittelijan mukaan olla.
”Melontareittejä suunniteltaessa täytyy miettiä hyvät kohdat, joista voi mennä ja tulla. Lisäksi rantautumispaikat täytyy suunnitella tarkkaan, koska melkein joka rannalla on nykyään mökki ja eihän toisen rantaan ole mitään asiaa. Reitteihin olen merkinnyt rantautumispaikat, joissa pääsee maihin evästä nauttimaan ja fiilistelemään maisemia.”

”Projektin toteutin elokuun aikana osana luonnon tuotteistaminen -kurssia. Kävin Kuolimolla melomassa viitisen kertaa ja yhteensä noin 100 kilometriä, jotta sain reittiehdotukset suunniteltua”, taustoittaa Turunen työtänsä.

Toistakymmentä vuotta melontaa harrastanut ja päiväretkiäkin pitänyt Turunen rohkaisee melonnasta kiinnostuneita kokeilemaan lajia.
”Monet ihmiset ovat suuresti kiinnostuneita melonnasta, mutta he saattavat kokea kynnystä aloittaa lajia. Moni saattaa miettiä, että osaakohan meloa tai pysyykö kanootti pystyssä. Esimerkiksi retkikanootti on kuitenkin todella vakaa ja sillä on loppuen lopuksi erittäin yksinkertaista liikkua.”

Työn tilaajana on ollut Suomenniemen aluejohtokunta. Turusen suunnittelemat monipuoliset melontareitit ovat olleet osa Suomenniemen aluejohtokunnan Laavut kuntoon -hanketta. Suomenniemen kyläpaattien vuokraajat ovat toivoneet reittejä, joiden mukaan voisi meloa taikka soudella. Kyläpaatit ovat pitäjän yhteiskäyttöisiä vesiliikuntavälineitä. Kyläpaatit ovat vuokrattavissa kesäkuukausina kesäkuusta elokuuhun. Vuokrattavana on kanootteja, kajakkeja, sup-lautoja ja soutuvene.

Teksti: Tuukka Lappalainen
Kuva: Heikki Turunen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021