Skip to content
EtusivuAjankohtaistaLukupää löytyi amiksesta

Lukupää löytyi amiksesta

26.02.2018

Nea Lyytikäinen valmistui Esedusta merkonomiksi ja ylioppilaaksi viime keväänä. Nyt hän opiskelee Tampereen yliopistossa hallintotieteitä.
”Ammattiopinnoista on ollut hyötyä korkeakoulussa.”

Jonakin päivänä opiskelet yliopistossa. Jos edellinen kommentti olisi heitetty Nea Lyytikäiselle pari vuotta sitten, hän olisi pitänyt sanojaa hulluna. Minäkö, amis, yliopistoon?
Nyt Tampereen yliopiston kampusalueet, luentosalit ja kirjastot ovat tulleet Lyytikäiselle tutuiksi. Lyytikäinen pääsi opiskelemaan hallintotieteitä viime syksynä – ammattiopistopohjalta.

Se ei ole ihan tavatonta. Vuosittain yksittäisiä Esedusta valmistuneita jatkaa tiedekorkeakouluun tai yliopistoon. Peruskoulun jälkeen Lyytikäinen pohti sopivaa alaa.
”Asiakaspalvelu kiinnosti. Tavoitteena oli vain mennä amikseen. Lukiota pidin liian rankkana.”, 19-vuotias Lyytikäinen muistelee.

Jonakin päivänä opiskelet yliopistossa. Jos edellinen kommentti olisi heitetty Nea Lyytikäiselle pari vuotta sitten, hän olisi pitänyt sanojaa hulluna. Minäkö, amis, yliopistoon?
Kun Lyytikäinen aloitti merkonomiopinnot, hänelle ehdotettiin kaksoistutkintoa eli lukion suorittamista ammatillisen perustutkinnon ohella. Lyytikäistä arvelutti, mutta kavereiden tuella hän päätti kokeilla.
”Lukio oli onneksi tehty helpoiksi, kun sille oli varattu oma aika, yksi päivä viikossa. Lukiokursseja pystyi myös hyväksyttämään ammatillisessa perustutkinnossa.”

Lyytikäinen havaitsi saavansa intoa teorian oppimisesta. Lukupäätäkin löytyi.
”Tykkäsin amiksesta, kun se oli käytännönläheistä. Lukio tasapainotti tilannetta, että kaikki ei ollut pelkkää käytäntöä.”

Lyytikäinen sai merkonomin paperit ja ylioppilastodistuksen kolmessa vuodessa. Viimeisenä opiskeluvuonna hän alkoi pohtia kouluttautumista astetta pidemmälle.
”Netin opintopolkua selatessa löysin hallintotieteet. Se kolahti heti. Panostin pääsykokeisiin ja ihmeekseni pääsin sisään.”

Muutamassa kuukaudessa Lyytikäinen on sujahtanut yliopisto-opiskelijaksi kuin kala veteen.
”Paras hyöty on hyvistä it-taidoista. Merkonomiopinnoissa opetettiin tosi hyvin eri laskenta- ja asiakirjaohjelmien käyttöä ja tekstinkäsittelyä, joita käytämme paljon myös hallintotieteiden opinnoissa.”
”Työharjoitteluiden ansiosta amiksesta sai hyvät sosiaaliset taidot. Tein paljon asiakaspalvelutyötä.”

Sopiva ala on Nea Lyytikäisellä edelleen pohdinnassa. Enää pitäisi valita kiinnostavien pääainevaihtoehtojen joukosta yksi.
”Toiveissa olisi olla jonkun alan virkamies.”

Teksti julkaistu alunperin Länsi-Savon printtiliitteessä 16.1.2018.

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021