Skip to content
EtusivuAjankohtaistaLeipuri-kondiittoriksi valmistunut Vivian halusi täydentää osaamistaan ammattitutkinnolla

Leipuri-kondiittoriksi valmistunut Vivian halusi täydentää osaamistaan ammattitutkinnolla

25.02.2021

Esedulta joulukuussa 2017 leipuri-kondiittoriksi valmistunut Vivian Érus halusi lähteä haastamaan itseään lisää ja kehittämään omaa osaamistaan. Viime vuoden loka-marraskuun vaihteessa Érus palasi Otavankadun leipomon tiloihin tähtäimenään leipomoalan ammattitutkinnon suorittaminen. ”Halusin lähteä täydentämään osaamistani, koska haluan kehittyä sekä oppia uutta. Motivaatio uuden oppimista kohtana on suurta ja haluan lisätä tietotaitojani konditoria-alalla.”

Esedulla leipomoalan ammattitutkinnossa voi suuntautua kondiittorikisälliksi, leipomoteollisuuden kisälliksi tai leipurikisälliksi. Érus suuntautuu opinnoissaan leipurikisälliksi. Ammattitutkinto-opintoihin kuuluu kolme pakollista tutkinnon osaa sekä kaksi valinnaista tutkinnon osaa. Érus suorittaa opinnoissaan valinnaisina tutkinnon osina Jälkiruokien ja patisserie -tuotteiden valmistamisen tutkinnon osan sekä Leipomoalan kansainvälinen kilpailutoiminta tutkinnon osan valmentautuessaan ammattitaidon WorldSkills MM-kilpailuihin.
”Ammattitutkinto-opinnoissa vaaditaan astetta enemmän kuin perustutkinto-opinnoissa. Opintoihin kuuluvat näytöt ovat laajempia kuin perustutkinnossa. Tämä haastaa minua aiempaa enemmän, mikä taas auttaa kehittymään lisää”, Érus kertoo.

Leipomoalan opettaja Jonna Suhonen kertoo, että ammattitutkinnon suorittamiseen menee noin yhdestä kahteen vuotta, riippuen aiemmasta osaamisesta ja omasta aktiivisuudesta.
”Osa opiskelijoista toimii työelämässä ja silloin osaamista voidaan tunnistaa ja tunnustaa. Näissä tilanteissa näytöt voi tulla suoritettavaksi nopeallakin aikataululla, kun osaamista jo löytyy.”

Perustutkinto-opintojen tavoin myös ammattitutkinnon suorittamiseen kuuluu työelämässä oppimista.
”Opintoihin kuuluu paljon jaksoja työelämässä, joiden kautta näytöt suoritetaan. Yhteensä työelämäjaksoja on viisi kappaletta.”
”Uskon, että ammattitutkinto-opinnot avaavat minulle uusia ovia työelämään ja auttavat minua työllistymään tulevaisuudessa alalle”, Érus kertoo luottavaisena.

Suhosen mukaan leipomoalan ammattitutkinto-opinnot sopivat kaikille ammattilaisille, jotka haluavat kehittää leipuri-kondiittorin osaamista sekä ammatillista osaamista ja tietoa.
”Mielellään kannattaisi olla alan perustutkinto suoritettuna ja sen päälle vielä työkokemusta. Hakijalla voi olla myös pitkä työkokemus ja sitä kautta hankittu perusosaaminen alalta.”
Érus suosittelee ammattitutkinto-opintoja kaikille, jotka haluavat jatkaa oman alansa opintoja astetta pidemmälle perustutkinto-opintojen jälkeen.
”Jatko-opintojen avulla pystyy kehittämään omaa osaamistaan lisää, ja hakemaan uusia haasteita ammattiosaamiseen.”

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Tuomo Räsänen

© Etelä-Savon ammattiopisto 2021